Gündem

CANLI BLOG | 10 ilde yıkıma neden olan Kahramanmaraş merkezli depremlerin 8. gününde can kaybı 30 bini aştı, umutlu bekleyiş sürüyor

13 Şubat 2023 04:17

Güncelleme: 14 Şubat 2023 04:14

Pazartesi (6 Şubat) sabaha karşı saat 04.17'de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7,7 büyüklüğünde, saat 13.24'te de Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremler; Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay illerinde büyük yıkıma neden oldu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, uluslararası yardımı da içeren dördüncü seviye alarm verdiklerini açıkladı. Daha önce 7 gün milli yas ilan edildiğini duyuran Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremden etkilenen bu 10 il için 3 ay süreyle OHAL ilan etti. OHAL kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Depremin sekizinci gününde de arama-kurtarma çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Can kaybı sayısı 31 bin 643’e yükseldi.

7,7 büyüklüğündeki depremin derinliği 7 kilometre olarak ölçüldü, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, yaklaşık 180 km’lik bir kırık meydana geldiği bilgisini paylaştı.

Denetime tabi kamu binaları depremde yerle bir oldu. İskenderun ve Antakya’daki devlet hastaneleri, Hatay’daki polis evi, havalimanları ve otoyollar, kullanılamaz hale geldi. Arama-kurtarma ekiplerinin çalışmaları, aralıksız sürüyor.

Dakika dakika gelişmeler 

2.30 | 'Zeynep hanım, Daniel burada korkma' diyen Alman doktor ve kurtarma ekibi ülkesine döndü

Haberi okumak için tıklayın

02.14 | İspanyol kurtarma ekibi: Türk hükümeti enkazlara iş makineleriyle girme kararı aldı; bunun parçası olamayız

Haberi okumak için tıklayın

01.54 | ABD: Depremler sadece Türkiye ve Suriye'yi değil dünyayı etkiledi

Haberi okumak için tıklayın 

01.35 | Uzman uyardı: Depremden kurtardığımız bebekler, çocuklar enfeksiyon hastalıkları nedeniyle ölmesin

Haberi okumak için tıklayın 

01.20 | HaberTürk yazarı Fatih AltaylıHaluk Levent'in kurucusu olduğu dayanışma ve paylaşım platformu Ahbap Derneği'nin, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından başlayan yardım çalışmaları nedeniyle hedef gösterilmesine ilişkin olarak, "Haluk Levent'ten hesap sorulmalı' diyenler, iktidarların topladıkları trilyonların hesabını vermesini isteyenlere niye kızıyor?" dedi.  

Haberi okumak için tıklayın 

01.03 | Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde çok sayıda binanın yıkıldığı Adıyaman’da, Avrupa Birliği (AB) fonu ile inşa edilen ve 6 ay önce hizmete açılan tamamen cam giydirmeli Kommagene Kültür Merkezi'nin tek bir camı bile kırılmadı. 

Haberi okumak için tıklayın 

00.49 | Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) merkez binasında saat 15.00'te toplanacak. Toplantıya, deprem bölgesinde çalışmalarını sürdüren bazı bakanlar video konferansla katılacak. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, toplantıda tek gündem maddesinin Kahramanmaraş merkezli depremler olacağını açıklamıştı. (AA)  

00.26 | Bosna Hersekli bir arama kurtarma ekibi daha, Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından bölgedeki çalışmalara destek vermek için Türkiye'ye uçtu.

00.19 | Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, gündemi tamamen Kahramanmaraş merkezli depremler ve alınacak tedbirler olan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nin bugün toplanacağını açıkladı. Oktay, AFAD'a gönderilen yardımlara ilişkin olarak, "Amaçları dışında 1 kuruşunun dahi kullanılmasına asla müsaade edilmeyecek" dedi.   

00.12 | Dünyaca ünlü Porto Rikolu şarkıcı Ricky Martin, Kahramanmaraş merkezli depremin ardından Türkiye ve Suriye'deki mağdur çocuklar için yardım çağrısında bulundu.

00.01 | Gezi davasından tutuklu bulunan şehir plancısı Tayfun Kahraman,“Bizim mevzuat sorunumuz yok, sistem ve ahlak sorunumuz var” dedi. Kahraman, yıkımın bazı yerleşim yerlerini haritadan silecek boyutta olduğunu söyledi.

