Dünya

Brezilya lideri Lula: Putin gelecek sene G20'ye tutuklanmaktan korkmadan gelebilir

11 Eylül 2023 12:21

T24 Dış Haberler

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in gelecek yıl Rio de Janeiro'da yapılacak G20 zirvesine tutuklanma korkusu olmadan gelebileceğini söyledi. 

Bu hafta sonu Hindistan'ın Yeni Delhi kentine yapılan zirvede konuşan Lula, dönem başkanlığını devraldığı G20'nin Brezilya'da yapılacak zirvesinde kapının Putin'e açık olacağını söyledi. 

Hindistan'ın büyük medya gruplarından Firstpost'a konuşan Lula, "Brezilya'nın Devlet Başkanı ben isem ve (Putin) Brezilya'ya gelirse, tutuklanması için bir gerekçe yok" dedi. 

Lula, Rusya'nın Ukrayna'yı topyekun işgal girişimini başlattığı Şubat 2022'den bu yana kendisini Moskova ve Kiev arasında bir arabulucu olarak konumlandırmaya çalışıyor. 

Uluslararası Ceza Mahkemesi, 2023'te Ukrayna'da işlendiği belirtilen savaş suçları nedeniyle Putin hakkında tutuklama kararı çıkarttı. Roma Statüsü'nün imzacısı olarak Brezilya'nın UCM'nin kararlarına uyması gerekiyor. Putin'in geçen ay BRICS zirvesi için Güney Afrika'ya gitmemesinin ana gerekçesinin hakkındaki tutuklama kararı olduğu düşünülüyor. 

Brezilya'nın Roma Statüsü'nün imzacısı olduğu hatırlatılınca Lula tekrar, "O burada tutuklanmayacak" dedi. 

Lula, "Rusya'nın Ukrayna'yı kimseye sormadan işgal ettiği doğru. ABD, Irak'ı kimseye sormadan işgal etti" dedi ve her türlü işgale "yüzde 100" karşı olduğunu ifade etti.