Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Antalya Diplomasi Forumu temasları: IKBY Başkanı Barzani ve Macaristan Başbakanı Orban ile görüştü

İki görüşmede de gündemde bölgesel konular vardı

02 Mart 2024 09:44

T24 Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Antalya Diplomasi Forumu'nda ikili temaslarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani ve Macaristan Başbakanı Victor Orban ile görüştü. 

IKBY Başkanı Barzani ile görüşmede Kalkınma Yolu Projesi'ne ilişkin olarak Türkiye desteğinin sürdüğü mesajı verilirken Macaristan Başbakanı Orban ile heyetler arası görüşmede İsrail-Hamas ve Rusya-Ukrayna savaşı ele alındı. Ayrıca NATO'nun genişleme süreci gündemdeydi. Macaristan, İsveç'in NATO üyeliği için geçen hafta bir parlamento oylaması gerçekleştirmiş ve Stockholm'ün bloğa üyeliği konusundaki son engeli de ortadan kaldırmıştı.

IKBY Başkanı Neçirvan Barzani ile görüşmeye Fidan da katıldı

IKBY Başkanı Neçirvan Barzani, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi. Görüşmede Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da bulundu. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan görüşmeye ilişkin açıklama yayımlandı. Açıklamada, görüşmeden bölgesel ve küresel konular, Kalkınma Yolu Projesi ve terörle mücadele konularının ele alındığı belirtildi. 

IKBY Başkanı Neçirvan Barzani, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan
(Fotoğraf: AA)

Erdoğan, görüşmede Kalkınma Yolu Projesi'nin Irak ve Türkiye başta olmak üzere bölge ülkeleri için önemli olduğunu, Türkiye'nin projeye tam desteğinin süreceğini ifade etti.

Macaristan Başbakanı Orban ile NATO'nun genişlemesi görüşmesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile de görüştü. Erdoğan'ın, Antalya Diplomasi Forumu'ndaki ikili temasları kapsamında gerçekleşen kabulde, Türkiye-Macaristan ilişkileri, İsrail-Hamas savaşı ve Ukrayna-Rusya savaşındaki son durum, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri ve NATO'nun genişleme süreci ele alındı. 

Macaristan ve Türkiye heyetleri görüşmeye eşlik etti 
(Fotoğraf: AA)

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Türkiye ile Macaristan arasında ekonomiden savunma sanayiine, enerjiden ulaştırmaya kadar birçok alanda iyi ilişkilerin artarak devam edeceğini söyledi. Erdoğan, Türkiye'nin tüm çatışma alanlarında barıştan yana olduğunu ve bunun için güçlü adımlar atılmaya devam edileceğini ifade etti. 

Görüşmede Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ve Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Gülşen Karanis de hazır bulundu.