Gündem

Ayhan Bora Kaplan’a bir dava daha

Kaplan, Mahfuz Tatar cinayetini işleyen ve Kaplan’ın adamı olduğu öne sürülen Muhammed Kaplan’ın 2021 yılında vurularak yaralanması olayını azmettirmekle suçlandı

29 Mart 2024 17:26

Ankara Başsavcılığı, suç örgütü lideri olduğu iddiasıyla tutuklanan Ayhan Bora Kaplan hakkında bir dava daha açtı. Kaplan, Tatar aşireti mensubu Mahfuz Tatar’ı öldürdüğü gerekçesiyle hüküm giyen Muhammet Kaplan’ın, yakın çevresine cinayeti Bora Kaplan’ın talimatıyla işlediğini anlatması nedeniyle “vurulması” talimatını vermekle suçlanıyor.

15 yıl ceza aldı, tahliye oldu

Şırnaklı Tatar aşiretinin üyelerinden Mahfuz Tatar, 2016’da Çankaya Filistin Caddesi’nde bir gece kulübünün önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Olaydan bir gün sonra Tatar’ı öldüren isimlerden Semih Arslan’ın 9. kattan düşmüş halde cesedi bulundu. Arslan’ın intihar ettiği öne sürüldü ancak öldürülüp öldürülmediği araştırılmadı. O dönem Arslan’ın, “Kaplan’ın adamları tarafından 9. kattaki evinin camından aşağı atıldığı” da öne sürüldü. Diğer isim Muhammet Kaplan ise cinayetten tutuklandı. Yargılama sonucu 15 yıl ceza alan Muhammet Kaplan, daha sonra serbest kaldı. Tatar’ın vurulması emrini verdiği öne sürülen Bora Kaplan’ın ismi ise dosyada geçmedi.

Sümen altı edilen dosyalar

Eylül ayında suç örgütü liderliği iddiasıyla tutuklanan Kaplan soruşturması kapsamında savcılık geçen ocak ayında 61 kişi hakkında dava açtı. İddianamede, Tatar cinayeti de Kaplan’a yöneltilen suçlamalar arasında yer aldı. Kaplan hakkında daha önce yürütülen soruşturmaların sümen altı edildiği, eksik işlem yapılarak kapatıldığı anlatılan iddianamede, ifadesine yer verilen bir gizli tanık da Tatar’ın Kaplan’ın talimatıyla öldürüldüğünü, cinayeti işleyen iki isimden biri olan Semih Arslan’ın da yine örgüt faaliyeti kapsamında kasten öldürülerek intihar süsü verildiğini anlattı.

İkinci dava açıldı

Ankara Başsavcılığı, Kaplan hakkında biri ağırlaştırılmış 2'şer kez müebbet ve 169.5 yıl hapis cezası istenen davanın 15 Nisan’daki ilk duruşması görülmeden yeni bir dava daha açtı. Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki örgüt davası ile birleştirilen dosyada Kaplan, Mahfuz Tatar cinayetini işleyen ve Kaplan’ın adamı olduğu öne sürülen Muhammed Kaplan’ın 2021 yılında vurularak yaralanması olayını azmettirmekle suçlandı.

“Kaplan’ın talimatıyla vuruldu”

İddianamede, Tatar cinayetinden 15 yıl hüküm giyen Muhammet Kaplan’ın, cezasının infazı sürecinde Bora Kaplan’dan maddi taleplerde bulunduğu ancak taleplerinin istediği şekilde karşılanmadığı, tahliyesinden sonra da cinayeti Bora Kaplan yüzünden işlediğini anlatması ve bu durumun Bora Kaplan tarafından duyulması sonrasında Muhammed Kaplan’ın vurulması olayının gerçekleştiğine yer verildi. İddianameye göre, Bora Kaplan kendisi aleyhine konuştuğunu öğrendiği Muhammed Kaplan’ın cezalandırılması için, kurduğu örgütün yöneticilerinden Fethi Koyuncu’ya talimat verdi. Koyuncu’nun ilettiği bu talimat üzerine örgüt üyelerinden ikisi Ağustos 2021’de Muhammed Kaplan’ı birkaç yerinden silahla vurdu. Muhammed Kaplan ise olaya ilişkin ifadesinde “örgütün korkutucu gücü nedeniyle” kendisini vuranları tanımadığını söyledi. Soruşturma dosyası da olayın faillerinin bulunamadığı gerekçesiyle zaman aşımı bürosuna gönderildi.

Dosya raftan indi, dava açıldı

Ancak Bora Kaplan hakkında suç örgütü iddiasıyla 2023’te başlatılan soruşturma kapsamında raftan indirilen dosya bir kez daha ele alındı. Örgüt soruşturmasında ifade veren iki gizli tanık, Muhammet Kaplan’ın Bora Kaplan’ın talimatıyla suç örgütü faaliyeti çerçevesinde Yusuf İzzet Savaş ve Umutcan Yıldırım tarafından vurulduğunu anlattı. Yapılan araştırmada, olay tarihinde şüpheliler Savaş ve Yıldırım’ın telefonlarının da Muhammet Kaplan’ın vurulduğu tarih ve saatte aynı yerden baz verdiği tespit edildi. Savcılık da Muhammet Kaplan’ın vurulması nedeniyle “kasten yaralama” suçundan aralarında Bora Kaplan’ın da bulunduğu 7 kişi hakkında iddianame düzenledi. İddianamede, Savaş ve Yıldırım’a kasten yaralama suçlaması yapılırken, Bora Kaplan ve Fethi Koyuncu da azmettirici olmakla suçlandı. Mutlu Ayaş, Serdar Sertçelik ve Kanber Keskin de örgüt yöneticisi olmaları nedeniyle dolaylı fail oldukları gerekçesiyle yaralama suçundan sorumlu tutuldu. Dava, Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki örgüt dosyası ile birleştirildi. İlk duruşma 15 Nisan’da görülecek.