Gündem

Duayen gazeteci ve siyasetçi Orhan Birgit hayatını kaybetti

16 Ekim 2019 11:43

Cumhuriyet Halk Partisi'nde yıllarca üst düzey görevlerde bulunan, eski Cumhuriyet gazetesi  yazarlarından gazeteci Orhan Birgit, 92 yaşında hayata veda etti.
 
Cumhuriyet Halk Partisi'nin önemli isimlerinden, eski Turizm Bakanı ve gazeteci Orhan Birgit, hayatını kaybetti. Basın Konseyi Yüksek Kurulu üyesi de olan Orhan Birgit 92 yaşındaydı.
 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu geçen ay CHP’nin geçmiş dönem genel başkanlarından Altan Öymen, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile birlikte Orhan Birgit’i ziyaret etmişti.

Birgit'in cenaze töreni 17 Ekim 2019 Perşembe günü saat 10:00'da Kadıköy Süreyya Operasında gerçekleştirilecek. Cenaze namazı törenin ardından Üsküdar Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii'nde kılınacak. Öğle namazını takiben Edirnekapı Sakızağacı Mezarlığında ise defnedilecek.

TGC'den başsağlığı mesajı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) üyeleri Birgit'in ölümü hakkında bir mesaj yayımladı.

Mesajda şu ifadeler yer aldı:  

Basın Şeref Kartı Sahibi Gazeteci Orhan Birgit 15 Ekim 2019 Salı günü vefat etti. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu'nun yayınladığı başsağlığı mesajında "Gazetecilik mesleğine uzun yıllar başarıyla hizmet veren, önceki Bakanlarımızdan Orhan Birgit’i kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz. Ailesine ve basın topluluğumuza başsağlığı diliyoruz" denildi.

Orhan Birgit’in cenazesi 17 Ekim 2019 Perşembe günü kılınacak öğle namazının ardından
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camisi’nden alınarak Edirnekapı Sakızağacı Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Orhan Birgit kimdir?

1927 yılında Kars’ta doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Mesleğe 1945 yılında Mersin Akın Gazetesi’nde muhabir olarak başladı. Sırasıyla Memleket, Ulus, Dünya, Yeni Sabah Gazeteleri’nde çalıştı. Sahibi olduğu Kim Dergisi’nde Yazı İşleri Müdürü, Genel Yayın Müdürü ve Köşe Yazarı olarak görev yaptı. Cumhuriyet Gazetesi’nde ‘Düzyazı’ başlığı altında haftada üç gün köşe yazıları yayınlandı.
1965 yılında İstanbul Milletvekilliği, 1974 yılında da Turizm ve Tanıtma Bakanı olarak görev yaptı. Aynı dönemde Hükümet Sözcülüğü görevini de üstlendi. Hürriyet Vakfı İletişim ve Eğitim Merkezi’nin kurucu üyesi olarak da etkin çalışmalarda bulundu. Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu üyeliği ile Yürütme Kurulu Başkanlığı da yapan Birgit’e Anadolu Üniversitesi Senatosunca Fahri Doktora ünvanı verildi. Anadolu, Galatasaray ve Marmara Üniversiteleri’nde ders, panel, seminer ve konferanslar veren Orhan Birgit 1998 yılında TGC Burhan Felek Basın Hizmet ödülüne değer görüldü. Bir dönem Basın Konseyi Başkanlığı’nı da yürüten Basın Şeref Kartı taşıyordu.