Haberi okumak için tıklayın

23.35 | Malatya Valiliği, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen kentte şu ana kadar bin 346 kişinin öldüğünü, 6 bin 962 kişinin yaralandığını, bin 154 binanın yıkıldığını bildirdi.

23.23 | Türkiye Hentbol Federasyonu (THF), Kahramanmaraş merkezli depremlerde, A Milli Erkek Takımı kaptanı Cemal Kütahya ile oğlu Çınar Kütahya'nın vefat ettiğini duyurdu.

23.15 | Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum: Depremlerden etkilenen 10 ilde 41 bin 791 bina için yıkık, acil yıkılacak veya ağır hasarlı tespiti yapıldı, hasar tespitlerini 1 hafta içinde bitirmeyi planlıyoruz, ay sonuna kadar inşaat faaliyetlerini başlatacağız

23.00 | Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "15.664’ü serviste, 3.636’sı yoğun bakımda olmak üzere, 19.300 depremzede vatandaşımız halen ülke genelinde hastanelerimizde tedavi altındadır. Bir kısmı taburcu edilen 8.851 hastamıza cerrahi işlem yapılmıştır" açıklamasını yaptı. Deprem bölgesindeki illerde içme suyu kontrollerine ilişkin Bakan Koca, "415 farklı noktadan su numunesi çalışılmış, bunlardan 49’unda mikrobiyolojik uygunsuzluk tespit edilmesi üzerine gerekli işlemler başlatılmıştır" dedi. Aşılar konusundan herhangi bir sorun olmadığını belirten Koca, "Deprem bölgesindeki illere ilk günden itibaren 80 bin 516, yaralıların sevk edildiği illere stoklara ek tetanos aşısı gönderildi" ifadelerini kullandı. 

22.43 | MTA'dan deprem raporu: Yollar, raylar, duvarlar, tarlalar yer değiştirdi.

Haberi okumak için tıklayın

22.40 | Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler nedeniyle Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov'un talimatı üzerine Acil Durumlar ve Sağlık bakanlıklarına bağlı üçüncü arama kurtarma ve sağlık ekibi, sahra hastanesi, ambulans ile 52 keçe çadır, Gaziantep'e gönderildi.

22.31 | Bakan Yanık: 1362 refakatsiz çocuğun 369’u ailelerine teslim edildi, 291 çocuğumuzun kimliklerini henüz tespit edemedik.

Haberi okumak için tıklayın

22.17 | Katar Açık Tenis Turnuvası'nda mücadele eden milli sporcu İpek Öz, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle korta Türk bayrağıyla çıktı.

İzlemek için tıklayın

22.00 | Kahramanmaraş'ta 8 bloklu 11 katlı Ebrar Sitesi'nin enkazı altında annesi ile birlikte kalan 11 yaşındaki Ayça Çebni, arama-kurtarma ekiplerinin saatler süren çalışması ile depremden 185 saat sonra kurtarıldı. Enkazdan çıkarılan ve genel sağlık durumunun iyi olduğu belirtilen Ayça, tedavisi için hastaneye götürüldü.

21.52 | Adana'da, deprem sonrası arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığını açıklayan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci"Enkazlardan 34 vatandaşımızı çıkardık. 418 vatandaşımız ahirete irtihal etti" dedi.

21.35 | Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkıma uğrayan 10 ilde arama kurtarma çalışmaları sürerken, yaşanabilecek olası salgın hastalıklarının önüne geçebilmek amacıyla afet bölgesine 10 araç ve 20 uzman gönderildiğini duyurdu.

Haberi okumak için tıklayın 

21.07 | New York’ta yaşayan Türkler, şehrin önemli noktası Times Meydanı’nda toplanarak Türk bayrakları, Atatürk flaması ve elinde depremi anlatan pankartlarla Kahramanmaraş merkez üssü olmak üzere Türkiye’nin 10 ilinde yaşanan afette hayatını kaybedenler ve depremzedeler için bir anma etkinliği düzenledi.

Haberi okumak için tıklayın

21.05 | İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen'in Salı günü Türkiye'ye geleceği öğrenildi. Bakanın deprem bölgelerini de ziyaret etmesi planlanıyor.

