Gündem

Açık Radyo davasında RTÜK'ün itirazı reddedildi

09 Ağustos 2024 18:11

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun Açık Radyo'nun lisansının iptal edilmesine dair aldığı kararın yürütmesi Ankara 21. İdare Mahkemesi tarafından durdurulmuştu. RTÜK'ün yürütmenin durdurulmasına karşı yaptığı itiraz ise Ankara Bölge 10. İdare Mahkemesi'nce reddedildi.

RTÜK “toplumu kin ve düşmanlığa tahrikten” 5 gün program durdurma cezasına uymadığı gerekçesiyle  Açık Radyo'nun yayın lisansını iptal etmişti.

RTÜK tarafından  Açık Radyo'ya verilen yayın durdurma ve para cezası kararı aleyhine açılan davada Ankara 21. İdare Mahkemesi tarafından 08.07.2024 tarihinde 'yürütmeyi durdurma kararı' verilmiş, bu karara RTÜK tarafından itiraz edilmişti.

TIKLAYIN - Açık Radyo: Yayın durdurma gün bildirimini beklerken lisans iptal bildirimi geldi

TIKLAYIN - RTÜK, Açık Radyo’nun lisansını iptal etti

RTÜK'ün itirazı reddedildi

RTÜK tarafından yapılan itiraz üzerine Ankara Bölge 10. İdare Mahkemesi'nde görülen davada, dava dosyasında mevcut bilgi ve belgelere göre mahkemece yürütmenin durdurulması istemi hakkında verilen kararında yasaya aykırılık bulunmadığından itiraz isteminin reddine karar verildi.

Açık Radyo: Karar, ülkedeki ifade ve basın-yayın özgürlüğü için umut verici 

Karar üzerine açıklama yapan Açık Radyo'nun sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, kararın ülkedeki ifade ve basın-yayın özgürlüğü açısından umut verici bir haber olduğu belirtilirken, "Yargısal süreç devam edecek olmakla beraber bu karar ile radyomuzun yayınlarını sürdürmesi ile ilgili ciddi bir engel aşılmıştır" ifadeleri kullanıldı.

Açık Radyo'nun açıklaması şu şekilde:

"Mahkeme RTÜK’ün İtirazını Reddetti Açık Radyo ile ilgili yargısal süreçte olumlu bir aşamayı daha katetmiş bulunuyoruz. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından verilen yayın durdurma ve para cezası kararı aleyhine açılan davada Ankara 21. İdare Mahkemesi tarafından 08.07.2024 tarihinde 'yürütmeyi durdurma kararı' verilmiş, bu karara RTÜK tarafından itiraz edilmişti.

Ancak, Ankara Bölge 10. İdare Mahkemesi’nin 2024/1948 sayılı ve 01.08.2024 tarihinde verdiği ve bugün itibariyle Ankara 21. İdare Mahkemesi’ne iade edilen dosyadaki itiraza ilişkin kararında: "Dava dosyasında mevcut bilgi ve belgelere göre mahkemece yürütmenin durdurulması istemi hakkında verilen kararında yasaya aykırılık bulunmadığından itiraz isteminin reddine karar verilmiştir" denilmektedir.

Bu karar radyomuz için olduğu kadar, ülkedeki ifade ve basın-yayın özgürlüğü açısından umut vericidir; hukuk ve yargı işleyişi açısından da önemli bir duraktır. Yargısal süreç devam edecek olmakla beraber bu karar ile radyomuzun yayınlarını sürdürmesi ile ilgili ciddi bir engel aşılmıştır. “Kâinatın tüm seslerine, renklerine ve titreşimlerine Açık Radyo"