Dünya

Azerbaycan, Karabağ'da operasyon başlattı: "Barışın tek yolu, Ermeni güçlerinin bölgeden çekilmesi"

Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "geniş çaplı provokasyonların bastırılmasının" ve Ermenistan askerlerinin bölgeden çıkarılmasının hedeflendiğini bildirdi

19 Eylül 2023 12:47

Güncelleme: 20 Eylül 2023 07:07

T24 Dış Haberler

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'da "anayasal yapıyı yeniden tesis etmek" amacıyla terörle mücadele operasyonu başlatıldığını duyurdu. Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "geniş çaplı provokasyonların bastırılmasının" ve Ermenistan askerlerinin bölgeden çıkarılmasının hedeflendiğini bildirdi.

Bakü, "Önlemler kapsamında, Ermenistan Silahlı Kuvvetleri'ne ait birliklerin ön cephedeki mevzilerinin ve derin, uzun vadeli ateş noktalarının yanı sıra muharebe varlıkları ve askeri tesislerinin yüksek hassasiyetli silahlarla kullanılamaz hale getirildiğini" ifade etti.

Ermeni güçlerinin mevzilerini personel, zırhlı araçlar, topçu teçhizatları ve diğer araçlarla güçlendirdiklerinin, birimlerini yüksek düzeyde savaşa hazır hale getirdiklerinin, takviye birimler oluşturduklarının, Azerbaycan ordusuna karşı istihbarat faaliyetlerini genişlettiklerinin, mayınlardan temizlenen arazilere yeniden mayın döşenmesi gibi eylemlerde bulunduklarının tespit edildiği aktarıldı.

Açıklamada, Ermeni güçlerinin, Hocavent ili Ahmetbeyli-Fuzuli-Şuşa kara yoluna döşediği mayınların patlaması sonucu sivillerin ve polis memurlarının yaşamını yitirdiği hatırlatıldı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı: Yalnızca askeri hedefler yok ediliyor

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, "Siviller ve altyapı tesisleri hedef alınmıyor, yalnızca meşru askeri hedefler yok ediliyor" açıklamasında bulundu. 

Açıklamada, Ermeni silahlı kuvvetlerinin, 10 Kasım 2020'de imzalanan üçlü bildirinin hükümlerinin aksine Karabağ bölgesinde varlığını sürdürmesinin, bölgesel barış ve istikrara ciddi tehdit oluşturduğu vurgulanarak şunlar kaydedildi:

"Üçlü bildirinin hükümlerinin sağlanması, Karabağ ekonomik bölgesinde gerçekleştirilen büyük çaplı provokasyonların önlenmesi, Ermeni silahlı kuvvetlerinin birimlerinin silahsızlandırılarak topraklarımızdan çıkarılması, askeri altyapılarının etkisiz hale getirilmesi, işgalden kurtarılan topraklara dönen sivil halkın güvenliğinin sağlanması ve Azerbaycan Cumhuriyeti'nin anayasal yapısının yeniden tesis edilmesi amacıyla antiterör operasyonu başlatılmıştır."

Açıklamada, "Rus Barış Gücü Komutanlığı ve Türkiye-Rusya Ortak Gözlem Merkezi yönetimine alınan tedbirler hakkında bilgi verilmiştir" ifadesi kullanıldı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı da "Karadağ'daki ayrılıkçı rejimin sonlandırılması gerektiğini" belirtti ve "bölgede barışın ancak Ermeni güçlerinin Karabağ'dan tamamen çekilmesiyle sağlanabileceğini" belirtti.

Karabağlı ayrılıkçılar: Azerbaycan, cephe hattını bombalıyor

Bölgedeki ayrılıkçı Ermeni yönetim, operasyonun başlamasıyla Azerbaycan'ın cephe hattı boyunca topçu ve roket atışı yapıldığını bildirdi.

Ermenistan: Sınırda durum sakin

Ermenistan Savunma Bakanlığı, Azerbaycan'ın Karabağ'a operasyon başlattığını açıklamasının ardından, Azerbaycan sınırındaki durumun stabil olduğunu belirtti. 

Rusya'dan çağrı

Azerbaycan'ın Karabağ'da yeni bir operasyon başlatmasının ardından Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Azerbaycan ve Ermenistan'a "Dağlık Karabağ'da kan akıtmayı durdurun" çağrısı yaptı. 

Zaharova, Rusya'nın bölgede gerilimin artmasından endişeli olduğunu ve Moskova'nın barış gücünün bölgede kalarak görevini sürdüreceğini bildirdi. 

