Gündem

Barış Pınarı Harekâtı'nda 4. gün | Cerablus'ta 3 sivil yaşamını yitirdi

12 Ekim 2019 15:46

Türkiye’nin Suriye’deki 3. kapsamlı askeri operasyonu olan ‘Barış Pınarı Harekâtı' 9 Ekim saat 16:00'da başladı. Harekâtta bugün dördüncü gün. Harekâtta bugüne kadar 4 asker şehit olurken, 18 sivil de hayatını kaybetti. Millî Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında "Fırat’ın doğusunda başarıyla devam eden Barış Pınarı Harekâtı’nda etkisiz hale getirilen toplam PKK/PYD-YPG’li terörist sayısı 480 oldu" denildi. 

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, harekâtın kapsamını ve hedefini "Türk Silahlı Kuvvetleri'miz Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve DEAŞ terör örgütlerine karşı Barış Pınarı Harekâtı'nı başlatmıştır. Amacımız güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmektir" sözleriyle açıkladı.

Türkiye’nin operasyonunun başlamasının ardından acil çağrı yapan İngiltere, Fransa, Almanya, Belçika ve Polonya, harekâtın ikinci gününde toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi sonrasında Estonya ile birlikte ortak bir açıklama yaparak Türkiye'ye tek taraflı askeri hareketlerini sonlandırması çağrısında bulundu. Operasyonun üçüncü gününde ABD Başkanı Donald Trump kendisine sorulan, "Özel kuvvetlerimiz bugün Türkler tarafından bombalandı, yaptırım uygulanacak mı" sorusuna "Bakacağız" cevabını verdi. ABD'nin Hazine Bakanı Steve Mnuchin'in "Türkiye'ye yönelik yaptırım yetkisi verilen kararnamenin imzalandığını bildirmesi" üzerine Dışişleri'nden sert bir yanıt geldi. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, "Misliyle mukabelede bulunacağımızdan kimsenin şüphesi olmamalıdır" dedi.

İşte operasyonun dördüncü gününden dakika dakika gelişmeler...

15.53 Mili Savunma Bakanlığı, M-4 karayolunun kontrol altına alındığını duyurdu. MSB açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "Barış Pınarı Harekâtı kapsamında başarıyla icra edilen operasyonlar neticesinde, 30-35 kilometre derinliğe inilerek M-4 karayolunun kontrolü sağlandı"

15.45 ABD Savunma Bakanı Mark Esper, bölgede gerilimin tırmandığını ve ABD'nin Suriye'nin kuzeyinden bin asker daha çekmeye hazırlandığını duyurdu. 

TIKLAYIN- ABD, Suriye'nin kuzeyinden bin asker daha çekmeye hazırlanıyor

15.03 Dışişleri Bakanlığı, Avrupa ülkelerinden PKK'nın eylemlerine karşı tedbirleri arttırmasını istedi. 

14.50 Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Suriye sınırındaki ilçelelere 652 havan mermisi atıldığını söyledi. Erdoğan, "2 askerimiz ile 16 Suriye Millî Ordusu mensubu şehit oldu. 490 terörist etkisiz hale getirildi" dedi. 

14.23 Anadolu Ajansı, Tel Abyad'ın batısının YPG'den alındığını aktardı. Ajans, Suriye Milli Ordusu'nun PKK'ya ait bir karargâhı ele geçirdiğini aktardı. 

13.52 CNN Türk, YPG’lilerin Cerablus’ta sivillerin bulduğunu aracı vurduğunu ve 3 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

13.49 Anadolu Ajansı, Tel Abyad girişinde ÖSO ile YPG arasında çatışmalar olduğunu duyurdu. 

13.34 Birleşmiş Milletler'den, Suriye'nin kuzeydoğusunda yürütülen operasyonla ilgili yapılan son açıklamada, evlerini terk etmek zorunda kalanların sayısının 130 bine ulaştığı kaydedildi.

BBC Türkçe'nin aktardığı, değerlendirmede bu sayının üçe katlanmasının beklendiği de belirtildi.

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi sözcüsü Jens Laerke, "Harekatın etki alanındaki bölgelerde yaşayan 400 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kalabileceği bir senaryo üzerine hazırlık yapmaya başladık" dedi.

