Gündem

Akşener’i masaya döndüren gecenin hikâyesi: CHP’li kurmaylar önerdi, Kılıçdaroğlu diplomatik süreç başlattı

06 Mart 2023 14:47

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i Altılı Masa'ya döndüren gecenin ayrıntıları ortaya çıktı. CHP’li kurmayların Kemal Kılıçdaroğlu’na Ekrem İmamoğlu ile Mansur Yavaş’ın cumhurbaşkanı yardımcısı olabileceklerini önerdiği Kılıçdaroğlu’nun da bunun üzerine iki belediye başkanının görüşünü aldıktan sonra diğer genel başkanlarla telefon trafiği başlattığı öğrenildi. İki başkanın Akşener’le görüşmesinin ardından da süreç başladı.

Akşener’in CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun adaylığına karşı çıkarak masadan ayrılmasının ardından Ankara’da baş döndüren bir trafik yaşandığı ortaya çıktı. Akşener’i yeniden masaya döndüren süreç ise edinilen bilgiye göre CHP’li kurmayların önerisiyle başladı. CHP’de çözüm önerisi için çalışan üç grup başkanvekili ile iki genel başkan yardımcısından oluşan bir heyet, Altılı Masa'da yaşanan krizin aşılması için çalışırken, Kılıçdaroğlu’na İmamoğlu ve Yavaş’ın cumhurbaşkanı yardımcısı olarak ilan edilebilecekleri bir formül önerdi.

İmamoğlu, gece Ankara’ya hareket etti

İki başkanın da seçim sürecinde görevlerinden ayrılmadan katkılarından faydalanılabileceği de belirtildi. Bu formüle sıcak bakan Kılıçdaroğlu, iki belediye başkanı ile görüştükten sonra masadaki diğer partilerin genel başkanlarının da görüşlerini aldı. Herhangi bir itiraz olmaması üzerine İmamoğlu, akşam saatlerinde İstanbul’dan Ankara’ya hareket ettiği ve saat 01.00 civarında Ankara’ya geldi.

“İcracı pozisyonlarda bulunacak olmaları memnuniyet verici”

Akşener’le cumartesi günkü görüşmeleri iptal olan iki başkanın yeniden Akşener’le bir araya gelip gelemeyeceklerine ilişkin de görüşmeler yapıldı. Cumartesi yaşanan süreç iletişim kazası olarak değerlendirilirken Akşener’in görüşmeye sıcak baktığı öğrenildi. Bunun üzerine Akşener ile bir araya gelen Yavaş ile İmamoğlu, üzerinde çalışılan formüle yönelik Akşener’in görüşünü sordu. Akşener de başkanların seçim sürecinde aktif rol alacak olmalarından ve icracı pozisyonlarda bulunacak olmalarından memnun olacağını bildirdi.

Görevlerinden ayrılmadan destek olacaklar

Akşener, İmamoğlu ve Yavaş’a kurmaylarıyla değerlendirme yaparak, sürecin bir protokole bağlanmasından sonra masaya dönebileceğini ilettiği ve Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı, iki belediye başkanının da cumhurbaşkanı yardımcısı olarak ilan edilmelerine onay verebileceğini iletti. Tüm bu görüşmelerin ardından partiler arasındaki temaslar devam etti ve son olarak iki büyükşehir belediye başkanı İyi Parti Genel Merkezi’ne giderek bir kez daha görüştü. Böylece iki büyükşehir belediye başkanı seçime kadar görevlerini bırakmak zorunda olmadan seçim sürecinde aktif olarak destek verebilecek.