Dünya

Air France, 228 kişinin hayatını kaybettiği kazada suçsuz bulundu

14 yıl önce Rio'dan Paris'e gitmekte olan uçak Atlantik Okyanusu üzerinde kaybolmuştu

17 Nisan 2023 16:29

Paris'te görülen davada, uçak üreticisi Airbus ve havayolu firması Air France, 2009 yılında 228 kişinin ölümüne neden olan kazada suçsuz bulundu.

The Guardian'da yer alan habere göre, mahkeme, kazaya ilişkin bugün (17 Nisan) açıkladığı kararda şirketleri suçlu bulacak kesin kanıt gösterilemeyeceğini açıkladı.

Rio de Janeiro'dan Paris'e seyahat ederken Atlantik Okyanusu üzerinde bir fırtınaya kapılan Airbus 330 uçağı 216 yolcu ve 12 personeli ile kaybolmuştu. Daha sonra uçağın "teknik" bir arıza sebebiyle düştüğü ve kurtulan olmadığı açıklanmıştı.

Yolcuların aileleri ve avukatları, bu kazanın sebebinin "başarısızlıklar ve ihmaller" olduğunu iddia ederek uzun yıllardır mücadele ediyordu.

Fransa'nın hava soruşturma kurumu tarafından yayımlanan rapor, Air France pilotlarının, Atlantik'te bir fırtınada donabilecek olan Airbus'ın hız sensörleri konusunda yeterince eğitimli olmadığını göstermişti.

Fakat mahkeme, şirketlerin suçluluğunu kanıtlayacak yeterli veriye sahip olmadığını sebep göstererek şirketleri suçsuz buldu.