T24 Podcast

Cansu Çamlıbel anlatıyor; Orhan Pamuk röportajı nasıl sansürlendi, Hürriyet yazı işleri genç bir kadına neden dar geldi?

Gazeteci Cansu Çamlıbel’in konuk olduğu, ‘Yayınlanması Kaydıyla’ podcast serisinin yeni bölümü yayında

28 Nisan 2023 18:00

T24 Podcast

T24 ve Podbee Media ortak yapımı ‘Yayınlanması Kaydıyla’ podcast serisinin yeni bölümünde Hazal Sipahi’nin konuğu gazeteci Cansu Çamlıbel’di.  

Gazeteciliğe Hürriyet’in Ankara bürosunda stajyer olarak adım atan Cansu Çamlıbel ile Türkiye medyasında otosansürü çalıştığı 2002 tarihli yüksek lisans tezini; AKP iktidarında otosansürün seyrini; NTV’nin diplomasi muhabiri olduğu yılları; teknolojik gelişmelerin dış haberciliğe etkisini; Avrupa Birliği ile tam üyelik müzakereleri sürecinde Brüksel muhabirliği yaptığı dönemi; on yılı aşkın süre boyunca Hürriyet ve Hürriyet Daily News’te üstlendiği muhabirlik, haber müdürlüğü, yazı işleri müdürlüğü ve köşe yazarlığı görevlerini, sansürlenen Orhan Pamuk söyleşisinin perde arkasını; Hürriyet’in son Washington temsilciliğini yaptığı yılları; Doğan Medya Grubu’nun Demirörenlere satılmasının kariyeri için anlamını; Gazete Duvar’dan ayrılışını ve güncel olarak T24 için gerçekleştirdiği söyleşileri konuştuk.

Türkiye medyasının çeşitli kesimlerinden kişilerle meslek hayatlarındaki inişler, çıkışlar, önemli olaylar, bildiklerimiz ama özellikle de bilmediklerimize dair derinlemesine söyleşilerin yer aldığı ‘Yayınlanması Kaydıyla, tüm podcast platformlarında:

Cansu Çamlıbel kimdir?

Cansu Çamlıbel, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldu. Yüksek lisansını, Britanya'daki Cardiff Üniversitesi'nde Uluslararası Gazetecilik bölümünde yaptı. 2002 tarihli master tezi, "Türk medyası ve otosansür sorunsalı" başlığını taşıyor.

NTV'de diplomasi muhabirliği, 2005-2008 arasında da Brüksel muhabirliği yaptı. 2008'den Şubat 2019'a kadar Hürriyet ve Hürriyet Daily News gazetelerinde muhabirlik, haber müdürlüğü, yazı işleri müdürlüğü, köşe yazarlığı görevlerini üstlendi.

Yaklaşık 5 sene boyunca, "Yüz Yüze Pazartesi" köşesinde, Hürriyet'in haftalık siyasi söyleşilerini yaptı. 2015-2016 döneminde ABD'de Harvard Üniversitesi'nin Nieman Bursu'nu kazandı.

Nisan 2017-Şubat 2019 döneminde ise Hürriyet Washington Temsilcisi olarak görev yaptı.

Gazetenin, siyasi baskı sonucu el değiştirmesinden sonra istifa ederek, Türkiye'ye döndü. Gazete Duvar'daki köşesinde, dış politika alanında yazılar kaleme almaya başladı. Eşzamanlı olarak Gazete Duvar'ın İngilizce edisyonu Duvar English'in kurucu Yayın Yönetmeni oldu. Bu görevi, Ekim 2021'e kadar sürdürdü.

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Türkiye Ulusal Komitesi üyesi olan Çamlıbel, IPI için hazırlayıp sunduğu, "Özgür Sohbetler" isimli podcast serisinde, günümüz Türkiyesi'nde gazetecilik yapmanın bedeline, içeriden bir bakış sunmaya çalışıyor.

Ocak 2023'te, T24 ekibine katıldı. 

Lulu'nun annesidir.