Zaharova ayrıca Azerbaycan'ın barış gücünü operasyon başlamadan sadece dakikalar önce bilgilendirdiğini ifade etti.

Yaşar Güler ve Azerbaycan Savunma Bakanı telefonda görüştü

Azerbaycan Savunma Bakanı General Zakir Hasanov ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Hasanov, Güler'e Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki operasyonlara karşı yerel önlemler hakkında bilgi verdi. Güler, "Türkiye'nin her zaman olduğu gibi bugün de Azerbaycan'ı desteklediğini" söyledi.

Ermenistan'dan BM'ye çağrı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve Rus Barış Gücü'ne Dağlık Karabağ'daki operasyonu durdurması için Azerbaycan'ı uyarmaları çağrısında bulundu. 

Paşinyan: Darbe çağrıları yapılıyor

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan'ın operasyonu devam ederken "çeşitli noktalardan" kendi hükümetine karşı darbe için çağrı yapıldığını ifade etti. 

Interfax'ın aktardığına göre Paşinyan, Azerbaycan'ın Karabağ'daki nüfus merkezlerini kontrol altına almaya çalıştığını söyledi. 

Erivan'da parlamento binası önünde protestolar

Paşinyan, yaptığı açıklamada "iç ve dış bazı güçlerin Ermenistan'ı savaşa sürüklemeye" çalıştığını söyleyerek "Ermenistan Silahlı Kuvvetleri'nin Dağlık Karabağ'da olmadığını bir kez daha teyit ediyorum" dedi. 

Paşinyan, "Ermenistan'ın Karabağ'da askeri çatışmaya sürüklenmediğini vurgulamak istiyorum. Bizi askeri çatışmaya sürüklemeye yönelik hiçbir girişim kabul edilemez" dedi. 

Paşinyan'ın bu tutumu Ermeni kamuoyunda tepkiyle karşılandı. Operasyonun başladığı ve Ermenistan'ın buna yanıt vermeyeceği haberini alan Ermenistan halkı, başkent Erivan'daki parlamento binası önünde toplanmaya başladı. Göstericiler sık sık "Hain Nikol" ve "Utanç" sloganları atıyor. 

AB'den Azerbaycan'a operasyonu durdurma çağrısı

AB'nin dış politika sorumlusu Josep Borrell yaptığı açıklamada, AB'nin Karabağ'daki askeri gerilimi kınadığını ve Azerbaycan'a operasyonu durdurma çağrısında bulunduğunu söyledi.

Borrell, “Bakü ve Karabağ Ermenileri arasında diyaloğun acilen geri dönmesine ihtiyaç var. Bu askeri gerilim, yerel halkın göçünü zorlamak için bir bahane olarak kullanılmamalı” dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri: Operasyonun ana hedefleri tamamlanmak üzere

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev, Dağlık Karabağ operasyonuyla ilgili açıklamalarda bulundu. 

Hacıyev, “Azerbaycan'ın Karabağ'daki operasyonunun ana hedefleri tamamlanmak üzere. Askeri hedefler çoktan etkisiz hale getirildi" dedi. 

"Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki yasa dışı bölücü kukla rejim kendini feshetmeli, Ermeni silahlı güçleri silahsızlandırılmalıdır" diyen Hacıyev, "Karabağ'daki Ermeni asıllı sivillerin hakları ve güvenlikleri, Azerbaycan Anayasası ve uluslararası yükümlülükler çerçevesinde sağlanacaktır" ifadelerini kullandı. 

Ateşkes ve görüşme çağrısı yapıldı 

Sınırdaki temas hattı boyunca ateş yoğunluğunun azaldığını belirten “Ermeni Ayrılıkçı Grup” yönetimi, Bakü ile ateşkes ve görüşmeler talep etti. 

Saldırılarda iki sivil öldü, 23 kişi yaralandı 

Karabağ İnsan Hakları Ombudsmanı Gegham Stepanyan, Reuters'a yaptığı açıklamada; saldırılarda iki sivilin öldüğünü ve 23 kişinin yaralandığını söyledi.

Almanya, Azerbaycan'ın "sözünü tutmadığını" söyledi 

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Azerbaycan'ın Karabağ'a askeri harekat yapmama sözünü bozduğunu ve askeri operasyonlarını durdurmasını talep ettiğini söyledi.

Baerbock, New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun oturum aralarında yaptığı açıklamada, "Azerbaycan bombardımayı derhal durdurmalı ve müzakere masasına geri dönmelidir" dedi.

