Gündem

Deprem bölgesi Şanlıurfa ve Adıyaman'ı bu kez sel vurdu: 14 kişi hayatını kaybetti

15 Mart 2023 10:28

Güncelleme: 16 Mart 2023 10:27

T24 Haber Merkezi

Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği şehirlerden olan Şanlıurfa ve Adıyaman'ı bu kez de sel vurdu. Şanlıurfa'da 12, Adıyaman'a 2 kişi hayatını kaybederken, kayıpların olduğu ve arama çalışmalarının sürdüğü belirtildi. 

Şanlıurfa'da ve Adıyaman'da sağanak yağışlar sele sebep oldu. Tandoğan Mahallesi'nde bulunan Yavuzlar Apartmanı'nın bodrum katındaki dairede 5 kişinin cansız bedenlerine ulaşıldı. İhbarla bölgeye giden ekipler tarafından bodrum katından çıkarılan ve Suriye uyruklu olduğu belirtilen 5 kişinin cansız bedeni otopsi için Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Öte yandan Abide Köprülü Kavşağı'nın alt geçidinden vinç yardımıyla 34 BAS 626 plakalı hafif araç çıkarıldı. Araçta yapılan incelemede 2 kişinin cansız bedeni bulundu. 

İçişleri Bakanı Soylu, bölgede etkili olan sel nedeniyle Şanlıurfa'da 12, Adıyaman'da 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 5 kişiyi arama çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.

Adıyaman'daki sel felaketinde de Tut ilçesinde bir konteyneri su basması sonucu 2 kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerden birinin  1,5 yaşında bir çocuk olduğu açıklandı.

Kayıpları arama çalışmaları devam ediyor.

GALERİ - Şanlıurfa'da sel nedeniyle mahsur kalan vatandaşların kurtarılma çalışmaları

Şanlıurfa

Hastaneyi su bastı, okullar tatil edildi

Şanlıurfa'yı etkisi altına alan sağanak yağmur suları birçok semtte sele neden oldu. Ekili alanlar ile çok sayıda ev ve işyerini su bastı. Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesinin acil servisini su bastı, hastalar üst katlara taşındı. Valilikten yapılan açıklamada yağışların yarın da devam edileceği uyarısı yapılarak eğitime 1 gün ara verildi.

Sağanak nedeniyle suyla dolan Abide Köprülü Kavşağı ve alt geçidinde de arama kurtarma çalışması sürüyor. 3 kişinin çıkarılarak hastaneye kaldırıldığı bölgedeki suyun tahliyesi için pompalar çalıştırılıyor. Bölgede devam eden sağanak, çalışmaları olumsuz etkiliyor.

Vali Ayhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada "Şanlıurfa son yılların en yoğun yağışını bugün aldı, yarın da bekliyoruz. Urfa'nın yıllık yağış ortalaması 450 kilogram, sadece iki gündeki toplam yağış miktarı neredeyse 150 kilogram. Mart ayında yıllık ortalama yaş miktarı 57 kilogram, sadece bugünkü yağış miktarı 77 kilogram, dolayısıyla büyük bir yağışın olduğunu ve genel hayata etkilerini de buradan görebilmekteyiz" dedi. 

GALERİ - Şanlıurfa'da sel felaketinden kareler

Adıyaman: 2 ölü, 1  kayıp var

Adıyaman'ın Tut ilçesinde bir bahçeye kurulan konteynerin suya kapılması sonucu 2 kişi hayatını kaybetti, 1 kişi için ise arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Kentte incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sel felaketinde hayatını kaybedenler arasında 1,5 yaşında bir çocuk olduğunu söyledi. Bakan Soylu, ''Şu anda 25 kilometrelik bir bantta 163 kişilik 10 ekip arama kurtarma yapıyor, dalgıçlar da var. Ama hava ve koşullar çok imkan vermiyor.'' dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, depremle ilgili olarak şu bilgileri paylaşmıştı:

"Yağmurun kuvveti nedeniyle Adıyaman'ın Tut ilçesinde maalesef 1 vefatımız, 3 kaybımız var. Şu anda kayıplarımızla ilgili 160 kişilik ekibimiz, 25 kilometre uzunluğundaki bir alanda arama faaliyetlerine devam ediyor. İnşallah en kısa zamanda netice almak için bizler de buradayız. DSİ ve kara yolları ekiplerimiz, jandarmamız ve emniyet personelimiz bütün gücüyle bölgede. Adıyaman merkezde de etkilenen çadırlarla ilgili arkadaşlarımız yoğun çalışmalarını sürdürüyor. Oradaki vatandaşlarımızı da yurtlara ve okullara almak için arkadaşlarımız seferber oldular ve çoğunu tahliye ettik. Tut ilçesinde dün geceden itibaren yağmurun şiddetiyle ciddi hasarlar oluştu. Herhangi bir olağandışı duruma mahal vermemek için yoğun çaba gösteriyoruz. Amacımız kayıplarımızın bir an önce bulunması. Vatandaşlarımızın eksiklerini ve ihtiyaçlarını gidermek için çalışmalarımızı yürütmeye devam edeceğiz."