11.10 İnceleme yapmak için gittikleri Mardin'in Nusaybin ilçesine girişleri engellenen HDP heyeti Mardin'deki parti binasında açıklama yaptı. HDP’nin kentte kurduğu kriz masasının verilerine göre Nusaybin’in üçte birinin boşaltıldığını aktaran HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, kente atılan havan mermileriyle ilgili "Devletin halkı koruması ve bu soru işaretlerini ortadan kaldırması gerekmektedir. Eğer sivil kayıpları yaşanıyorsa devletin nedenleri aydınlatması gerekmektedir" açıklaması yaptı.

10.23 Akçakale’deki bir binaya havan mermisi isabet etti, 1 kişi yaralandı.

09.52 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın, "1974'te biz adına Barış Harekatı desek de bu bir savaştı ve akan da kandı. Şimdi Barış Pınarı desek de akan su değil kandır” sözlerine tepki gösterdi.  Oktay,  Akıncı'nın paylaşımı için "Tarih bilinci ve bilgisi yoksun bir açıklamadır" dedi. 

07.34 Millî Savunma Bakanlığı sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Barış Pınarı Harekâtı kapsamında gece boyunca kara ve hava ateş destek vasıtaları ve İHA’larla desteklenen operasyonlar başarıyla devam etti. Etkisiz hale getirilen terörist sayısı 480 oldu" ifadesini kullandı.

07.20 Anadolu Ajansı: Suriye-Türkiye sınırındaki Tel Abyad ilçesinin güneydoğusundaki Suluk belde merkezi, harekat kapsamında YPG/PKK'lılardan kurtarıldı.  

04.35 ABD Başkanı Donald Trump, Washington'da katıldığı bir seçmen buluşmasında Amerikan askerlerinin Suriye'den çekilmesi kararını savunurken, "Türkiye [sınırı] boyunca uzanan bu 30 kilometrelik, 22 millik şerit, Kürtler buradan ayrılma niyetinde, bu iyi bir şey. Umarım bunu yaparlar. Uçakları olan bir gücü yenmek çok zor ve onların uçağı yok" dedi.

Trump, konuşmasında Türkiye'nin başlattığı Barış Pınarı Harerkâtı'na değinirken, "Bırakalım sınırlarına sahip olsunlar. Kendi vatanımızda kendi sınırlarımızı koruyamazken, askerimizin orada Suriye ve Türkiye arasındaki sınırda koruma görevi yapmak için 50 yıl daha durması gerektiğini düşünmüyorum. Hiç sanmıyorum" ifadelerini kullandı.

TIKLAYIN - ABD Başkanı Trump: 30 kilometrelik şerit, Kürtler buradan ayrılma niyetinde

02.50 Barış Pınarı Harekâtı dolayısıyla Mardin’in sınır ilçelerinde eğitime ara verildi. Mardin Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Nusaybin ilçelerindeki tüm okullarda, Kızıltepe ve Artuklu ilçelerinde ise sınıra yakın bölgelerdeki okullarda 14 Ekim Pazartesi, 15 Ekim Salı ve 16 Ekim Çarşamba günü eğitime ara verildiği duyuruldu.

23.57 Britanya Başbakanı Boris Johnson'ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yaptığı harekât hakkında "büyük endişeleri" olduğunu ifade ettiği açıklandı. Johnson'ın Erdoğan'a "çatışmaya son verip diyalog kurma" çağrısında bulunduğu bildirildi.

22.30 Fransa Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, Türkiye'nin Suriye'de kullanabileceği bütün askeri teçhizatın satışının askıya alındığı belirtildi. Kararın derhal yürürlüğe gireceği ifade edilirken, 14 Ekim'de Lüksemburg'da yapılacak olan AB Dışişleri Konseyi toplantısında AB'nin bu konudaki ortak yaklaşımının konuşulacağı bildirildi. Fransa'nın da silah satışını askıya alacağını açıklamasıyla, Türkiye'ye silah satışını durduracağını açıklayan ülke sayısı 5'e yükselmiş oldu. Daha önce silah satışını durdurduğunu açıklayan ülkeler Almanya, Norveç, Finlandiya ve Hollanda'ydı.

22.17 UEFA, A Milli Futbol Takımı'nın Avrupa Şampiyonası ön eleme karşılaşmasında Cenk Tosun'un attığı golün ardından gerçekleştirdiği asker selamlı gol sevincine inceleme başlatacağını açıkladı. Konuya ilişkin konuşan UEFA İletişim Direktörü Philip Townsend, "Bu sevinci görmedim ancak bir provokasyon olabilir. Denetlemeler politik ve dini farklılıklara yönelik hareketleri yasaklıyor. Kontrol edeceğimin garantisini verebilirim" dedi. 

