Gündem

Bulgaristan ve Yunanistan'dan Edirne'ye turist akını; "Burada daha ucuz, her şeyi satın alacağız"

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt da, "Kur artışları onları memnun etti" dedi

20 Kasım 2021 14:38

Türk Lirası'nın değer kaybının rekor düzeye ulaşmasıyla, komşu Bulgaristan ve Yunanistan'dan turistler Edirne'ye akın etti. Gelenler, "Burada her şey daha ucuz. Yaklaşık 2 bin leva para bozdurdum onunla buradan bayağı alışveriş yapacağız. Kıyafetten yiyecek ihtiyaçlarımıza kadar her şeyi satın alacağız" derken; Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt da, "Kur artışları onları memnun etti" dedi.

Bulgaristan ve Yunanistan'dan çok sayıda turist, Türk lirasının rekor düzeye ulaşan değer kaybıyla birlikte alışveriş yapmak için Edirne'ye akın etti. Bulgar levası 6 lira 43 kuruşa yükselirken, Edirne'ye gelen turistlerin büyük çoğunluğunu Bulgarların oluşturduğu belirtildi. Alışveriş merkezleri, mahalle bakkalları ve kasaplarına giden turistlerin en çok ilgi gösterdiği yerler ise kent pazarları.

“Döviz kuru artışı onları memnun etti”

DHA'ya konuşan Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt, Edirne'ye alışveriş için hafta sonlarında 12 bin civarında turist geldiğini söyleyerek, "Edirne'ye hafta sonu Bulgaristan ve Yunanistan gelen turist sayısı 12 binler civarında. Hafta arası ise 6-7 bin arasında gelen misafirlerimiz var, komşu ülkelerden. Tabii ki dövizdeki kur artışları onları memnun etti. Şehrimizden her türlü ihtiyaçlarını karşılamaya başladılar. İnşaat malzemesi dahil tüm ihtiyaçlarını, Edirne'den satın alıyorlar" dedi. Alışveriş merkezleri, sokak aralarındaki mahalle bakkalı ve kasaplarına kadar alışveriş yapan turistlerin en çok ilgi gösterdiği yerler ise kent pazarları

Pandemi sonrası Yunanistan sınırındaki Pazarkule Kapısı'nın açılmasıyla turist sayısında artış olduğunu aktaran Zıpkınkurt, "Pandemi sonrası Pazarkule Sınır Kapısı'nın açılmasıyla birlikte Yunanistan'da yaşayan soydaşlarımızla birlikte Yunanistan'dan gelen turist sayısı arttı. Yunanistan'dan gelen misafirlerimizde, Edirne'den alışverişlerini yapıyorlar. Gelen Yunan turistler, gıda ürünleri tercih etmiyor ama Bulgar turistler peynir, et dahil tüm ihtiyaçlarını şehrimizden karşılıyor. Yunan turist kıyafet ve diğer ihtiyaçlarını buradan satın alıyor ama gıda almıyor" ifadelerini kullandı.

“Fiyat farkı olursa turistler komşu ülkelere kaçar”

Esnafın yüzünün 'turistlerin yaptığı alışverişle güldüğünü' belirten Zıpkınkurt, "Esnafın yüzünü turistler yaptıkları alışverişler ile güldürüyor, fakat benim uyarım var esnafın tarifeye uyması gerekiyor yani yerli vatandaşa ayrı, yabancı turiste farklı tarife uygulamamaları gerekiyor çünkü fiyat tarifelerine uymuyorlar, yabancı farklı, yerliye farklı fiyat uyguladıkları zaman yarın bu misafirleri komşu illere, komşu ilçelere kaçırırız. Dolayısıyla hassas olmaları lazım tüm işletmelerin" dedi.

“Ülke ekonomisine ciddi oranda döviz bırakıyorlar”

Edirne'de gelen turistlerin hafta sonu otelleri doldurduğuna dikkat çeken Recep Zıpkınkurt, "Edirne'ye günübirlik gelen turistlerin yanı sıra konaklamak için gelen turistler de var. Komşu ülkelerden gelen çok sayıda turist 2 gün otellerde konaklıyor ve bu yüzden hafta sonu otellerimizde boş yer kalmıyor. Dolayısıyla hafta sonu otellerde kalacak yer bulmanız mümkün değil. Bu da bizi mutlu ediyor. Konaklayan misafirlerimiz yeme içme alışveriş de yaparak kişi başı ortalama 500 euro para harcayarak kent ve ülke ekonomisine ciddi oranda döviz bırakıyorlar. Bu geçtiğimiz aylarda konaklamada harcadıkları para 70-80 euro'lardaydı. Euro'nun yükselmesiyle birlikte biz azalacağını düşünürken onların paraları değerli olduğu için konaklamaya da başladılar" diye konuştu.

“Burada her şey daha ucuz”

Bulgaristan'ın Romanya'ya sınır kenti Siliste'den alışveriş için Edirne'ye gelen soydaşlardan Emine Aşçı, "Edirne'ye alışveriş için geldik. Burada her şey daha ucuz. Yaklaşık 2 bin leva para bozdurdum onunla buradan bayağı alışveriş yapacağız. Kıyafetten yiyecek ihtiyaçlarımıza kadar her şeyi satın alacağız" dedi.

Bulgaristan'dan alışveriş için gelen Elvan Atilla ise "Edirne'ye alışveriş için geldik. Ev ihtiyaçlarını satın almak için geldik. Meyve sebze de satın alacağız. Türkiye'de dövizin artması ile biz de alışveriş ve gezmek için Edirne'ye geliyoruz. Bu sayede Edirne ekonominse katkı sağlıyoruz. Burada ürünler hem ucuz hem de kaliteli. Alışveriş için 500 euro para bozdurdum, hepsiyle alışveriş yapacağım" diye konuştu.

"Dolar'ın artması Bulgar ve Yunan turistin işine yaradı"

Edirne'de kurulan kent pazarında kıyafet satan esnaftan İrfan Doğan, özelikle alışveriş için gelen Bulgar turistin, tezgahından kıyafetleri toptan satın aldığını söyledi. Doğan, "Dolar ve euro'nun artmasıyla birlikte Bulgar ve Yunan turistler alışveriş için yoğun bir şekilde geliyorlar. Pazarda ayrı bir ucuzluk var. Mağaza fiyatlarından ucuza veriyoruz. Bulgaristan'dan gelenler toptan satın alıyorlar. Dolar'ın artması Bulgar ve Yunan turistin işine yaradı. Bol bol alışveriş yapıyorlar. İşlerimiz çok iyi. Dolar ve euro ile birlikte Bulgar parası leva da arttı ve Bulgar turiste ucuz geldiği için daha çok gelerek alışveriş yapıyorlar" dedi.