Ekonomi

Eczacıbaşı Esan Madencilik’te işten çıkarmalara direnen işçiler işlerine geri dönüyor

Bağımsız Maden İş: İşten çıkarılan madenci kardeşlerimizden işe geri dönmek isteyenlerin işe geri alınması talebimiz kabul edilmiştir

15 Aralık 2022 18:00

T24 Ekonomi

Eczacıbaşı Esan Madencilik’te alt firma Sargın İnşaat tarafından 4 Aralık günü işten çıkarılan ve direniş eylemi başlatan 243 işçinin durumu için anlaşma sağlandı. Bağımsız Maden İş Sendikası, 10 günlük direnişin ardından anlaşma sağlandığını ve madencilerin işlerine geri döneceğini duyurdu.

Balıkesir'in Balya ilçesinde faaliyet gösteren Eczacıbaşı Esan Madencilik’in alt firması Sargın İnşaat’ta çalışan 243 işçi, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nde “şirketin zarar ettiği” gerekçesiyle işten çıkarılmıştı. İşçiler, sendikaya üye olmaları nedeniyle işlerine son verildiğini belirterek, Esan Madencilik önünde oturma eylemine başlamıştı.

Bağımsız Maden İş’ten yapılan açıklamada, “5 Aralık’ta madenin önünde başlayan direnişimiz soğuk havaya, baskılara, sendikamızın müzakere çağrılarının karşılıksız kalmasına rağmen meşru, fiili tüm yollarla 24 saat geceli gündüzlü olarak bugüne kadar sürmüştür. Direnişimizi adım adım ileri taşımamız sonucunda işten çıkarılan madenci sayısı böylece 195’e çekilmiş ve işten çıkarılanlar için çıkış kodu Kod 18’e çevrilmiş ve madencilere kıdem ve ihbar tazminatları işçilerin hesaplarına yatırılmıştır” denilmişti.

"Üç ay içinde işlerine geri alınacaklar”

Eczacıbaşı Holding ile müzakere zemini oluşturulduğu belirtilen açıklama şöyle:

İşten çıkarılan madenci kardeşlerimizden işe geri dönmek isteyenlerin işe geri alınması talebimiz kabul edilmiştir. Aldığımız yazılı yazılı taahhüt üzerine, işten çıkarılan madenciler üç aylık bir zaman diliminde aralıklı şekilde Esan ve bağlı şirketlerde (Karmak, Aselmak) işlerine geri alınacaklardır.

İşe geri dönüş, kira yardımı ve olası sendikal baskı ve diğer konularda ortaya çıkabilecek sorunları ivedilikle gidermek maksadıyla iki ayrı diyalog mekanizması oluşturulmuştur. Yurt çapındaki Esan ve bağlı şirketlerin (Aselmak, Karmak, taşeron Sargın İnşaat) işletmelerindeki üyelerimizle ve oluşturulan iki ayrı diyalog mekanizmasıyla sürecin takipçisi olacağız.

Madencilerin baş eğmez, kararlı, tavizsiz mücadelesi ile sanat ve kültür camiasının örnek dayanışması, halkımızın daha önceki mücadelelerde de gördüğümüz yüksek teveccühü sayesinde gelen bu kazanımın milyonlarca işçi ve emekçiye sendikal örgütlenme ve emek kavgasında cesaret olmasını umuyoruz. Direnerek kazandık, direniş ve mücadele ile zafere ulaşacağız.

Bağımsız Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır, bianet’ten Ayça Onuralmış’a yaptığı açıklamada, “işçilerin zaferi direne direne kazandıklarını, kendilerinin de Bağımsız Maden İş Sendikası olarak onlara destek olduklarını” söyledi.

“Balya halkı başta olmak üzere destek veren her kesimine, sanatçılara, siyasi partilere ve emeği geçen herkese teşekkür eden” Çakır, şöyle devam etti:

Haklıysanız haklarınız için direnmelisiniz, direnmeden hiçbir şey kazanamazsınız. Direniş, zor bir süreçtir ama sonu başarıdır. Direniş bizim için onurdur, gururdur. Elbette soğukta kaldık, açıkta yattık, aç kaldık ama kazanım her şeyi unutturur. Yer altında ve yer üstünde çalışan bütün işçi kardeşlerime sendikalı olma, örgütlenme çağrısı yapıyorum. Sendika işçiyi güçlendirir, işçi ile patron arasında köprüdür. Hep birlikte örgütlü bir şekilde mücadele etmek zorundayız ki, kazanalım.