Gündem

Çavuşoğlu, CHP Genel Merkezi'ne giderek 'Libya tezkeresi' hakkında bilgi verdi; CHP'nin fikri değişmedi

30 Aralık 2019 11:57

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, CHP Genel Merkezi'ne Libya'ya tezkeresini görüşmek için ziyarette bulundu. Çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Çavuşoğlu, "Ülkemizin ulusal çıkarları bakımından niye bu tezkereye ihtiyaç duyduğumuzu anlattık" dedi, ancak CHP'nin fikri değişmedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Ünal Çeviköz, görüşme sonrasında kameraların karşısına geçerek, "Biz Suriye'de karşı karşıya olduğumuz sıkıntıların bir de Libya'dan kaynaklanan şekilde Türkiye'nin gündemine gelmesini istemiyoruz. Özellikle Türkiye'nin Libya'daki vekalet savaşlarına taraf olmasını ve Müslüman kanının dökülmesine taraflardan birinin yanında yer alarak sebebiyet vermesini asla kabul etmiyoruz. Libya’ya asker göndermek çatışmaların çapını genişletir. Önümüzdeki günlerde Meclis’e gelecek tezkereye olumsuz bakıyoruz" açıklamasında bulundu.

Bakan Çavuşoğlu’nu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Ünal Çeviköz karşıladı. Çavışoğlu, CHP lideri ile yaptığı görüşmenin ardından İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile de Libya'ya asker gönderilmesini görüşmek için parti genel merkezine ziyarette bulunacak.

"Ülkemizin ulusal çıkarları bakımından niye bu tezkereye ihtiyaç duyduğumuzu anlattık"

CHP lideri Kılıçdaroğlu ile gerçekleştirdiği toplantının ardından görüşmenin detaylarına ilişkin basın açıklamasında bulunan Bakan Çavuşoğlu, "Libya konusunda genel bir değerlendirmede bulunduk. Sayın genel başkanın ve bazı arkadaşların soruları oldu. Biz bugün CHP'nin doğrudan bilgilendirmiş oluyoruz. Tabii ki tezkere konusunda karar CHP'nindir, takdir onlarındır. Ama biz ülkemizin ulusal çıkarları bakımından niye bu tezkereye ihtiyaç duyduğumuzu kendilerine anlattık" dedi.

Bahçeli'den AKP'ye Libya mesajı: Bizim zaten tutumumuz belli, diğer partileri bilgilendirsinler

Öte yandan Çavuşoğlu MHP Genel Merkezi'ne ziyarette bulunmayacaklarını, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin kendilerine bir mesaj gönderdiğini söyledi. Çavuşoğlu Bahçeli'nin mesajında, "Bizim zaten tutumumuz belli, bize gelerek vakit kaybetmelerine gerek yok, diğer siyasi partilere giderek bilgilendirmelerde bulunsunlar" dediğini aktardı.

Ünal Çeviköz: Asker göndererek mevcut durumu daha da kötüleştirecek gelişmeye hazırlık yapmaktır

Basın açıklamasında bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, şunları kaydetti: 

"CHP iktidarın beş konuda çok ciddi hatalar yaptığını ve Türkiye'yi yanlış yöne sevk ettiğini söyleye gelmektedir. Bu beş konudan bir tanesi dış politikadır. Dış politika alanında özellikle Suriye'de özellikle Suriye'de atılan yanlış adımlar Türkiye'yi çok ciddi bir sıkıntıyla karşı karşıya bırakmıştır. Suriye problemi Türkiye'de resmi rakamlara göre 4 milyona yakın ancak gayri resmi olarak da beş milyonun üzerinde bir geçici koruma altında bulunan Suriyeli varlığına yol açmıştır. Böylesine yanlış politikalar sonucu izlenen bir dış politika çizgisi Türkişye'yi başta Suriye olmak üzere belli konularda hem yalnız bırakmış hem de önemli bir dış politika krizi ile karşı karşıya bırakmıştır.

