Dünya

ABD'de rekor yağışların ardından üç kişi öldü

Görgü tanıkları, enkazların arasında buzdolaplarının ve piyanoların sokaklarda aktığını söyledi

06 Şubat 2024 08:29

T24 Dış Haberler

Güçlü bir fırtına Kaliforniya'yı sular altında bırakırken, sel, toprak kayması ve elektrik kesintileri nedeniyle devrilen ağaçlar nedeniyle üç kişinin öldüğü açıklandı. 

İtfaiye yetkilileri, 130'dan fazla sel olayına müdahale ettiklerini ve fırtınanın başlangıcından bu yana çok sayıda kurtarma operasyonu gerçekleştirklerini söyledi.

Şiddetli yağışların ve hayati tehlike oluşturan sel baskınlarının devam etmesi tahmin edilirken, rekor kıran yağış, valinin sekiz ilçede olağanüstü hal ilan etmesine yol açtı.

Yetkililer, acil durum ilan edilen Los Angeles da dahil olmak üzere eyaletin güneyindeki bazı engebeli mahalleler için tahliye emri çıkardı.

Los Angeles Belediye Başkanı Karen Bass yaptığı açıklamada, "Güvende kalmak ve yollardan uzak durmak artık her zamankinden daha hayati önem taşıyor. Evinizden yalnızca kesinlikle gerekliyse çıkın" dedi. 

Daha kuzeyde, dünyanın en engebeli şehirlerinden biri olan San Francisco ve çevresindeki bölgelerde de toprak kaymaları yaşandı. 

Yetkililer, biri Sacramento Vadisi'nde, diğeri ise Santa Cruz County'de bir ağacın bir evin üzerine devrilmesi sonucu üç kişinin öldüğünü açıkladı.

Aynı fırtına, çevre bölglerde çok yoğun kar yağışına da neden oldu. Las Vegas, Nevada yakınlarındaki Lee Canyon'da bir kayak merkezine çığ düştü, ancak kimse yaralanmadı. 

Toprak kaymalarının evlerin içinden geçmesi, binaların temellerinin yıkılması ve gaz hatlarının kopması nedeniyle 16 bölge sakininin Hollywood Hills'teki evlerinden zorla çıkarıldığı aktarıldı. Görgü tanıkları, enkazların arasında buzdolaplarının ve piyanoların sokaklarda aktığını söyledi. Los Angeles'ın lüks Bel Air ve Beverly Hills mahallelerinde de büyük hasar bildirildi.

San Bernardino'da bir baba, anne ve kızı arabalarından inerek yükselen sel sularından kaçmak için bir ağaca tırmanmayı başardılar.

Kıyıdaki kurtarma hizmetleri, 15 metrelik yelkenli teknelerinin şiddetli rüzgar nedeniyle direğini kaybetmesinin ardından Long Beach yakınındaki kayalıklarda mahsur kalan 19 teknecinin yardımına koştu.