Gündem

Özgür Özel’den Erdoğan’ın Muhsin Şentürk atamasına: 31 Mart’tan sonra gelişen diyalog ve normalleşme anlayışına uygun değil!

16 Mayıs 2024 13:24

T24 Haber Merkezi

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Gezi Parkı davası kapsamında tutuklu bulunan Can Atalay kararına da imza atan ve Anayasa Mahkemesi’ni (AYM) “yetkiyi aşmakla” itham ederek “hak ihlali”ne imza atan 9 üye hakkında suç duyurusunda bulunan 3. Ceza Dairesi'nin Başkanı Muhsin Şentürk’ün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na atanmasına tepki gösterdi. “31 Mart’tan sonra gelişen diyalog ve normalleşme anlayışına uygun değil” diyen Özel, iktidar partisi AKP'nin yeni anayasa talebine atıfta bulunarak "Anayasa ihlalinin sembol ismini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı atıyorsanız, demek ki sizin mevcut Anayasa’yı ihlalde ısrarcısınız demek. Nasıl normalleşecek bu ülke?" ifadelerini kullandı.

Özel, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "darbe girişimi" olarak değerlendirdiği, organize suç örgütü liderliği gerekçesiyle tutuklanan Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında gizli tanığın Ankara emniyetini suçlayan ifadeleri üzerine yaşanan gelişmeler hakkında da "Bu fillerin boğuşması ama altta adaletin ezilmesiyle sonuçlanıyor" dedi. Özel, "Yani bir İtalyan mafya filmi mi izliyor Türkiye yoksa adalet-siyaset-emniyet üçgeninde yaşanan bir şeyleri mi izliyor belli değil. Herkes aklını başına alsın, bu ülkede huzur içinde yaşayacaksak insanlarına adalete güven duyması lazım" diye konuştu.

Özgür Özel, İyi Parti ziyareti sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladığı sırada Ayhan Bora Kaplan soruşturması kapsamında "Emniyet’te yaşanan gözaltılar ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Muhsin Şentürk ataması" hakkında gelen soruya karşılık şunları kaydetti:

Muhsin Şentürk atamasına sert tepki

"AKP ile MHP arasında yaşanan meselenin kendisin neyse bir gerilim mi bir pazarlık mı restleşme mi, bu fillerin boğuşması ama altta adaletin ezilmesiyle sonuçlanıyor. Bugün Ayşe Ateş’in yüreğindeki yangın, Sinan Ateş’in evlatlarının adalet beklentileri birtakım kapalı kapılar ardından yapılan görüşmeler sonra üstü kapalı atılan tweet’ler üstü kapalı yapılan beyanlarla iyice kriminal bir hikâyenin sanki suyun üzerinde görünen kısmını görüyoruz izlenimini her geçen gün kuvvetlendiriyor. Yapılan atama 37 tur Papa seçimine dönen bir yüksek yargı seçiminde iki liderin görüşmesinden sonra adayın birinin çekilip başka bir makamı talep etmedi, ve o adaya giden oyların bir nereye yönlendirileceğine ilişkin bir inanç hakimdi. Ama bu dayatmaya ya Yargıtay’da oy kullananlar uymadılar ya da adayı çekelim ama arkadaşlar bildiğini yapsın dedi birileri. Ve Yargıtay’daki sonuç Erdoğan’ın beklediği gibi olmadı ama yaptığı atama maalesef 31 Mart’tan sonra gelişen diyalog ve normalleşme anlayışına uygun değildir. Anayasa ihlalinin sembol ismini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı atıyorsanız, demek ki sizin mevcut Anayasa’yı ihlalde ısrarcısınız demek. Nasıl normalleşecek bu ülke?

"Bir İtalyan mafya filmi mi izliyor Türkiye?"

Gezi aileleri adalet bekliyor 28 Şubat aileleri adalet bekliyor, Sinan Ateş’in ailesi adalet bekliyor, siz orada bunu buraya atayım o sözünü tutmazsa da atayım ki racona ters olmasın! Yani bir İtalyan mafya filmi mi izliyor Türkiye yoksa adalet-siyaset-emniyet üçgeninde yaşanan bir şeyleri mi izliyor belli değil. Herkes aklını başına alsın, bu ülkede huzur içinde yaşayacaksak insanlarına adalete güven duyması lazım. Bugün Türkiye’de adalete duyulan güven yüzde 20’nin altına geriledi, böyle devam etmekle tek haneli rakamlara indirecekler adaleti.  Bu şartlarda mahkemeye yüksek yargıya güvenin olmadığı günlerde demokrasi olmaz. Mesele fevkalade yanlıştır. Her gün taraflar ağız değiştiriyor. Tweet’ler atılıyor içinde bir sürü anlam çıkarabilecek tehditler var. İçişleri Bakanı ile bir partinin genel başkanının tweet’ler üzerinden Cumhurbaşkanı ve  birbirlerine mesaj vermeleri demokrasi görüntüsü değil! Adalet ve İçişleri Bakanlarının hızla siyasi partileri bilgilendirmesi lazım.  Diğer iki liderin de Emniyet’in ve adaletin üzerinden ellerini çekmeleri gerekiyor.


