Politika

AKP’de ‘yeni askerlik teklifi’ huzursuzluğu: Bürokratlar hazırlamış olabilir ama sorumluluk bizde

11 Haziran 2019 18:04

AKP Meclis Grubu, Grup Başkanı Naci Bostancı başkanlığında toplandı. Toplantıya askerlik düzenlemesiyle ilgili tüm ilgili birimlerin görüşü alındığına ilişkin değerlendirmeler damga vurdu. Bazı milletvekilleri, “Bürokratlar hazırlamış olabilir ama sorumluluk bizde” uyarısında bulundu.

AKP Meclis Grubu, bedelli ücreti, terhis sayısı, Cumhurbaşkanı yetkisi tartışmalarının gölgesinde Grup Başkanı Naci Bostancı başkanlığında iki saatlik basına kapalı toplandı. Meclis Mili Savunma Komisyonu Başkanı İsmet Yılmaz’ın bilgilendirmede bulunduğu toplantıda milletvekilleri ‘Askeralma Kanun Teklifi” sorularıyla yönetimi terletti. Türkiye’nin sınır ötesi harekatı, Akdeniz’deki hareketlenmeler ve KKTC’ye ilişkin sorular ön plana çıktı. Kıbrıs’ta 13 bin askerin terhis olmasıyla geriye 7 bin askerin kalacağı ve bunun bir zafiyet oluşturup olmayacağı da vekillerin ana gündem maddesi oldu. AKP yönetiminin askerlik düzenlemesiyle ilgili tüm ilgili birimlerin görüşü alındığına ilişkin değerlendirmeleri gurupta oluşan endişelerin tümünü de gidermeye yetmedi. Bazı milletvekilleri, “Bürokratlar hazırlamış olabilir ama sorumluluk bizde” uyarısında bulundu.

“Bize niye son anda getirdiniz”

Milletvekillerinden, ‘yasa gelmeden bize niye getirmediniz son anda bize getiriyorsunuz’ eleştirileri yapıldı. Vekiller, yasalara daha çok katalım talebinde bulundu. Bakanlara, bürokratlara ulaşmadaki sıkıntı aktaran milletvekilleri bedelli ücreti de eleştiri konusu oldu.

Toplantı sonrası AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Özkan, bir soruya, “Bedellide gelire göre bir bedel belirlemek imkansız" dedi. CHP'nin "Cumhurbaşkanına askerlikten muafiyet yetkisi" veren 45. maddeye ilişkin itirazına, “Cumhurbaşkanına infaz kanunlarında ceza muafiyeti hakkı verildiğine dikkati çekerek, "Ceza normunu ihlal etmiş bir vatandaşın ceza muafiyetini öngören bir düzenleme infaz kanunlarında varken askerlikle ilgili bunu hayli hayli düzenlemek lazım. Bunun dışında zaten bu düzenleme eski 111 sayılı yasada var. Ayrıca Fransa'da, Almanya'da, İngiltere'de, Amerika'da yine aynı düzenleme var. Ama biz bu konuda uzlaşıya açığız" yanıtı verdi.

Teklif hazırlanırken askerliğe ilişkin tüm ilgililerin görüşünü aldıklarını belirten Özkan, teklif metninde revizyondan çok rötuş, uyarlama olacağını söyledi.