Haberi okumak için tıklayın

21.03 | Gökçer Tahincioğlu yazdı: 10 soruda deprem ve seçimler

Yazıyı okumak için tıklayın

21.03 |  Depremde Nefret Söylemi ile Mücadele Koordinasyonu: Dayanışmaya ve bir arada olmaya ihtiyacımız var! 

Haberi okumak için tıklayın

20.55 | Adıyaman'ın Besni ilçesinde deprem nedeniyle yıkılan 6 binanın müteahhidi Şükrü İşitmen tutuklandı.

20.50 | Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'da, yıkılan Eser Apartmanı'nın enkazı altında kalan 67 yaşındaki Hüseyin Berber, depremden 185 saat sonra sağ kurtarıldı.  

20.49 | İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenenlerin tedavisi için bölgeye gönderdiği Orhan Gazi-1 adlı hastane gemisinin İskenderun’daki Assan Port Limanı’nda hasta kabulüne başladığını duyurdu.

20.45 | Hatay'da depremde yıkılan Kule Apartmanı'nın müteahhidi Ömer Cihan, gözaltına alındığı Antalya'da tutuklandı.

19.50 | Depremin etkilediği Adıyaman'da yıkılan çok sayıda binanın müteahhidi olduğu belirlenen Yavuz Karakuş ve Sevilay Karakuş tutuklandı.   

19.22 | Hatay'da depremde yıkılan Erdoğan Apartmanı'nın müteahhidi Mustafa Erdoğan Keçecioğlu, gözaltına alındığı Ankara'da tutuklandı.

19.00 | Depremden 181 saat sonra Hatay'ın merkez Antakya ilçesinde enkaz altında kalan Harun ve Eyüphan Şerifoğlu kardeşler kurtarıldı.

18.12 | Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremlerin ardından bölgede hırsızlık, yağma ve dolandırıcılık olaylarına ilişkin 232 soruşturmada 97 şüpheli tutuklandı. (AA)

17.59 | Depremden etkilenen 10 ilde yıkılan binalarla ilgili yürütülen soruşturmalarda sorumlulukları tespit edilen 163 şüpheliden 8’i tutuklandı, 48’inin emniyetteki işlemleri sürüyor. (AA)

17.45 | Hatay'da yıkılan Kule Apartmanı'nın müteahhidi Ömer Cihan (49), Antalya'nın Manavgat ilçesinde depremzede olarak kaldığı 5 yıldızlı bir otelde yakalandı. Ömer Cihan, sağlık kontrolü ve parmak izi tespitinin ardından adliyeye sevk edildi. (DHA)

17.19  Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde yıkılan Hatay Akevler Mahallesi'nde 12 yaşındaki bir çocuk 182. saatte enkazdan sağ çıkarıldı.

16.56 | Adana'nın Çukurova ilçesinde yerle bir olan ve 70 kişinin cansız bedeninin çıkarıldığı belirtilen Hasan Alpargün Apartmanı'nın müteahhidi Hasan Alpargün sevk edildiği nöbetçi mahkemece tutuklandı.

15.55 | Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Şanlıurfa'da 340 kişinin hayatını kaybettiğini, hastanelerde tedavi gören 8 bin 919 kişinin ise taburcu edildiğini söyledi.

13.15 | Hatay’da Korkmaz Apartmanı’ndaki Derya Akdoğan depremin 177. saatinde enkazdan çıkarıldı

13.05 | Depremin 177. saatinde Hatay'da Esma Ahmet adlı bir kadın enkaz altından çıkarıldı.

13.03 |
Adıyaman merkezdeki Kılıç Apartmanı'ndan depremin 177'nci saatinde 35 yaşındaki Bünyamin İdacı sağ kurtarıldı.

12.52 |
Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ilde etkili olan iki depremin ardından depremzedelerin bölgeden tahliyesi sürüyor. THY bugün planlanan 109 sefer ile 19 bin 878 kişinin tahliyesini gerçekleştirilecek.

12.36 |
Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesinde arama kurtarma faaliyetleri tamamlandı

12.08 | AFAD: SAKOM’dan alınan son bilgilere göre Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 31 bin 643 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. 158.165 afetzede, bölgeden diğer illere tahliye edilmiştir.

