Medya

Bakan Varank ve hükümete yakın yazarlar birbirine girdi: "Leşlerin takdirini almamak lazım"

"Ondan sonra ceza alınca da vay efendim niye böyle oldu!"

Mustafa Varank - Fuat Uğur - Hilal Kaplan - Salih Tuna (soldan sağa)

29 Temmuz 2022 13:07

Türkiye Gazetesi yazarı Fuat Uğur, dün kaleme aldığı yazısında elektrikli traktörlere ilişkin 2019 yılında yazdığı bir yazısından dolayı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın kendisine dava açtığını ve davayı da Bakan Varank'ın kazandığını yazdı. Varank'ın açıklamasına hükûmete yakın Sabah gazetesi yazarları Hilal Kaplan, Salih Tuna ve Türkiye gazetesi yazarı Fuat Uğur tepki gösterdi. Bakan Varank'ın destek veren hesabı paylaşan Kaplan, "Leşlerin takdirini almamak lazım" paylaşımını yaptı 

Bakan Varank’ın kendisine açtığı davanın “Fikir ve ifade özgürlüğü” çerçevesinde reddedildiğini söyleyen Fuat Uğur, Varank'ın davayı temyiz ettiğini ifade etti ve İstinaf Mahkemesi'nde Bakan Varank'ın davayı 'zorlama gerekçelerle' lehine sonuçlandırmayı başardığını iddia etti.

Fuat Uğur kendisine bu kararla birlikte 21 bin 650 lira tazminat cezası verildiğini söyledi ve Mustafa Varank'ın kendisinden alacağı parayı hak etmediğini belirterek "Bu paranın onun için helal para olup olmadığını tekrar bir düşünsün" dedi.

Fuat Uğur'un bu yazısına Bakan Varank'tan  cevap geldi. Bakanlık resmi hesabının 2019 yılında yaptığı bir açıklamayı alıntılayan Varank, gönderdikleri tekzibin yayınlanmadığını belirtti.

Bakanlık, 2019 yılında kamuoyuna açtığı tekzibi "Türkiye Gazetesi Yazarı Fuat Uğur’un yalan ve iftiralarına yönelik 5187 sayılı Basın Kanunu uyarınca gazeteye gönderilen, 3 gün içinde tam ve eksiksiz yayımlanması gerekirken yayımlanmayan tekzip metni ve ihtarnameyi kamuoyunun bilgisine sunuyoruz" sözleriyle paylaşmıştı.

 

Bu açıklamayı alıntılayan Varank ise şunları söyledi:

"Yalan yanlış bilgilerle açıkça iftira edeceksin. Tetikçilik yapıp itibar suikastı yapmaya çalışacaksın. İşin doğrusunu anlatan tekzibi yayınlayıp özür dilemeyeceksin. Bir yalanı düzeltmek 3 yıl sürecek. Ondan sonra ceza alınca da vay efendim niye böyle oldu!"

Fuat Uğur ise Twitter'dan Bakan Varank'ın engellediği bir sosyal medya kullanıcısını alıntılayarak "Durum budur. Çok yazık çok. Bu ülkenin namuslu ve dürüst insanlarını engelleyen bir iktidar bakanı" dedi.

"Varank doğru söylemiyor"

Bakan Varank'ın tekzip gönderdiklerine dair açıklamasının da yalan olduğunu söyleyen Fuat Uğur şunları söyledi:

Bakan Mustafa Varank doğru söylemiyor. Söylediğinin tersine yolladığı tekzip değil,  “açıklama”yı köşemde yayınladım. Bana yönelik çirkin hakaretlerini çıkararak iddialarına aynen yer verdim ve cevabımın bir kısmını yazdım.

Kalanı için cevap veremedim. Neden acaba?(1) Varank’ın bu arada yazılarımı internetten başarıyla kaldırtıp ardından da bana gönderdiği açıklamayı yeniden paylaşması ne kadar adil(!)

Sonuç: Yerel mahkemenin reddettiği dava hakkındaki İstinaf kararı bir hukuk skandalı Aldığı 21 bin 650 lira helal mi düşünsün tekrar. Devletin Bakanı olmuş kişinin gücüyle tabii mücadele edemem. Bakan Varank'la da. Ancak fikirlerimi söylerim ama bir yerde konuşmayı sürdürebilmem mümkün olmaz. Bunu herkes biliyor. Özellikle medyada. Burada susuyorum ama herkes bilmeli ki aslında konuşuyorum."

Hilal Kaplan da tartışmaya dahil oldu: Yanlış yapmış

Sabah yazarı Hilal Kaplan da Twitter'dan yaptığı paylaşımla tartışmaya dahil oldu. Kaplan, "Bakan Varank, Fuat Uğur’un “elektrikli traktör” yazısının yanlış olduğunu projeyi hayata geçirerek kanıtlayabilirdi. Ama kendisi yerel mahkemenin kararına itiraz edip Uğur’u para cezasına mahkum etme, icra ve haciz yolunu seçmiş. Yanlış yapmış." düşüncesini dile getirdi.

"Ankara Kuşu" kullanıcısının da Varank'a destek verdiğini paylaşan Kaplan, "Leşlerin takdirini almamak lazım" yorumunu yaptı. 

Sabah yazarı Tuna: Fuat Bey'in aksine, Bakan Varank'ın ne yapmak istediğini ben hiç anlayamadım!

Tuna da Twitter hesabından Bakan Varank'ı eleştirdi.  Tuna, "Fuat Bey'in aksine, Bakan Varank'ın ne yapmak istediğini ben hiç anlayamadım! Sayın Bakan bir açıklama yaparsa seviniriz..." ifadesini kullandı.