Gündem

Bahreyn’de ölen Hataylının, Samandağ’daki ‘her şeyi’ Hazine’ye gidecek: “Tüm mal varlığımızı kaybedeceğiz”

Hatay Samandağ’ın “çarşı” olarak nitelenen merkezinde kendisine ve ailesine ait evi, işyeri ve arsası hazineye devredilecek olan Tahsin Kuzu, çalıştığı Bahreyn’de kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti

25 Aralık 2023 18:11

Hatay Samandağ’ın “çarşı” olarak nitelenen merkezinde kendisine ve ailesine ait evi, işyeri ve arsası hazineye devredilecek olan Tahsin Kuzu, çalıştığı Bahreyn’de kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Rezerv alan uygulamasıyla birlikte abisinin çok üzüldüğünü dile getiren Semire Kuzu, “Bizim tüm mal varlığımız bu uygulama ile birlikte gidecek. Acımız o kadar büyük ki. Abimin ölümünün ardından malı konuşmak artık ağır geliyor” dedi. 

Bahreyn’de çalışan Tahsin Kuzu, Hatay Samandağ’ın “çarşı” olarak nitelenen merkezinin büyük bir kısmının “Afet Yasası” olarak bilinen 6306 sayılı kanun çıkmadan önce rezerv alan ilan edilmesiyle birlikte, kendisine ait evin, ailesine ait ev, arsa ve dükkânın hazineye devredileceğini öğrenmesinin ardından kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. 

Kuzu’nun cenazesi geçtiğimiz hafta cuma günü Bahreyn’den getirilerek Samandağ Yeni Mahalle Mezarlığı’nda defnedildi. 

“Bütün mal varlığımız uygulama ile birlikte gidecek”

Kuzu’nun kardeşi, Semire Kuzu, abisinin 30 yıl boyunca yurt dışında çalıştığını aktararak, “Abim yıllarca emeğiyle yurt dışında çalıştı. Şerefiyle, onuruyla, insanlığıyla emek verdi. Her insan gibi o da üzüldü. İnsan ailesini, vatanını, kendi geleceğini düşününce üzülür. Bizim tüm mal varlığımız bu uygulama ile birlikte gidecek. Bölgede bulunan hem arsa hem ev hem de iş yerimiz gidecek. Abimin de bir evi vardı bölgede. Acımız o kadar büyük ki. Abimin ölümünün ardından malı konuşmak artık o kadar ağır geliyor” dedi. 

Yasa çıkmadan rezerv alan ilan edilmişti

Yasa çıkmadan rezerv alanı ilan edildi Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un 9 Kasım’da yürürlüğe girmesinin ardından bir uygulama da Hatay'ın Samandağ ilçesinde yapıldı. Hatay’ın Samandağ ilçesinde sağlam yaklaşık 500 ev ve 500 iş yerlerinin olduğu çarşı merkezde, 1.6 hektarlık alan yasa çıkmadan dört ay önce rezerv alan ilan edilmişti. 

Telefonlarına gelen SMS ile öğrenmişlerdi

Yurttaşlar depremin ardından sağlam raporu verilen evinin yasa çıkmadan 4 ay önce rezerv alan ilan edildiğini ve evin bulunduğu bölge için de rezerv alan kararı alındığını telefonlarına gelen mesaj ile öğrendiklerini söylemişti. Yurttaşlara gönderilen SMS’te, “Adınıza kayıtlı taşınmaz üzerinde Samandağ Tapu Müdürlüğü’nde 12448 sıra no ile 6306 sayılı kanunun 6/A maddesi uyarınca hazineye devir işlemi yapılmaktadır” ifadeleri yer almıştı.