Gündem

Doğal gazda neden sadece İstanbul’da indirim yapıldı? | CHP’li Grup Başkanvekili Subaşı: Hedef, yine İBB bütçesi

29 Aralık 2022 23:45

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), doğal gazda bugün İstanbul için yüzde 12 oranında indirim kararı aldı. Doğal gaz dağıtım hizmetinin özel şirketler tarafından yürütüldüğü diğer iller için indirim kararının açıklanmaması ise yeni bir tartışmayı beraberinde getirdi. İstanbul’da doğal gaz dağıtım hizmetinin belediyeye ait İGDAŞ tarafından yürütüldüğünü vurgulayan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclis Grup Başkanvekili Doğan Subaşı, “iktidarın hedefi yine İBB bütçesi” iddiasında bulundu.

EPDK, 1 Ocak 2023’ten geçerli olacak şekilde, İBB iştiraki olan ve doğal gaz dağıtım hizmeti veren İGDAŞ’ın sistem kullanım bedellerinde indirim kararı aldı. EPDK'nın bu indirimi sonrasında nihai doğal gaz fiyatlarında yüzde 12.13 düzeyinde bir indirim olacağı belirtildi. EPDK’dan yapılan açıklamada, “İlgili dağıtım şirketinin gerçekleşen ve gerçekleştireceği yatırımları, şebeke genişlemeleri, şebeke işletmeciliğine ilişkin maliyetleri, dağıtacağı enerji miktarı - yani bölge içi gaz tüketimi - gibi unsurlar her dağıtım bölgesinde farklılık göstermektedir. Bu sebeple, her dağıtım bölgesinin bedeli birbirinden farklı olabilmektedir” denildi.

CHP’li Subaşı: Kararı basından öğrendik

EPDK’nın, doğal gaz dağıtım hizmetlerinin özel şirketler tarafından yürütülen diğer illerde herhangi bir indirim kararı açıklamaması ise yeni bir tartışmayı gündeme getirdi. T24’ün sorularını yanıtlayan İBB Meclis Grup Başkanvekili Doğan Subaşı, “neden diğer illerde indirim yapılmıyor” sorusunu yöneltti. Kararı basından öğrendiklerini ve bu akşam saatlerine kadar İGDAŞ’a herhangi resmi bir bildirim yapılmadığını ifade eden Subaşı, şöyle konuştu:

“Enerji fiyatlarını Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu belirliyor. Dolayısıyla İGDAŞ’ın doğal gaz fiyatlarıyla ilgili yapılacak bir düzenlemeyi nereden duyması lazım. EPDK’dan duyması lazım. Kurumlar arası iş birliği vardır. Siz dersiniz ki, böyle bir şey düşünülüyor. Finansal olarak sizi nasıl etkiler dersiniz. Çünkü EPDK da son tahlilde bir kamu kurumu. Ama gazetelerden öğreniyoruz. Doğal gaz fiyatlarında yüzde 12 indirim diye. Şimdi biz bunun dışında hiçbir şey bilmiyoruz. Bu akşam saatlerine kadar da İGDAŞ’a resmi bir bildirim falan gelmedi. Sonuç itibarıyla biz bunu basından öğrendik.”

İktidar, yine İBB bütçesini hedef alıyor

İktidarın, İBB’yi hizmet veremez hale getirmek istediğini ve yine İBB bütçesini hedef aldığını öne süren Subaşı, şöyle devam etti:

“Şimdi seçime giderken, üstelik yılbaşında. İGDAŞ 2023 maaşlarını, yatırımını, işletme giderlerini hepsini planlamışken sen kalkıyorsun bir indirim yapıyorsun. Ve sadece İstanbul. Neden sadece İstanbul? Ankara değil, başka iller değil. İGDAŞ yetkilileri de şu anda bunu anlamlandırmaya çalışıyor. Ama henüz detayını bilmemekle birlikte, ilk bilgiler ışığında bunun ekonomik anlamda İBB’yi sıkıştırmaya yönelik bir hareket olduğunu anlıyoruz. İktidar, yine İBB bütçesini hedef alıyor. İktidar kendi yarattığı ekonomik krizin yükünü CHP’li belediyelerin üzerine yıkmaya çalışıyor.

Vatandaş, her türlü indirimden yararlansın ama neden sadece İstanbul?

Ülkenin her tarafında her şeye zam yaparken İstanbul’da böyle bir indirim yaptığınızda vatandaş bu niyeti anlamıyor mu sanıyorsunuz? Tabii ki vatandaşımız her türlü indirimden yararlansın. Biz, zaten sosyal yardım açısından en güçlü yardımı yapan bir belediyeyiz. Milyonlarca insana ulaşıyoruz. Enerji fiyatlarının belirlenme süreci son derece karmaşık süreçlerden geçiyor, ancak ekonomik krizden yalnızca İstanbullular mı etkileniyor? Doğal gaz dağıtım bedelinde indirim yapılacaksa niye Türkiye genelinde yapılmıyor? Herhalde hangi hesaba dayanarak böyle bir şey yaptılar açıklayacaklardır.”

Toplum, İBB’nin üzerine yüklenildiğini görüyor

Kararı yadırgadıklarını ve İGDAŞ yetkilileri tarafından da detaylı şekilde inceleneceğini belirten Subaşı, şunları söyledi:

“İBB’nin gözde kuruluşlarından bir tanesi. Ekonomik olarak her türlü araçla İBB’nin üzerine yüklenildiğini bütün toplum görüyor. Çok açık ve net. Bütün bunlar İBB’yi çalışamaz hale getirmek, vatandaşa hizmet sunamaz hale getirmek için yapılıyor. Ama bunu da başaramıyorlar. Ekrem Başkan, bu konuda çok yaratıcı çözümler üretiyor. Yani bunları bahane olarak öne sürüp hizmeti aksatıyor da değiliz. Sonuçta halkın bir iradesi var. Ekrem İmamoğlu, iki defa başkan olarak seçildi. Onun da gereğini hakkıyla yerine getiriyor.”