Gündem

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, IKYB Başbakanı Barzani ile görüştü: "Barış Pınarı Harekâtı'yla ilgili bilgileri aktardık"

28 Kasım 2019 14:02

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, IKBY Başbakanı Mesrur Barzani ile yaptığın görüşmenin ardından açıklama yapıyor.

Çavuşoğlu'nun açıklamasından satırbaşları şöyle: 

"Sayın Barzani ilk resmi ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştiriyor. Bunun sembolik bir anlamı vardır. Bundan sonra da Irak'ın birliği ve beraberliği çerçevesinde ilişkilerimizi her alanda geliştirmek istiyoruz. Bugünkü görüşmemizde bu konuların üzerinde durduk.

"Bağdat ile Erbil arasında sürdürülen görüşmelerin olumlu bir şekilde seyretmesinden memnunuz. Zor süreçten geçen Irak'ın istikrarı için de önemlidir.  Eli kanlı terör örgütüyle ortak mücadele unsurlarını beraber değerlendirdik. Barış Pınarı Harekâtı'yla ilgili bilgileri aktardık. Harekâtımızın Kürtlere yönelik olmadığını buradan bir kere daha vurgulamak istediik. Kürtlerin esas düşmanı da YPG/PKK'dır. Kürt kardeşlerimiz Suriye'ye dönemedi. Biz bu Kürt kardeşlerimize ev sahipliği yaparken bundan sonraki süreçte de evlerine dönmeleri için gerekli desteği vereceğiz. 

"Cumhurbaşkanımız ve Irak Cumhurbaşkanı mart ayındaki görüşmelerde 20 milyar dolar ticaret hacmi hedefini koydu. Ticaretin önündeki engelleri kaldıralım. Son zamanlarda bazı ürünlerimize yönelik yasaklar getirildi. Bunu doğru bulmuyoruz. Başka ülkelerin baskısıyla yapılan yasakların ilişkilerimize yakışmadığını buradan belirtmek isterim. Irak'ın yeniden inşasına önem veriyoruz"

"NATO tüm müttefiklerin endişelerini karşılayacak şekilde hareket etmeli. Baltık için istenen bizim için de istenmeli"

Barzani'nin açıklamalarından başlıklar ise şöyle:

"PKK’nın Sincar ve Irak'ın diğer bölgelerinde bulunmasını onaylamıyoruz ve buna karşıyız"

Ayrıntılar geliyor...