Dünya

BM, 14 yardım TIR'ının daha Gazze'ye ulaştırıldığını bildirdi

23 Ekim 2023 00:56

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, yardım taşıyan 14 TIR'ın Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye girdiğini bildirdi.

Griffiths, sosyal medya platformu X'ten, Gazze'ye ulaşan yardımlara ilişkin açıklama yaptı.

Yardım taşıyan 14 TIR'ın daha Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye girdiğini aktaran Griffiths, yardımların Mısır Kızılayı ve BM tarafından sağlandığını belirtti.

Tıklayın | Hamas-İsrail savaşında gün gün, dakika dakika tüm gelişmeler

Griffiths bunu, "insani yardıma şiddetle ihtiyaç duyan milyonlarca insan için küçük bir umut ışığı" olarak nitelendirdi.

Çok daha fazlasına ihtiyacın olduğunu vurgulayan Griffiths, "Özellikle Filistin tarafındaki yardım çalışanlarına, risklere rağmen malları boşaltmak için hemen harekete geçtikleri için minnettarım. Gerçek kahramanlar. Onların da korunmaya ihtiyacı var" ifadelerini kullandı.

TIKLAYIN - Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye ilk insani yardım konvoyu girdi

20 kamyon Gazze için yeterli olacak mı?

Gazze Şeridi'nin Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı'nın geçici süreyle açılarak insani yardımlar, dün savaşın 15. gününde Gazze'ye girdi. Bugün, İsrail-Hamas savaşının 17. günü. 

 

Gazze'deki Hamas'a bağlı hükümetin Basın Ofisi Başkanı Selame Maruf, ilk gün düzenlediği basın toplantısında, Refah Sınır Kapısı'ndan yardımları teslim alan BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) kentin çeşitli bölgelerinde yardımları hak sahiplerine ulaştırmasını beklediklerini söyledi.

Gazze'nin insani, tıbbi ve hizmet ihtiyaçlarının karşılanması için sürekli çalışan güvenli bir koridorun açılmasının önemine vurgu yapan Maruf, koridorun aynı zamanda yaralıların uygun tıbbi bakımı alabilmeleri için çıkışlarına da olanak sağlaması gerektiğini ifade etti.

İnsani yardım kamyonları, Refah Sınır Kapısı üzerinden Gazze'ye girerken

15 gündür İsrail tarafından bombardıman altında tutulan Gazze Şeridi için 20 yardım kamyonunun yeterli olmadığı değerlendirmeleri yapılıyor. 

Yardım kuruluşları, abluka altındaki bölgede "feci" bir tıbbi malzeme sıkıntısı yaşandığı konusunda uyarıda bulundu. 

BM: Uluslararası toplum onları yüzüstü bırakmaya devam edemez

BM'ye göre gıda ve içme suyu da tehlike altında; sağlık tesisleri, su kuyuları, rezervuarlar ve pompa istasyonları da aralıksız devam eden hava saldırıları nedeniyle zarar görmüş durumda.

Birleşmiş Milletler'in İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, bugünkü yardım konvoyu geçişinin "temel malzemelerin güvenli ve engelsiz bir şekilde sağlanmasına yönelik sürdürülebilir bir çabanın" başlangıcı olacağından "emin" olduğunu söyledi. Ancak Gazze'deki insanlara yeterli yardımın ulaşmasının "kritik" olduğu uyarısında bulundu ve "Uluslararası toplum onları yüzüstü bırakmaya devam edemez" dedi. 

Hagari: Gazze'ye yakıt girmeyecek

İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, Mısır'dan Gazze'ye yardım taşıyan 20 kamyonun kuşatma altındaki bölgenin güney kesimine gideceğini söyledi. Hagari ancak, "Gazze'ye yakıt girmeyeceğinin" altını çizdi.

Refah sınır kapısının açılmasının ardından düzenlenen basın toplantısında gazetecilere konuşan Hagari sadece gıda, su ve tıbbi yardımın Gazze'ye girişine izin verileceğini söyledi.