"Türkiye'nin Libya'daki vekalet savaşlarına taraf olmasını istemiyoruz"

Bugün gelinen noktada Suriye'de yalanan bu kötü tablonun bir başka ülkede daha yaşanmasını istemiyoruz. Biz Suriye'de karşı karşıya olduğumuz sıkıntıların bir de Libya'dan kaynaklanan şekilde Türkiye'nin gündemine gelmesini istemiyoruz. Özellikle Türkiye'nin Libya'daki vekalet savaşlarına taraf olmasını ve Müslüman kanının dökülmesine taraflardan birinin yanında yer alarak sebebiyet vermesini asla kabul etmiyoruz.

Bunları özellikle söylüyorum çünkü Türkiye'nin Libya'ya asker göndermesini giderek bir bölgesel olmaktan çıkarak ulsulararasılaşmaya doğru gidecek bir vekalet savaşına taraf olması sonucunu doğuracağını görüyoruz. Bunu da en tehlikeli gelişme olarak gördüğümüzü bir kere daha burada altını çizerek vurgulamak isterim.

"Bunun doğru olmadığını Sayın Bakan'a da izah ettik"

"Libya'daki durum Suriye'dekinden çok belki de çok daha karışıktır ve çok daha geniş çapta yansımaları olacak niteliktedir. Libya'ya aslında asker göndererek bu vekalet savaşına taraf olmak yerine Türkiye gibi bir ülkenin ve tarihten gelen sorumluluklarına ve birikimini de dikkate alarak diplomasiye öncelik vermesi gerektiğini düşünüyoruz. Ancak yapılan diplomasiye öncelik vermek değil, asker göndererek mevcut durumu daha da keskinleştirecek, kötüleştirecek bir gelişmeye hazırlık yapmaktır. Bunun doğru olmadığını Sayın Bakan'a da izah ettik. Ancak bölgedeki duruma bakınca bir yandan iyi kötü yürütülmekte olan bir Berlin süreci varken ve buna hız verilmesi gerekirken bunu yerine asker göndererek durumun daha da keskinleşmesine yol açmak bölgedeki çatışmaların çapını ve yaygınlaşmasını geliştirecek mahiyettedir.

"Tunus çatışmalara taraf olunmasının doğru olmadığını savunuyor"

Komşu ülkelere bakıyoruz, bir ulusal çıkar ve güvenlik tehdidi açısından bakıldığında en başta Tunus'un böyle bir gelişmeye destek vermesi gerekirken, Tunus diplomasiye öncelik verilmesi gerektiğini ve asker gönderilerek çatışmalara taraf olunmasının doğru olmadığını savunuyor. Cezayir'in de yaklaşımının bundan farklı olmadığını görüyoruz. Öte yandan Mısır, Birlşeik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan gibi ülkeler çatışmada taraf tutarak bir bakıma Türkiye'yi de karşı tarafta yer aldığı takdirde karşılarında bir hasım oalrak görmeye ahzırlanmaktadırlar. Avrupa ülkelerine baktığımızda Fransa'nın ve bir ölçü'de İtalya'nın Libya'daki mevcut durumdan ciddi derecede endişe duyduklarını ve taraflardan bir tanesini desteklediklerini görüyoruz. Türkiye gibi bir ülkenin Libya gibi bir tarihi geçmişi olan ülkeyle Müslüman kanı dökülmesini engellemek için yapacağı bir numaralı davranışın diplomasiye öncelik vermek olduğu görüşündeyiz. Bu yapılmıyor, ancak bunun yerine maalesef belki de çok ciddi Müslüman kanının dökülmesine yol açacak bir gelişmeye doğru hazırlık yapılıyor. 

