Almanya'da sığınmacıların geri gönderilmelerini engelleyen uygulamaların terör saldırılarına zemin oluşturduğu uyarısında bulunuldu.Almanya'nın Solingen kentinde geçtiğimiz yıl 23 Ağustos'ta düzenlenen bir şenlikte, Suriyeli bir sığınmacı tarafından gerçekleştirilen ve üç kişinin hayatını kaybetmesine neden olan bıçaklı saldırıyı soruşturmak amacıyla, Kuzey Ren-Vestfalya eyalet parlamentosunda kurulan komisyondan, Alman iltica ve göç yasasına sert eleştiriler yöneltildi.
Komisyonda yer alan uzmanlardan Federal İdare Mahkemesi yargıcı ve hukuk profesörü Martin Fleuß, Alman ve Avrupa göç hukukundaki eksikliklerin "Solingen'deki saldırıya zemin hazırladığını" belirterek, söz konusu eksikliklerin benzer nitelikte başka saldırıların gerçekleştirilmesine de yol açabileceği uyarısında bulundu.
Komisyondaki bir diğer uzman, hukuk profesörü Daniel Thym de iltica başvurusu reddedilen kişilerin sınır dışı edilmelerinin önündeki bürokratik engelleri eleştirdi. Aynı zamanda Avrupa ve Uluslararası Hukuk uzmanı olan Thym, "Devletin aktif bir şekilde bu sığınmacıların ülkeyi terk etmemesi yönünde gayret gösterdiği bir yerde sığınmacılar neden yükümlülüklerini ciddiye alsın ki?" ifadelerini kullandı.
"Dublin işletilmiyor"
Thym, Solingen'de İslamcı motifli olduğu değerlendirilen bıçaklı saldırının Avrupa Birliği'nin (AB) yapısal eksikliklerine işaret ettiğini belirterek Dublin kriterlerinin uygulanmamasını eleştirdi.
Sığınmacıların Avrupa'ya ayak bastığı ilk ülkelere gönderilmesini öngören Dublin sözleşmesinin muhatap ülkeler tarafından adeta bir boykota maruz bırakıldığını ileri süren Thym, "Dublin çalışamaz çünkü sistem tasarım hatalarıyla dolu" dedi.
Komisyonda görev alan göç araştırmacısı ve eğitimci Dietrich Thränhardt ise, yoğun sığınmacı sayısı nedeniyle mağdur olan belediye ve eyalet yönetimlerinin tepkilerine rağmen, Almanya'da iltica prosedürlerinin hızlandırılmamasını eleştirdi.
Thym ise sınır dışı için başlatılan sürecin sonuçlanmasının üç yıldan fazla sürdüğünü ve sonuçta çoğu zaman sınır dışı işleminin gerçekleşmediğini belirterek bu durumu "saçmalık" olarak nitelendirdi.
Solingen saldırısının zanlısı, Suriyeli Issa Al H.'nin AB iltica kuralları uyarınca 2023 yılında Bulgaristan'a sınır dışı edilmesi gerektiğini vurgulayan hukukçu, ancak bunun da zanlının yerleştirildiği mülteci yurdunda bulunamaması nedeniyle yapılamadığını vurguladı.
Üç kişinin öldüğü, sekiz kişinin de yaralandığı saldırının faili yakalanmış ve söz konusu saldırının sorumluluğunu IŞİD üstlenmişti.
dpa / TY,ET
DW Türkçe'ye engelsiz nasıl erişebilirim?