12.00 | Depremin 176. saatinde, Antakya'da enkaz altında kalan Serap Dönmez kurtarıldı

10.48 | EGM: Sosyal medya platformlarında depreme ilişkin provokatif paylaşımlarda bulunan 475 hesap yöneticisi tespit edildi. 56 şahıs gözaltına alındı, 14'ü tutuklandı. Yardımsever vatandaşlarımızı suistimal etmek isteyen internet sitelerinin kapatılması sağlandı.

10.20 | Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), evleri depremde hasar gören Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi sahiplerinin kuruma hasar bildirimi yapması ile ilgili bir zaman sınırlamasının bugüne kadar hiç uygulanmadığını ve uygulanmayacağını duyurdu.

9.50 | Pegasus, Hatay Havalimanı'ndan dün akşam başladığı tahliye uçuşlarına devam edecek. Pegasus'tan yapılan açıklamaya göre, şirketin Hatay Havalimanı'ndan gerçekleştirdiği uçuşlar 12 Şubat akşamı itibarıyla tekrar başladı. Yolcular, güncel tahliye seferlerinin duyurularını şirketin internet sitesinde ve sosyal medya hesaplarından bulabilecek. Hatay'dan yapılacak tahliye uçuşlarına önceden ücretsiz biletleme yapılması gerekiyor.

09.30 | Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, kentte deprem nedeniyle yıkılan binalarla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 31 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

09.15 |
Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği Gaziantep'te yıkılan Emre Apartmanı'nın şantiye şefi ve fenni mümessili Nazmi Tosun İstanbul'da gözaltına alındı.

06.05 | Depremin 170. saatinde gelen mucize: Gaziantep’te 40 yaşındaki Sibel Kaya, enkazdan sağ kurtarıldı.

05.59 | Katarlı yetkililer, Dünya Kupası'nda kullanılan 10 bin konteyner ev ve karavanın, Türkiye ve Suriye'ye gönderileceğini söyledi.

05.54 | Hollanda hükümeti, Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere şimdilik vize kolaylığı sağlamayacağını açıkladı.

05.37 | ABD'de New York Times Meydanı'nda, Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde hayatını kaybedenler için anma etkinliği düzenlendi.

05.03 | Adıyamanlı depremzede Şevket Sain, Kahramanmaraş merkezli iki depremin ardından AFAD'ın enkaz alanına 4 gün sonra geldiğini, 5 yaşındaki yakınının cenazesini enkazdan kendi elleriyle çıkardığını söyledi.

04.45 | Türkiye'de arama-kurtarma çalışmalarına katılan Yunan ekibi, Atina'ya döndü.

04.31 | ABD'de milyonlarca kişi tarafından izlenen en büyük spor organizasyonlarından Amerikan Futbolu Ligi'nin (NFL) şampiyonluk mücadelesi Super Bowl'da Kahramanmaraş depremlerinde hayatını kaybedenler anıldı ve Kızılhaç'ın bölgedeki yardım çalışmalarının bağışlarla desteklenmesi için duyuru yapıldı. Maçın başlamasından hemen önce, Arizona'daki Phoenix Üniversitesi State Farm Stadyumu'nda şu anons yapıldı: "Biz burada Chiefs ve Eagles arasında inanılmaz bir Super Bowl maçına hazırlanırken, Türkiye ve Suriye'nin binlerce can kaybının olduğu depremlerde yaşadıkları yıkımı anıyoruz. Dualarımızı sunmaya devam ediyoruz ve taraftarları bu yardım çabalarına destek olmaları için www.redcross.com/nfl adresini ziyaret etmeye teşvik ediyoruz." (AA)

04.21 | Özel okullar, depremden etkilenen öğrenciler için sosyal sorumluluk projesi başlattı. Bölgeden gelen öğrenciler ikinci dönemde yüzde 100 bursla misafir öğrenci olarak kabul edilecek.

04.10 | Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen depremlerde hasar görmesinin ardından onarımı tamamlanan Hatay Havalimanı'ndaki piste iniş yapan, yolcularıyla yeniden havalanan Pegasus uçağı, seferini tamamladı. İstanbul'a gitmek isteyen bazı depremzedeler ile görev değişimi yapan arama- kurtarma personeli olmak üzere 60 kişinin bindiği uçak, 03.45’te Sabiha Gökçen Havalimanı’na indi.