"Libya'dan da Suriye'de yaşadığımızda benzer bir göçün ürkiye'yi karşı karşıya bırakma ihtimali yüksek"

Eğer çatışmalar uzarsa Libya'dan da Suriye'de yaşadığımızda benzer bir göçün Türkiye'yi karşı karşıya bırakması ihtimali de fevkalade yüksektir. 

Bütün bunlar Türkiye’nin bu şekilde bir dış politika uygulamasının yanlış olduğunu göstermektedir. Son zamanlarda defalarca dile getirdik, dış politikayı dış politika yapan kurumlara öncelik vererek ya da onların görüşleri üzerinden hazırlamak yerine değişik tercihler üzerinden ve aile ilişkileri üzerinden sürülen bir dış politika sonucu buraya gelmiş bulunmaktayız. Örneğin ABD ile doğrudan devlet başkanları arasında yürütülen bir dış politika sürmektedir. Benzer bir dış politikanın bu defa da iktidarın ihvanla ilgili Libya’da da sürdürmeye gayret edeceği anlaşılmaktadır. Bunu doğru bulmuyoruz. Bütün bu gelişmeler çerçevesinde biz önümüzdeki günlerde yüze Meclis’e gelecek tezkereye olumsuz baktığımızı söylemek isterim."

"Tezkerenin niteliği ile ilgili herhangi bir bilgimiz yok"

Çeviköz gazetecilerin sorularını yanıtladı:

"(Tezkerenin içeriği) Tezkerenin niteliği ile ilgili herhangi bir bilgimiz yok. Kendisi de sorulan bir soruya yanıt verdiğinde tezkere metninin Cumhurbaşkanlığına gönderildiğini söylediler. Biz de Meclis’e gelince tezkere metnini görmek istiyoruz."

"Biz bu tezkerenin daha farklı birtakım unsurlar içereceği düşüncesindeyiz."


Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya ile imzalanan mutabakatların ardından Trablus'taki Ulusal Mutabakat Hükümeti talep ederse bölgeye asker gönderilebileceğini söylemişti. Trablus kısa süre sonra Ankara'dan resmi olarak asker talebinde bulundu. Bunun üzerine Cumurbaşkanı Erdoğan, Meclis açıldığında Libya'ya asker göndermek için tezkereyi gündeme alacaklarını belirterek, "Asker gönderecek misiniz?' diye soruyorlar. Biz de ne diyoruz, davet edildiğimiz yere gideriz, şu anda da böyle bir davet olduğu üzere icabet ederiz. Çünkü bizim kardeşlik bağlarımız çok farklı. İnşallah Meclis açılır açılmaz asker gönderme tezkeresini Meclis'e sunacağız. Meclisimizin de onaylamasıyla Libya'daki meşru yönetime çok daha etkin bir şekilde destek verme imkânına kavuşacağız" ifadelerini kullanmıştı.

Bu gelişmelerin ardından konuyla ilgili açıklamada bulunan ana muhalefet partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Askerlerimizin şehit olmasını, kanlarının Libya çöllerine akmasını doğru bulmuyorum, kabul etmiyorum. Yazıktır günahtır bu memlekete" demişti.

TIKLAYIN - Kılıçdaroğlu: Askerimizin kanının Libya’nın çöllerinde dökülmesine karşıyız

Halife Hafter yönetimindeki Libya Ulusal Ordusu, bugün Trablus'a giden yolları kontrolü altına aldığını açıklamış, Hafter'in ordusu uzun süredir Trablus'u ele geçirmeye çalışıyordu.


 

TIKLAYIN - Devlet Bahçeli: MHP, Libya Tezkeresi'ne destek vermektedir

TIKLAYIN - Temelli: Suriye savaşı yetmedi şimdi Libya tezkeresi getirecekler

TIKLAYIN - Karamollaoğlu: Libya'ya askeri desteğin müzakere edilmesi lazım

TIKLAYIN - İyi Parti Sözcüsü Ağıralioğlu: Libya’ya asker gönderme işine negatif bakıyoruz