Dünya

Dışişleri kaynakları: Hakan Fidan, 25 Ağustos'ta Ukrayna'ya gidecek

T24'e bilgi veren Dışişleri kaynakları, Bakan Fidan'ın bugün başlatacağı 3 günlük resmi Irak ziyaretinin ardından 25 Ağustos'ta Ukrayna'ya geçeceğini doğruladı

22 Ağustos 2023 15:40

T24 Dış Haberler

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Bakan Hakan Fidan'ın 25 Ağustos'ta Ukrayna'yı ziyaret edeceği iddialarını doğruladı. 

T24'e bilgi veren Dışişleri kaynakları, Bakan Fidan'ın bugün başlatacağı 3 günlük resmi Irak ziyaretinin ardından 25 Ağustos'ta Ukrayna'ya geçeceğini söyledi. 

Fidan'ın, Kiev'e ilk ziyaretinde yapacağı görüşmelerde, Rusya'nın Tahıl Anlaşması'na katılımını fiilen durdurmasının ardından Karadeniz'de tırmanan gerilimi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini ve ikili ilişkileri ele alması bekleniyor. 

Rusya'ya gitmesi de gündemde

Erdoğan, dün gerçekleştirilen kabine toplantısı sonrası "Önümüzdeki dönemde hem Tahıl Koridoru'nun tüm tarafların beklentilerini karşılayacak adil şartlarda yeniden açılması, hem de barış umutlarının filizlenmesi için daha çok çaba harcayacağız" açıklamasında bulunarak Fidan'ın ilerleyen günlerde bir Rusya ziyareti olacağını söylemişti. 

Fidan ayrıca, dün Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksei Erkhov ile bakanlıkta bir araya gelmişti. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, görüşmede ikili ve bölgesel gündemdeki güncel konuların ele alındığı bildirilmişti. 

Rusya, Türkiye ve BM'nin arabuluculuğunda imzalanan, Rusya'nın işgalinden sonra Ukrayna limanlarında mahsur kalan milyonlarca ton tahılın dünyaya ulaştırılmasını sağlayan Tahıl Anlaşması'na katılımını 17 Temmuz'da durdurduğunu duyurmuştu.

Anlaşma kapsamında yaklaşık 33 metrik ton mısır, buğday ve diğer tahıllar, Ukrayna'dan dünyanın çeşitli yerlerine gönderilidi.

Rusya, kendi tahıl ve gübresini ithal etmesi yönünde verilen sözlerin tutulmadığını gerekçe göstererek anlaşmayı uzatmama kararı aldığını belirtmişti. Moskova ayrıca, anlaşma kapsamında tahılın söz verildiği üzere en yoksul ülkelere ulaştırılmadığını iddia ediyor. BM ise anlaşmanın gıda fiyatlarını küresel olarak yüzde 20 oranında düşürerek en yoksul ülkelere yardımcı olduğunu öne sürüyor. 

Dünya Gıda Programı'na göre, anlaşma kapsamında ihraç edilen tahılın yüzde 46'sı Asya'ya, yüzde 40'ı Batı Avrupa'ya, yüzde 12'si Afrika'ya ve yüzde 1'i Doğu Avrupa'ya gitti. 

13 Ağustos'ta Rus kuvvetleri, Karadeniz'de Şükrü Okan gemisine baskın düzenlemişti. Moskova, Şükrü Okan baskınının görüntülerini yayınlamıştı. Ancak kamuoyunda Ankara'nın baskına yeterli tepkiyi vermediği görüşleri dile getirilmişti. Bunun üzerine İletişim Başkanlığ bir açıklama yaparak, "Gemi Türk bayraklı değil, muhataplar ikaz edildi" ifadelerini kullanmıştı. 

Cumhurbaşkanlığı, Tahıl Anlaşması için gizli görüşmeler yürütüldüğü iddiasını yalanlamıştı

Alman basınında 17 Temmuz'da Rusya'nın çekilmesiyle fiilen sona eren Tahıl Anlaşması'nın yerini alması için Rusya, Türkiye ve Katar'ın yeni bir anlaşmaya üzerinde çalıştığı iddia edilmişti. 

Alman Bild gazetesinin aktardığına göre; planlanan anlaşma imzalanırsa Rusya'nın Afrika'ya tahıl tedariğini Türkiye organize edecek ve Katar sponsor olacak. 

Ancak Cumhurbaşkanlığı'ndan bir yetkili, Sputnik'e yaptığı açıklamada, Alman basınında yer alan Türkiye'nin Tahıl Anlaşması'yla ilgili gizli görüşmeler ve kulis faaliyetleri yürüttüğüne dair haberleri gördüklerini söyleyerek "Bu haberler yorumlanmaya değmez" dedi.

TIKLAYIN | Rusya, Şükrü Okan adındaki ticari gemiye uyarı ateşi açtığını duyurdu

TIKLAYIN | "Rusları eleştirmekten ödleri kopuyor, başka bir ülke olsa ortalığı ayağa kaldırırlardı!"

TIKLAYIN | İletişim Başkanlığı'ndan açıklama: Gemi Türk bayraklı değil, muhataplar ikaz edildi

ABD destekli plan: Tuna Nehri üzerinden Romanya'ya

ABD merkezli The Wall Street Journal ise ABD destekli bir planın ekime kadar 4 milyon ton Ukrayna tahılının Tuna Nehri üzerinden Romanya'nın Karadeniz limanına ihraç edilmesini öngördüğünü bildirdi. Ancak önerilen planın sevkiyatları yavaşlatıp maliyetleri artırma potansiyeli nedeniyle dünyadaki gıda fiyatlarını yükseltmesi ihtimali üzerinde konuşuluyor.