04.00 | Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından başlatılan arama-kurtarma faaliyetleri sürdürülürken, Adıyaman'ın Besni ilçesinde bir mucize daha gerçekleştirildi. Yıkılan binanın enkazında saatlerce sürdürülen çalışma ile 166. saatte 60 yaşındaki Erengül Önder, sağ olarak çıkarıldı.

03.51 | Depremin vurduğu kentlere gönderilmek üzere Çeşme Limanı'ndan yola çıkan Ro-Ro gemisinde konteyner ev, mobil tuvalet, iş makinesi ve yardım malzemelerinin yanı sıra gönüllü moto kuryeler de yer aldı.

03.30 | İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, beklenen Marmara depremi ile ilgili, "İstanbullular geceleri rahat uyuyabilir miyiz" sorusuna, "Keşke buradan tüm İstanbullulara gece rahat uyuyun diyebilsem" yanıtını verdi. İmamoğlu, "Biz kendimize binalar yapmadık, tabutlar yaptık. Bugün onun acısını yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

02.50 | İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kahramanmaraş merkezli depremlere ilişkin, "Kahramanmaraş'ta geldiğimizden itibaren 4 bin 490 enkazda arama-kurtarma yapıldı. 308 enkazda arama-kurtarma devam etmektedir" dedi.

02.32 | Bakan Soylu ile Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Kahramanmaraş'taki Afet Koordinasyon Merkezi'nde bir araya geldi.

02.04 | Deprem suçları soruşturmaları: Tutuklu sayısı üçe çıktı, bir müteahhit daha yurtdışına çıkarken gözaltına alındı.

00.46 | Hatay'da 7 yaşındaki Mustafa, enkazdan 163 saat sonra sağ olarak kurtarıldı.

23.40 | 'Sağlık Alanında Alınan Tedbirlere' ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Resmi Gazete'de yayımlandı.

23.47 | Çağdaş Hukukçular Derneği'nin (ÇHD) sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Ahmet Güreşçi ve Sabri Güreşçi isimli iki kişinin Hatay'ın Büyükburç Mahallesi’nde jandarma ekiplerince gözaltına alındığı, Ahmet Güreşçi'nin, "Gözaltında ağır işkenceye maruz kalmasından" dolayı yaşamını yitirdiği bildirildi.

23.17 | Adalet Bakanlığı: Deprem bölgesindeki hırsızlık ve yağma olaylarında 57 kişi tutuklandı.

23.06 | Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Kahramanmaraş E Tipi Kapalı Cezaevi'nden firar edenlerden 40 kişi, güvenlik güçlerince yakalandı.

23.04 | Selçuk Tepeli'nin sunduğu FOX TV Ana Haber canlı yayınına katılan Haluk Levent, kurucusu olduğu Ahbap Derneği'ne yapılan bağışlar ile ilgili, "Biz yeteri kadar yardım aldık, yardım etmek isteyenler AFAD’a yollasın" dedi. 

22.55 | ABD'nin Florida eyaletine bağlı Orlando kentinde yaşayan Alex İskender Ilgın ve Temmuz 2022'de evlendiği eşi  Alex İskender Ilgın, ziyaret amacıyla geldikleri Hatay'ın İskenderun ilçesinde depreme yakalanarak, hayatlarını kaybetti.

Önceki günlerde neler yaşandı?

TIKLAYIN - 10 ilde yıkıma neden olan Kahramanmaraş merkezli depremlerin 7. gününde can kaybı 30 bine dayandı, umutlu bekleyiş sürüyor

TIKLAYIN - 10 ilde yıkıma neden olan Kahramanmaraş merkezli depremlerin 6. günü: Türkiye'nin gözü mucize kurtuluşlarda

TIKLAYIN - Kahramanmaraş merkezli depremler 10 ilde yıkım getirdi: Enkaz altındakiler için 5. günde de umutlu bekleyiş sürüyor

TIKLAYIN - Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde deprem 10 ili vurdu | Can kaybı artıyor; uluslararası yardım çağrısı yapıldı! (6 Şubat)

TIKLAYIN - Kahramanmaraş merkezli en büyüğü 7,7 olan depremler, 10 ili vurdu: Can kaybı artıyor, kurtarma çalışmaları sürüyor (7 Şubat)

TIKLAYIN - Kahramanmaraş merkezli depremler 10 ilde yıkım getirdi: Arama-kurtarma çalışmaları dördüncü günde de aralıksız sürüyor (8 Şubat)