Sezgin Baran Korkmaz, karardan sonra X hesabında "İlk gün söyledim ben Ben Yalçın Ayaslı tarafından dolandırıldım ve bugün bu mahkeme kararı ile tescillendi" dedi.
Yalçın Ayaslı'nın ayrıca, satıştan önce bir İsviçre bankasından aldığı krediyi ödeme taahhüdüne karşın, daha sonra bunu reddettiği kaydediliyor.
Ayaslı'nın avukatlarından eski CHP milletvekili İlhan Cihaner BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamada, "mahkemenin başkanı da savcısı da değişmediği halde, aynı davada müvekkillerine ceza verildiğini" savundu.
"Temyize gideceklerini ve hukuk mücadelelerini sürdüreceklerini" vurgulayan Cihaner, "kararın kesinleşmiş olduğu yönünde bir propaganda yapıldığını ve bunun "yargıyı etkilemeyi ve savunmayı yıldırmayı amaçladığını" iddia etti.
Satış ABD'de de mahkemelik
Borajet'in Sezgin Baran Korkmaz'a satışı sadece ABD'de de mahkemelik.
Borajet'in eski sahibi Yalçın Ayaslı, satışla ilgili "kapsamlı gasp" iddiasıyla Sezgin Baran Korkmaz ve şirketi adına ABD'nin New Hampshire eyaletinde 2019'da dava açmıştı.
Ayaslı, dava dilekçesinde Korkmaz'ı Borajet'i "şiddet kampanyası, gasp ve mali suçlar" aracılığıyla piyasa değerini düşürdükten sonra "ölü fiyata" satın almakla suçlamıştı.
Buradaki dava, 2022'de Utah'daki soruşturma sonuçlanana dek askıya alındı.
Sezgin Baran Korkmaz
Utah'daki dava
Utah eyaletindeki davada Korkmaz'ın, New Hampshire'deki davada Borajet'in satışının finansörleri arasında adları geçen üç isimle birlikte, 1 milyar dolar yanlış gelir vergisi bildiriminde bulunarak ABD Hazine Bakanlığı'nı dolandırdığı öne sürülüyor.
Korkmaz ise courthousenews.com'un 21 Şubat 2019 haberinde iddiaları yalanlayıp "yanlış bir şey yapmadığını" söylemişti.
Sezgin Baran Korkmaz 19 Haziran 2021'de Avusturya'da gözaltına alındıktan sonra, ABD'ye iade edilmişti.
ABD'de mahkemeye çıkan Korkmaz, hakkındaki suçlamaları reddetmiş, Ağustos 2023'te de ülke dışına çıkma yasağı konularak, tahliye edilmişti.