Dünya

Belarus'ta mahkeme, Nobel Barış Ödüllü demokrasi savunucusuna 10 yıl hapis cezası verdi

03 Mart 2023 12:45

Belarus’ta mahkemenin, Nobel Barış Ödüllü Ales Bialiatski’ye 10 yıl hapis cezası verdiği belirtildi.

Reuters’ta yer alan habere göre, Belaruslu demokrasi savunucusu ve Viasna isimli insan hakları örgütünün kurucusu, 2020'de ülkede yaşanan protestoları finanse etmek ve vergi kaçakçılığıyla suçlanıyor.

Aktivist Bialiatski’nin kurduğu Viasna, 2020’deki protestoculara hukuki ve maddi destek sağlamıştı. Mahkemenin kararıyla 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Bialiatski, siyasi gerekçelerle yargılandığını savunuyor.

İnsan hakları grupları, Belarus’ta çoğunluğu 2020’den sonra tutuklanan 1500 siyasi tutuklu olduğunu söylüyor. 2020’deki protestolar Aleksandr Lukaşenko’nun seçim sonucu yeniden kazandığına yönelik iddiasının batı ve Belarus muhalefeti tarafından, “usülsüz” olduğunun savunulmasıyla başlamıştı.

2022 Nobel Barış Ödülü'nün kazananlarındandı

2022 Nobel Barış Ödülü, Belarus'tan insan hakları savunucusu Bialiatski ile Rusya ile Ukrayna'dan iki insan hakları örgütüne verildi.

Nobel Komitesi, şu an hapiste olan Bialiatski’nin, Belarus’ta 1980’lerin ortasında gelişen demokrasi hareketini başlatanlardan biri olduğunu belirterek, “Bialiatski, yaşamını ülkesinde demokrasi ve barışçıl gelişmeleri teşvik etmeye adadı” ifadelerini kullandı.

1996'da Viasna (Bahar) isimli kuruluşu kuran Bialiatski’nin, bu kuruluşta siyasi tutuklulara karşı işkenceleri belgelediği, eylemler düzenlediği belirtildi.

Bialiatski’nin 2020’den bu yana tutuklu bir şekilde yargılandığı kaydedilirken, "Kişisel zorluklarına rağmen Bialiatski, Belarus’ta insan hakları ve demokrasi mücadelesinden bir an bile vazgeçmedi” denildi.