Dünya

Biden'dan İsrail Başbakanı Lapid'e "İran'ın nükleer silah edinmesine asla izin vermeyiz" güvencesi

İsrail, BM'nin 5 daimi üyesi ve Almanya'nın İran ile yürüttüğü nükleer müzakerelere karşı çıkıyor

01 Eylül 2022 15:54

ABD Başkanı Joe Biden'ın, İsrail Başbakanı Yair Lapid ile yaptığı telefon görüşmesinde "İran'ın nükleer silah edinmesine izin vermeyiz" dediği aktarıldı.

Biden ile Lapid'in yaptığı telefon görüşmesinin ardından Beyaz Saray'dan açıklama yapıldı. Yapılan yazılı açıklamada, iki liderin, İran dahil küresel ve bölgesel güvenlik konularını ele aldığı bir telefon görüşmesi gerçekleştirildiği belirtildi.

Beyaz Saray'ın açıklamasında "Başkan Biden, ABD'nin İran'ın nükleer silah sahibi olmasına asla izin vermeyeceğine yönelik taahhüdünü bir kez daha dile getirdi" ifadelerine yer verildi. Biden'ın, ayrıca, "İsrail ve Lübnan arasındaki deniz sınırı müzakerelerinin gelecek haftalarda sonuçlandırılmasının önemini vurguladığı" aktarıldı.

Birleşmiş Milletler (BM)'nin 5 daimi üyesi (ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin)'in yanı sıra Almanya'nın İran ile yürüttüğü nükleer müzakere görüşmelerine İsrail sert tepki gösteriyor. 2015 yılında imzalanan anlaşmanın ardından, ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımların bazıları kaldırılmış ve İran'ın nükleer silah elde etme çabaları denetim altına alınmıştı.

Bir önceki ABD Başkanı Donald Trump ise İran ile imzalanan nükleer anlaşmadan tek taraflı bir şekilde çekilmişti.

(AA)