Sağlık

Araştırmacılar, uykusuzluk ve bencillik arasında ilişki tespit etti

Araştırmayı gerçekleştiren bilim insanlarından Simon, bir saatlik uyku kaybının bile önemli olduğunu söyledi

24 Ağustos 2022 13:00

Yeni bir araştırmaya göre uykusuzluk, insanları daha bencil yapabiliyor.

California Berkeley Üniversitesi'nden araştırmacılar, bencil davranmakla ilgili ABD'de yaptıkları üç araştırmanın ardından, uykusuzluk ve bencillik arasında ilişki olduğunu tespit etti. Araştırmayı California Berkeley Üniversitesi'nde Sinirbilimi ve Psikoloji dalında profesör olan Eti Ben Simon ile aynı üniversitenin İnsan Uyku Bilimi direktörü Matthew Walker gerçekleştirdi.

CNN'e değerlendirmelerde bulunan Ben Simon, "Bir saatlik uyku kaybı bile başka bir insana yardım edip etmemizi etkileyebilmek için yeterli" dedi.

İlk araştırmada, 2001 ve 2016 tarihleri arasında yapılan 3 milyon bağış incelendi. Araştırma sonucunda, yaz saati uygulamasının kullanıldığı yerlerde bağışların yüzde 10 düştüğü bulgusuna ulaşıldı. 

Uyku kalitesi de önemli

İkinci araştırmada 8 saat uyuyan ve hiç uyumayan 24 kişinin beyni incelendi ve prososyal sinir ağının uyku yoksunluğundan sonra daha az aktif olduğu fark edildi.

Konuyla ilgili üçüncü araştırma, bencillik konusunda, uyku kalitesinin, uyku süresinden daha önemli olduğunu ortaya çıkardı. 100 kişilik bir grubun 3-4 gece izlenmesinin ardından Ben Simon, "Bu bulgular, uyku süresinin belirli bir seviyenin üzerine çıkmasının ardından, diğer insanlara yardım etmek konusunda uyku kalitesinin daha önemli olabileceğini ortaya çıkarıyor" değerlendirmesini yaptı.

Matthew Walker ise, uykusuzluğun yalnızca bireysel değil, toplumsal sorunlara da neden olabileceğini söyledi.