Dünya

Almanya'da ulaşım sektörü kitlesel greve çıkıyor

27 Mart 2023 08:29

Almanya’da ülke çapındaki ulaşım personeli, hızla artan enflasyon karşısında ücret artışlarını zorlamak için büyük bir grev düzenlemeye hazırlanırken, ulaşım araçlarında büyük bir aksama yaşanması bekleniyor. 

The Guardian’da yer alan habere göre, Avrupa'nın en büyük ekonomisinin çoğunda havaalanları, limanlar, demiryolları, otobüsler ve metro hatlarındaki işçilerin Verdi ve EVG sendikalarından gelen çağrıya kulak vermesi ve bugün yapılacak 24 saatlik greve katılması bekleniyor.

Ulaştırma Bakanı Volker Wissing, tedarik açıklarını önlemek için Pazar günü eyaletlere kamyon teslimatları üzerindeki kısıtlamaları kaldırma talimatı verirken, havalimanlarından "yolda kalan yolcuların gidecekleri yere ulaşabilmeleri için" gece geç saatlerde kalkış ve inişlere izin vermelerini istedi.

Verdi, yaklaşık 2,5 milyon kamu sektörü çalışanını temsil ederken, EVG, demiryolları ve otobüs şirketlerinde 230 bin  işçiyi temsil ediyor.

Almanya'da nadir görülen ortak grev çağrısı, enflasyonun yükseldiği bir dönemde ortaya çıkan, giderek artan bir ücret anlaşmazlığının tırmanmasına işaret ediyor. Verdi aylık maaşlarda yüzde 10,5 zam talep ederken, EVG temsil ettikleri için yüzde 12 zam istiyor.