Azerbaycan: Terörle mücadele önlemleri sonuna kadar devam edecek

Azerbaycan'dan yapılan açıklamada; Ermeni Ayrılıkçı Grup” yönetimi teslim olana kadar "terörle mücadele operasyonlarına" sonuna kadar devam edeceği söylendi. Görüşmeye hazır olduğunu da aktaran Azerbaycan'ın açıklaması şu şekilde: 

"Bununla birlikte, terörle mücadele önlemlerinin durması için, yasadışı Ermeni askeri oluşumlarının beyaz bayrağı kaldırması, tüm silahların teslim edilmesi ve yasadışı rejimin dağıtılması gerekiyor. Aksi takdirde, terörle mücadele önlemleri sonuna kadar devam edecek."

Müzakere çağrılarına yanıt olarak; Karabağ bölgesindeki Ermenilerin birkaç kez diyaloğa davet edildiğini, ancak "tekrar tekrar reddettiği" iddia edildi. 

Kremlin'den Azerbaycan ve Ermenistan'a üçlü anlaşmalara uyma çağrısı

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Karabağ ile ilgili daha önce Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasında varılan üçlü anlaşmalara uyulması gerektiğini belirterek, "Herkesi bu belgelerin hükümlerine, yeni gerçekleri de dikkate alarak uymaya çağırıyoruz" dedi.

Karabağ'daki durumdan ötürü endişe duyduklarını aktaran Peskov, "Gerilimin keskin bir şekilde artmasından ve askeri harekatın başlamasından endişe duyuyoruz. Tek esaslı dayanak, Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan arasında imzalanan üçlü belgelerdir. Herkesi bu belgelerin hükümlerine, gerçekleri de dikkate alarak uymaya çağırıyoruz. Ermeni tarafının Azerbaycan'ın 1991 itibarıyla topraklarını tanıdığı gerçeğini kastediyoruz" diye konuştu 

Peskov, bölgedeki durumun diplomatik çözümü için Bakü ve Erivan'la temasları sürdürdüklerini kaydetti.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı: Azerbaycan, gerekli gördüğü tedbirleri aldı

Dışişleri Bakanlığı, Karabağ'daki son gelişmelere ilişkin "Azerbaycan, kendi egemen toprakları üzerinde gerekli gördüğü tedbirleri almak durumunda kalmıştır" ifadesini kullandı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Azerbaycan ordusu tarafından bugün münhasıran askeri unsurların hedef alındığı bir anti-terör operasyonu başlatılmıştır. Azerbaycan, kendi egemen toprakları üzerinde gerekli gördüğü tedbirleri almak durumunda kalmıştır" denildi. 

Açıklamada, "Azerbaycan-Ermenistan arasında yürütülen görüşme sürecinin sonuç odaklı olarak devamının sağlanmasının, istikrarın tesisi için yegane yol olduğuna inanıyoruz." ifadesine yer verildi.

İran ve Ermenistan Dışişleri Bakanları New York'ta buluştu

Azerbaycan'ın Karabağ'a operasyon başlatması üzerine İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan New York'ta Ermeni mevkidaşı Ararat Mirzoyan ile görüştü. 

Karabağ'daki 16 yerleşim yerinden 7 binden fazla insan tahliye edildi

Azerbaycan'ın askeri operasyon başlatmasının ardından bölgedeki 16 köyden 7 binden fazla insan tahliye edildi. 

Ermeni yönetiminin İnsan Hakları Ombudsmanı Gegham Stepanyan X hesabından yaptığı açıklamada, "Artsakh/Dağlık Karabağ'ın Askeran, Martakert, Martuni, Şubi bölgelerinden 16 sivil topluluktan 7 binden fazla insan tahliye edildi" dedi.

Moskova’dan Ermenistan’a nota: Bir grup Rus Büyükelçiliği’nin girişini kapattı, personel içeride mahsur kaldı

Azerbaycan’ın Karabağ’a operasyon başlatması Erivan’da protesto edildi. Rusya Büyükelçiliği ablukaya alındı, çalışanların çıkmasına izin verilmedi. Olayların ardından Rusya, Ermenistan’a nota verdi.

Azerbaycan’ın Karabağa yönelik operasyon başlatmasının ardından Ermenistan’ın başkenti Erivan’da hükümet binası önünde toplanıldı.

Ermenistan'ın resmi haber ajansı Armenpress’in haberine göre; başkent Erivan’da Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan hükümet binasının önünde toplanan yurttaşlar ile kolluk kuvvetleri arasında arbede yaşandı.

Bir grup ise Rus Büyükelçiliği’ne yürüyerek elçiliğin girişini kapattı. Büyükelçilik personeli binada mahsur kalınca Moskova, Ermenistan’a nota verdi.