Gündem

Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu'na Fransa'nın en prestijli nişanı verildi

02 Haziran 2022 13:42

CHP milletvekili İbrahim Kaboğlu’na, “Anayasa Hukuku ve insan hakları alanındaki uluslararası çalışmaları, Türkiye’nin kültürel ve toplumsal yaşamına ve Türkiye ile Fransa dostluğuna olan katkıları” nedeniyle Fransa Devleti’nin en prestijli nişanı olan Chevalier dans l’Ordre National de la Légion d’Honneur verildi.

Kaboğlu’na Napolyon Bonapart'ın 19 Mayıs 1802 tarihinde imzaladığı bir kanun ile oluşturulmuş en yüksek onursal Fransız nişanı olan ve 1804'ten beri verilen Légion d’Honneur madalyası Ankara Fransız Büyükelçiliği’nde 01 Haziran 2022 akşamı düzenlenen törenle takdim edildi.

Çok sayıda davetlinin katıldığı törene, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra, milletvekilleri, akademisyenler, sivil toplum temsilcileri ile basın temsilcileri yoğun ilgi gösterdi. Profesör Kaboğlu, 30 yılı aşkın bir süre Fransız üniversitelerinde ders vermiş ve üniversitelerarası kurumsal ilişkilerin kurulmasına olduğu kadar iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişimine katkı sağlamıştır.

Törende konuşan Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Hervé Magro, Kaboğlu’nun Fransa’nın birçok üniversitesinde verdiği dersler ve gerçekleştirdiği uluslararası yayınlarla hukukun üstünlüğüne katkı niteliğindeki çalışmalarının önemini vurguladı. Magro, Kaboğlu’nun iki ülke dostluğuna katkısının önümüzdeki dönem için de kritik olduğunu belirtti.

İbrahim Kaboğlu da törende yaptığı konuşmada, Türkiye ve Fransa’nın ortak paydası cumhuriyetçi üç değer: “eşitlik, yurttaşlık ve laiklik” vurgusu yaptı. Fransa’da birçok üniversitede görev yaptığını belirten Kaboğlu, iki ülkenin birbirine ihtiyacı olmasının da ötesinde; bu iki devletin ve daha da önemlisi tarihi ve kültürel zenginliğe sahip bu iki halkın birbirlerini anlaması ve birbirlerine yaklaşmasının tüm dünyanın yararına olacağını söyledi. Konuşmasının sonunda konuklara teşekkür eden Kaboğlu, törene katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na da “Barış akademisyenlerini her koşulda savunusu ve demokrasi yolunda büyük bir ittifakın mimarı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na teşekkürlerimi sunarım” diyerek teşekkür etti.