Politika

AKP Grup Başkanı Bostancı: Sınırlı bir ‘yargı reform’ paketini, askerlik düzenlemesinin arkasına yetiştirebiliriz

Askerlik düzenlemesi ve mini yargı paketi bayramdan sonra TBMM gündemine gelecek

02 Haziran 2019 19:34

AKP Grup Başkanı, Ankara Milletvekili Naci Bostancı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı yargı reformu paketi ve TBMM Genel Kurulu’na sevk edilen askerlik düzenlemesi ile ilgili değerlendirmede bulundu. Muhalefet partilerinin bazı maddelerine itiraz ettiği ‘Askere Alma Kanun Teklifi’nin bayram sonrasında Genel Kurul’a geleceğini belirten Bostancı, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan ‘Yargı reformu Strateji Belgesi’nden hemen hayata geçirilebilecekler konusunda bir ön çalışma yapılacağını ve sınırlı ölçüde bir mini yargı reformu paketinin çıkarılabileceğini belirtti. Bostancı, “Amacımız ön paketi askerlik yasasının hemen arkasına yetiştirmek, şu anki planlama öyle” dedi.

“Bayramda temaslar devam ediyor”

Grup Başkanı Bostancı, T24’ün bayram sonrası düzenlemelere ilişkin sorularını yanıtladı. Askerlik düzenlemesi teklifi için temelde bir mutabakat olduğuna dikkat çeken Bostancı, partilerden  gelebilecek teklifler olabileceğini belirterek, “Onların tekliflerine bakarız değerlendirir anlaşabildiklerimiz olabilir anlaşamadıklarımız olabilir şimdiden bir şey söylemek mümkün değil. Ama bu çalışma hemen bayramdan sonra yapılacak Salı günü (11 Haziran 2019) de teklif Meclis gündemine gelecek” diye konuştu,

Bostancı’nın açıklamaları şöyle:

Askerlikle ilgili teklifimiz ortada. Meclise intikal etti ve komisyondan da çok hızlı biçimde geçti. Temelde bir mutabakat olduğunu anlıyoruz onun dışında teklifler olabilir dedi arkadaşlar tüm partilerden. Onların tekliflerine bakarız değerlendirir anlaşabildiklerimiz olabilir anlaşamadıklarımız olabilir şimdiden bir şey söylemek mümkün değil. Ama bu çalışma hemen bayramdan sonra yapılacak Salı günü de teklif Meclis gündemine gelecek. Bayram içerisinde görüşmeler devam ediyor. Çeşitli temaslar üzerinden devam ediyor, aynı zamanda yasa görüşülürken de  görüşmeler her zaman devam ediyor.

Mini yargı paketi yolda

( Cumhurbaşkanı Erdoğan, yargı reformunu açıkladı, paket Meclis’e gelecek mi sorusuna)  Şu anda ama bir ön paket çalışması olacak bayramdan sonra. Amacımız ön paketi askerlik yasasının hemen arkasına yetiştirmek.  Yani şu anki planlama öyle.

 (“MHP ile bir çalışma olacak mı? Ceza  indirimini öngören teklifleri bu düzenleme yapılacak mı?” sorusuna) Şu anda neleri kapsayacağı konusu çok net değil. Yargı reformu çok geniş bir paket malum. Onun içinden bazılarını hemen çıkartmayı planlıyoruz o yüzden acil çalışma ile askerlik yasasının arkasına eklemek şeklinde bir yönteme başvurabiliriz.

 (Dolaylı  aftan da söz ediliyor sorusuna) Benim kastettiğim daha sınırlı bir paket çalışması çünkü yarı reforma birkaç pakette değerlendirilecek bir konu.  O nedenle şu anda yapacağımız ön çalışma hemen hayata geçirilebilir bakıyoruz ona.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin destekleyeceğini bildirdiği  ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ‘Yargı Reformu Strateji Belgesi’  amaçlananları şöyle sıralandı:

Hak ve özgürlüklerin korunması, Yargı bağımsızlığının ve şeffaflığının geliştirilmesi, İnsan kaynaklarının nitelik ve niceliğinin artırılması, Performans ve verimliliğin artırılması, Savunma hakkının etkin kullanımının sağlanması, Adalete erişimin kolaylaştırılması ve adalet hizmetlerinden memnuniyetin artırılması, Ceza adaleti sisteminin etkinliğinin artırılması, Hukuk yargılaması ile idari yargılamanın sadeleştirilmesi ve etkinliğinin artırılması, Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin yaygınlaştırılması.