"Bahçedeki konteyner suya kapıldı" 

Adıyaman'da koordinatör olarak görev yapan Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, "Vatandaşlarımızın kendi imkanlarıyla temin ettiği konteynerin sulara kapılması sonucu böyle bir olay oldu" ifadelerini kullandı.

GALERİ - İşte Şanlıurfa’da bir kişinin kurtarılma anı!

Soylu: Dere yataklarının etrafında bulunmamak gerekir

İçişleri Bakanı Soylu, sel felaketine ilişkin olarak yaptığı açıklamada bölgede tedbirlerin alındığını, ihbarlara müdahale edildiğini söyledi. 

Soylu "Valilerimiz, jandarma komutamız, bölge müdürlerimiz burada. Yollar açık, elektrik, su var. Tedbirlerimiz ve uyarılarımız devam ediyor. Dere yataklarının etrafında bulunmamak gerekir. Tüm tedbirleri ilgili yerlerde arkadaşlarımızın uyarısı var" dedi.

AFAD: 5 kişiyi arama çalışmaları sürüyor

AFAD Başkanı Yunus Sezer, yaptığı açıklamada kayıp ihbarı bulunan 5 kişi için arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi. 

Sezer, şu açıklamayı yaptı:

"Şanlıurfa ve Adıyaman illerimizde aşırı yağışlar nedeniyle meydana gelen sel ve su baskınlarına müdahale çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. Kayıp ihbarı bulunan 5 vatandaşımıza yönelik arama kurtarma çalışmaları sürdürülmektedir.

Bölgede görevli ekiplerimize ek olarak, takviye amacıyla diğer illerimizden dalgıç, arama kurtarma personeli, araç, vidanjör, motopomp, su botu görevlendirmesi yapılmıştır. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet; ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum."

GALERİ - Depremin vurduğu Adıyaman’da bu kez sel felaketi:  Konteynerde suya kapıldı, bir kişi öldü, 4 kişi kayıp!

Karayolları Genel Müdürlüğü'nden haritalı bilgilendirme

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), Şanlıurfa'nın Bozova ve Hilvan ilçeleri arasındaki yolda bulunan menfez yaklaşımı ile köprünün aşırı yağışlar nedeniyle yıkıldığını açıkladı. KGM'den yapılan yazılı açıklamada, "15 Mart 2023 Çarşamba günü yaşanan aşırı yağışlarda Şanlıurfa'nın Bozova ve Hilvan ilçeleri arasında ulaşım sağlayan devlet yolunun 10'uncu kilometresinde bulunan menfez yaklaşımı ve 14'üncü kilometresinde bulunan köprü yıkılmıştır. Köprü ve menfez onarım çalışmalarına başlanmış olup ulaşım Hilvan-Şanlıurfa ayrımı-Bozova alternatif güzergahından sağlanmaktadır" denildi.

Bakan Koca: Sel felaketinden Şanlıurfa’da 60, Adıyaman’da 8 kişi etkilendi; 5 kişi kayıp

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Şanlıurfa ve Adıyaman'da yaşanan sel felaketindeki son durum hakkında açıklama yaptı.

Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada hayatını kaybedenler için başsağlığı dileyerek, "Yoğun yağış sebebiyle meydana gelen sel olaylarında; Şanlıurfa merkezde 12, Adıyaman’da 2 vatandaşımız hayatını kaybetti. Kendilerine Allah’tan rahmet diliyorum. Bir kez daha büyük üzüntü içindeyiz. Olaydan, Şanlıurfa’da 60, Adıyaman’da 8 kişi etkilenmiştir. Genel sağlık durumları iyidir. Adıyaman’da 2, Şanlıurfa’da 3 kişinin kayıp olduğu öğrenilmiştir. Olay yerine Şanlıurfa’da 93 ambulans ve 3 UMKE Timi, Adıyaman’da 5 ambulans ve 3 UMKE Timi görevlendirmesi yapılmıştır. Gereken sağlık hizmetleri muntazam şekilde verilmektedir. Şanlıurfa’da meydana gelen selde, Eğitim ve Araştırma Hastanemizin eksi 1. katı olaydan etkilenmiş, tedavisi bu katta yapılan hastaların nakli görevlendirilen ambulanslar ile sağlanmıştır. Bilhassa, depremin sonuçlarına karşı büyük mücadele verdiğimiz bugünlerde, Allah benzer olaylardan korusun" dedi.