Kültür-Sanat

Berlin Film Festivali'nde ödül alan İsrailli yapımcı ölüm tehditleri aldığını açıkladı

28 Şubat 2024 11:33

T24 Kültür-Sanat

Berlin Film Festivali'nde en büyük ödüllerden birini kazanan İsrailli film yapımcısı Yuval Abraham, Alman yetkililerin ödül törenini "antisemitik" olarak tanımlamasının ölüm tehditlerine ve aile üyelerinin korkutulmasına yol açtığını ve İsrail'e dönme planlarını ertelemesine neden olduğunu söyledi.

29 yaşındaki Abraham, Batı Şeria'daki Masafer Yatta'da Filistin köylerinin yok edilişini anlatan No Other Land (Başka Toprak Yok) filmiyle Cumartesi günü Berlinale'nin en iyi belgesel ödülüne layık görüldü.

Abraham'ın Gazze'de ateşkes çağrısında bulunduğu kabul konuşması, kapanış töreninde film yapımcılarının Filistin ile dayanışmalarını ifade ettikleri birkaç andan biriydi. Bu durum ertesi gün Alman medyasında büyük bir tepkiye yol açmış ve bazı politikacılar konuşmaların "antisemitik" olduğunu iddia etmişti.

Yuval Abraham, Alman yetkilileri eleştirerek, bu açıklamanın "antisemitizm" terimini değersizleştirdiğini ve Yahudilerin hayatlarını tehlikeye attığını söyleyerek, "Almanya'nın bizimle ne yapmaya çalıştığını bilmiyorum. Eğer Almanya'nın Holokost'tan duyduğu suçluluk duygusuyla başa çıkma yöntemi buysa, bunun tüm anlamını boşaltıyorlar" dedi. 

Abraham kapanış töreninden bir gün sonra İsrail'e dönmeyi planladığını, ancak Yunanistan'da mola verdiği sırada İsrail medyasının konuşmasını antisemitik olarak nitelendirdiğini ve bazılarının Alman yetkililere atıfta bulunduğunu öğrenince planlarını değiştirdiğini söyledi.

Yapımcı, sosyal medya üzerinden ölüm tehditleri almasının yanı sıra, İsrail'deki aile üyelerinin evine birkaç kişinin geldiğini ve güvenliklerinden endişe ettikleri için evlerini boşaltmalarına neden olduğunu da belirtti. 

Büyükannesi bir toplama kampında doğan ve babasının ailesinin çoğunun Holokost'ta öldürüldüğünü söyleyen Abraham şöyle konuştu: "Konuşmamızı eleştirebilirsiniz, 7 Ekim olaylarından bahsetmemiz gerektiğini söyleyebilirsiniz bunların hepsi meşru. Ancak Almanya, Yahudileri korumak için tasarlanmış bir terimi sadece Filistinlileri susturmak için değil, aynı zamanda işgali eleştiren Yahudileri ve İsraillileri de susturmak için silah olarak kullanıyor. Bu aynı zamanda tehlikeli çünkü antisemitizm teriminin değerini düşürüyor. Bu böl ve yönet taktiği daha çok askeri işgallerden tanıdık geliyor. Biz birlik olacağız, çünkü filmimiz eşit haklarla birlikte yaşayabileceğimiz bir gelecek tasavvuruyla ilgili."