Dünya

Bini aşkın ünlünün adres bilgileri paylaşıldı

Adresi paylaşılan ünlülerin içinde Elton John, Sam Mendes gibi isimler de var

29 Aralık 2019 17:36

İngiltere hükûmeti yeni yılda onurlandırmak istediği bini aşkın şarkıcı, film yıldızı gibi ünlü ismin listesinde yanlışlıkla bu kişilere ait adres ve diğer mahrem bilgileri paylaştı. Yaklaşık bir saat boyunca internet sitesinde yer alan bilgiler daha sonra kaldırıldı.

Söz konusu yanlış sonrası açıklama Bilgi Komisyoneri Ofisi(ICO), “Kişisel bilgileri paylaşılan isimlerden özür diliyor ve bu durumun nasıl vuku bulduğunu araştırıyoruz” dedi. Yetkililer, adres bilgileri paylaşılan isimlerle de irtibata geçildiğini söyledi. Listedeki ünlüler arasında müzisyen Elton John, Hollywood yönetmenleri Sam Mendes, Steve McQueen ve bazı futbolcu, kriket oyuncusu ve atletler de yer alıyor. ICO’nun yaklaşık bin 100 ismin bilgilerini yanlışlıkla ifşa ettiği belirtiliyor.

Olay sonrası İngiltere’deki kişisel mahremiyet savunucusu sivil toplum örgütü Big Brother açıklama yaptı. Örgütün başkanı Silkie Carlo yapılan yanlışın kabul edilemez olduğunu belirterek, devletin basit bir veri koruma sistemi dahi olmadığını söyledi. ICO’ya dava açılması durumunda, devlet kurumunun “özel hayatın gizliliğini ihlal” suçlamasıyla para cezası ödemesi gündemde.

ICO her sene İngiltere’de iki defa onur listesi yayımlıyor. Bunlardan ilki Kraliçe II. Elizabeth’in haziranda ayında yapılan doğum günü kutlamalarında, diğeri de sene sonunda açıklanıyor.