Dünya

Araştırma: Yeşil ve renkli şehirler insanların modunu yükseltiyor, sakinleştiriyor

Uzmanlar, şehirlerde bu yönde yapılacak en ufak değişikliklerin dahi olumlu etkisinin görülebileceğini belirtti

17 Haziran 2022 11:56

Sanal gerçeklik kaskları kullanılarak yapılan bir deney, aydınlık renklere sahip ve daha yeşil şehirlerde insanların daha mutlu ve sakin olabileceği tespit edildi.

The Guardian’da yer alan habere göre, Fransa’daki Lille Üniversitesi’ndne bir grup araştırmacı, sanal gerçeklik kaskları kullanarak gönüllüleri farklı şehir atmosferlerine soktu. 

36 gönüllünün göz kırpma oranı incelenerek, araştırmacılar en çok nelerin dikkat çektiğini hesapladı. Gönüllülere daha sonra deneyimleri hakkında bir anket yapıldı.

Araştırmacılar, gönüllülerin yeşilliğin bol olduğu şehir ortamında daha yavaş yürüdüğünü, kalp atışının hızlandığını tespit etti. Gönüllülerin daha yeşil ortamlarda etrafı incelediği, yere bakarak yürümediği de belirtildi.

Araştırma, gönüllülerin daha renkli ortamlara da daha çok ilgi gösterdiğini ortaya koydu. 

Lille Üniversitesi psikoloji bölümünden Prof. Yvonne Delevoye-Turrell, sonuçların “daha çok keyif veren” bir şehir hayatına ışık tuttuğunu söyledi.

Frontiers in Virtual Reality isimli dergide yayımlanan sonuçlar, daha yeşil ve renkli şehirlerde insanların moralinin yükselebileceğini önerdi.

Uzmanlar, şehirlerde bu yönde yapılacak en ufak değişikliklerin dahi olumlu etkisinin görülebileceğini belirtti.