21.19 Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, bazı Avrupa ülkelerinin aldığı Türkiye’ye karşı silah satışı ambargosu kararı ile ilgili, "Siz, yarın size pusu kurabilecek olan, adeta sizin kuyunuzu kazmak isteyen ülkelerle, 'onlar bizim stratejik müttefiklerimiz' der ve yola çıkarsanız, böyle yarı yolda bırakırlar. Maalesef bu bize bir ders olmalı" dedi.

TIKLAYIN - Karamollaoğlu: 'Onlar bizim stratejik müttefiklerimiz' der ve yola çıkarsanız, böyle yarı yolda bırakırlar

20.57 'Barış Pınarı Harekâtı'nın başlamasının ardından Şanlıurfa'nın Suriye sınırındaki Akçakale ve Ceylanpınar ilçelerindeki tüm okullar ile Suruç ve Birecik'teki bazı okullarda tatil süresi 3 gün daha uzatıldı.

TIKLAYIN - Şanlıurfa'nın sınır ilçelerinde eğitime 3 gün ara

19.45 Mili Savunma Bakanlığı Resulayn'dan fotoğraf paylaştı.

19.21 Milli Savunma Bakanlığı: Fırat’ın doğusunda başarıyla devam eden Barış Pınarı Harekâtı’nda etkisiz hale getirilen toplam PKK/PYD-YPG’li terörist sayısı 459 oldu.

19.20 Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Arap Birliği Genel Sekreteri Aboul Gheit'in, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine düzenlediği 'Barış Pınarı Harekatı'nı, 'Arap ülkesinin işgali ve egemenliğine saldırı' olarak nitelemesi üzerine açıklama yayımladı. Açıklamada "Başta Kudüs olmak üzere, Ortadoğu ve Kuzey Afrika coğrafyasında yüzbinlerce insanı etkileyen gayri meşru uygulamalar ve mezalim karşısında sesi çıkmayan Arap Ligi Genel Sekreteri’nin Suriye’nin toprak bütünlüğüne kasteden bir terör örgütü yerine ülkemizi işgalci olarak suçlaması, bu örgütün suçlarına ortak olmak ve Arap dünyasına ihanet etmektir" denildi.

TIKLAYIN - Dışişleri Bakanlığı'ndan Arap Birliği'nin 'işgal' açıklamasına yanıt: Arap dünyasına ihanet

16.56 Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Türkiye'ye silah satılması için ülkesinin yeni izin çıkarmayacağını açıkladı.

TIKLAYIN - Almanya Dışişleri Bakanı Maas, Bild'e açıkladı: Berlin, Türkiye'ye silah satışını durduruyor

16.20 Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy 'Barış Pınarı Harekâtı' kapsamında IŞİD'li tutuklular ve ailelerinin akıbeti hakkında açıklama yaptı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklama şöyle:

"Türkiye’nin Barış Pınarı Operasyonu kapsamında Suriye’nin kuzey doğusunu terörden arındırarak güvenli bölge oluşturma çabasını gölgelemeye yönelik çabaları yakından takip ediyoruz.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Trump ile yaptığı son telefon görüşmesinde belirttikleri üzere,Barış Pınarı Harekatıyla terörden arındırılacak alanlardaki alıkoyma merkezlerinde bulunan DEAŞ unsurlarının ve yine harekat alanındaki kamplarda bulunan ailelerinin gözetimini üstleneceğiz.

Ülkemizce gözetim altına alınacak DEAŞ mensupları ve ailelerinin, bu aşamada, Suriye içinde terörden arındırılmış bölgelerde tutulması yönünde çalışmalar yapılacaktır.

DEAŞ’la ilintili yabancı terörist savaşçıların suça karışmamış eş ve çocuklarının rehabilitasyonu konusunda vatandaşı oldukları ülkeler ve uluslararası örgütlerle birlikte çalışmaya hazırız.

Öte yandan, kalıcı çözümün Suriye’de tutulan yabancı terörist savaşçılar ve ailelerinin, vatandaşlığını taşıdıkları menşe ülkelerce geri alınması, yargılanması ve rehabilitasyonundan geçtiği bilinmelidir. Bu doğrultuda uluslararası toplumun ortak çabalarını önemsiyoruz. Türkiye, uluslararası toplumun bu amaçla sarfedeceği gayretlere her türlü katkıyı vermeye devam edecektir."