TIKLAYIN - Erdoğan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na Muhsin Şentürk'ü atadı: Başkanı olduğu 3. Ceza Dairesi, Atalay kararını veren AYM üyelerine suç duyurusuyla tarihe geçti

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU YAZDI - Yargıtay 3. Ceza Dairesi Can Atalay kararına yine uymadı, AYM’yi yerden yere vurdu: “AYM, Cumhurbaşkanı’nın meşruiyetini bile tartışmaya açabilir”

 TIKLAYIN - Can Atalay, Hatay'dan milletvekili seçileli tam bir yıl oldu: AYM-Yargıtay arasında krize dönüşen Atalay dosyasında bir yılda yaşananlar…

T24'ün Ayhan Bora Kaplan dosyası

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Ayhan Bora Kaplan ve 5 örgüt yöneticisi hakkında ''suç işlemek amacıyla silahlı örgüt kurmak ve yönetmek'', ''kasten adam öldürme'', ''nitelikli kasten adam öldürme'', 'kasten yaralama'', 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma'', ''nitelikli yağma'', ''eziyet', ''suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme'', ''suç üstlenme'' ve ''suçluyu kayırma'' suçlarından 1'i ağırlaştırılmış 2'şer kez müebbet ve 169 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istendi. Diğer 55 sanık için de çeşitli sürelerde hapis cezası talep edildi.

TIKLAYIN | Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında yeni detaylar: Geliri 1 milyon, arabası 40 milyon TL

TIKLAYIN - Ayhan Bora Kaplan dosyasına İyi Partili isim de girdi

TIKLAYIN - Ayhan Bora Kaplan’ın yakın adamlarından Tansel Aktan tutuklandı

TIKLAYIN - Ayhan Bora Kaplan’a cinayet soruşturması: “Mahfuz Tatar cinayeti” dosyası yeniden açıldı, 13 kişi gözaltında

TIKLAYIN - Meral Akşener’in iddia ettiği otel, Ayhan Bora Kaplan’ın ifadesinden mi çıktı?

TIKLAYIN - Ayhan Bora Kaplan ve eski polis müdürlerinden şikâyetçi olan kişinin arabası kurşunlandı: “Asayiş müdürüne 30 bin dolar teslim ettim”

TIKLAYIN - Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında yeni gelişme: Firari Barış Kurt, saklandığı yerde yakalandı

TIKLAYIN-Ayhan Bora Kaplan iddianamesinde yok yok: 61 kişiye "silahlı suç örgütü, öldürme, yaralama, eziyet, yağma, şantaj, rüşvet" suçlaması!

TIKLAYIN - Ayhan Bora Kaplan davası sümen altı edilen soruşturmalardan açıldı: Dosyalar delillere rağmen kapatılmış, takipsizlik kararından sonra fezleke gelmiş

TIKLAYIN - Kaplan davası | Dişleri sökülen Erkan Doğan’ın eski patronu Barış Kurt, AKP Ankara İl Başkan Yardımcılığı yapmış

TIKLAYIN - Ayhan Bora Kaplan’dan “kara para aklama” savunması: Mal varlığımdaki artışın sebebi enflasyondur

TIKLAYIN - Ayhan Bora Kaplan’a bir dava daha

TIKLAYIN - Ayhan Bora Kaplan’ın savunması: “Emniyette bana Süleyman Soylu’yu sordular, Etçi Umut’un ortağı ben değil, Cumhurbaşkanı Yardımcısıydı”

TIKLAYIN - Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne yönelik iddialar nedeniyle 3 emniyet görevlisine soruşturma

TIKLAYIN - Ankara Emniyeti’nde açığa alınan polislerin evlerinde arama başlatıldı

T24’ÜN SİNAN ATEŞ CİNAYETİ DOSYASI

TIKLAYIN - Sinan Ateş cinayeti dosyasındaki bilirkişi raporuna T24 ulaştı: Ateş’in adresini Ülkü Ocakları Başkanı istemiş!

TIKLAYIN - Sinan Ateş dosyasında “krizler” bitmiyor: Savcı 2 ay izne ayrıldı, dosya bir kez daha el değiştirdi

TIKLAYIN - Sinan Ateş cinayetini suikast çetesine rapor eden fotoğraf ortaya çıktı: Tetikçiyi taşıyan kuryeden 'görev tamam' pozu!

TIKLAYIN - Sinan Ateş iddianamesi: Telefon mesajlarıyla cinayet organizasyonuna işaret eden bilirkişi raporu göz ardı edildi!

TIKLAYIN - İşte iddianamede yer verilmeyen Ayşe Ateş’in ifadesi: Olcay Kılavuz'un da suikastta dahli olduğu kanaatindeyim

TIKLAYIN - T24, Sinan Ateş cinayetindeki tetikçinin kaçırıldığı “çakarlı” aracın görüntüsüne ulaştı: Geçtikleri güzergâhta PTS kayıtlarına böyle takıldı

TOLGA ŞARDAN - Sinan Ateş cinayetinden gözaltına alınan iki polis, nasıl Özel Harekatçı oldu?

CANDAN YILDIZ - Sinan Ateş’in kardeşi Selma Ateş: Kendisini devlet zanneden paralel çete o kadar rahat cinayet işlemiş ki onlarca delil bırakmış

Cinayete ilişkin tüm haberler için tıklayın.