Gündem

Kaplan davası | Dişleri sökülen Erkan Doğan’ın eski patronu Barış Kurt, AKP Ankara İl Başkan Yardımcılığı yapmış

Barış Kurt: Kaplan ve Doğan’ı tanıyorum. İlk defa nezarethane gördüm, kader kurbanı oldum

17 Ocak 2024 20:32

Ayhan Bora Kaplan hakkında açılan davanın iddianamesinde dikkat çekici bir bilgi de yer aldı. Erkan Doğan isimli kişiye, yanında çalıştığı döneme ait alacağını istediği için Bora Kaplan ve adamlarınca dişleri sökülerek işkence ettirdiği öne sürülen Barış Kurt’un AKP’nin eski Ankara İl Başkan yardımcısı olduğu ortaya çıktı. Doğan’ın ilk şikâyeti üzerine açılan ve sonrasında takipsizlikle kapatılan dosyada verdiği ifadesinde, 2009-2014 yıllarında bu görevi yaptığını kaydeden Kurt, Çankaya Belediyesi’nde Meclis Üyesi olduğunu söyledi. 2018 yılındaki bu ifadesinde iddiaları reddeden Kurt, Bora Kaplan’ı da Erkan Doğan’ı da hiç tanımadığını öne sürdü. Kurt, yeniden açılan soruşturma kapsamında verdiği ifadesinde ise önceki beyanının aksine Doğan’ı tanıdığını ancak kendisine hiçbir şey yapmadığını öne sürerek, “kader kurbanı olduğunu” öne sürdü. Kurt, “Ben 3 üniversite bitirdim. İlk defa nezarethane gördüm. Kader kurbanı oldum. Hiçbir şey yapmadım” dedi.

Kerpetenle dişlerini söktüler

Ayhan Bora Kaplan hakkında soruşturmanın başlatılmasını sağlayan ilk ifadenin de sahibi olan Erkan Doğan, eski patronu olduğunu söylediği Barış Kurt’tan alacağını istediği için kendisine Kaplan’ın adamlarınca 2 gün boyunca işkence edildiğini, Kaplan tarafından kerpetenle dişlerinin söküldüğünü anlatmıştı. Doğan, daha sonra tutulduğu evden kaçmayı başardığını, polisler tarafından Çankaya Emniyeti'ne götürüldüğünü, buradayken polis amirinin yanına gelerek kendisini şikayetçi olmaması konusunda kendisini tehdit ettiğini ifade ederek, olaydan birkaç yıl sonra Kaplan’ın kendisine, “Dişlerini yaptırmadıysan IBAN at” dediğini belirterek, buna ilişkin yazışmaları da sunmuştu. Kaplan ise ifadesi esnasında kendisine Doğan’ın beyanlarının sorulması üzerine suçlamaları reddederken, “Erkan Doğan isimli şahsın FETÖ’cü olduğunu ve bana iftira attığını düşünüyorum. Bunun sebebinin de 15 Temmuz darbe girişimine karşı mücadelede aktif rol aldığım için olduğunu düşünüyorum” demişti.

“AKP İl Başkan Yardımcılığı yaptım, Kaplan ve Doğan’ı tanımıyorum”

Soruşturma kapsamında firari durumdayken geçen Kasım ayında yakalanarak tutuklanan Barış Kurt’un, Doğan’ın işkence olayından sonra yaptığı ilk şikâyet üzerine açılan ve takipsizlikle kapatılan soruşturma kapsamında alınan ifadesi de dava dosyasına girdi. Buna göre Kurt, olaydan 2 yıl sonra Ekim 2018’de verdiği ifadesinde, şunları söyledi:

“Ben 2009-2014 yılları arasında Ak Parti Ankara İl Başkan Yardımcısı olarak görev yaptım. 2014 yılından beri de Çankaya Belediye Meclis Üyesi olarak çalışıyorum. Bahsettiğiniz Erkan Doğan isimli şahsı kesinlikle tanımıyorum. Bizim teşkilatımızda hiç kimseyi biz sigortalı olarak çalıştırmayız. Bizden de kimsenin alacağı yoktur. Ayhan Bora Kaplan’ı da tanımam. Bu şahısla kesinlikle bir alacak verecek meselem de yoktur. İfadesinde bahsettiği hiçbir husus doğru değildir. Ben kimseyi ölümle tehdit etmedim veya bana yönelik herhangi bir tehditte olmamıştır. Benim yanımda kesinlikle Ayhan Bora Kaplan'ın bu şahsa vurması ya da Aydın Bar'ın çalışanlarının bu şahsı tekme tokatla dövme olayları olmamıştır. Erkan Doğan’ın beyanları tamamen uydurmadır. Hiç kimseyi bu şahsı dövmesi için ya da hürriyetinden yoksun bırakması için azmettirmedim. Bahsettiği olay kesinlikle benimle ilgisi alakası yoktur.”

TIKLAYIN - Ayhan Bora Kaplan davası sümen altı edilen soruşturmalardan açıldı: Dosyalar delillere rağmen kapatılmış, takipsizlik kararından sonra fezleke gelmiş

Beyanları çelişti: Kaplan’ı da Doğan’ı da tanımıyormuş

Kurt’a, davaya konu soruşturma kapsamında gözaltına alındığında da yine Doğan’ın beyanları soruldu. Önceki beyanıyla çelişen ifadeler veren Kurt, Bora Kaplan’ı "Tren Bar" ünvanlı işyerinin sahibi olması sebebiyle tanıdığını, kendisi ile sık sık değil denk geldikçe görüştüğünü belirterek, bu kez Erkan Doğan’ı tanıdığını ancak 6-7 senedir görüşmediğini söyledi. Kurt ifadesinde, “Erkan Doğan’a karşı işlenen suçlarda kendisinin bir iştirakinin bulunmadığını; isimleri geçen diğer şüphelileri tanımadığını, örgüt üyesi olmadığını” öne sürdü.

“44 yaşında olduğum için Barış abi demiş olabilir”

Tutuklanması istemiyle sevk edildiği mahkemede ise Kurt, “kader kurbanı olduğunu” öne sürerek, şunları anlattı: “Ben harita mühendisiyim, 3 üniversite bitirdim, ilk defa nezarethane gördüm. Sabıkam yoktur, kader kurbanı oldum. Hiçbir şey yapmadım, kaçmadım, çok korktum. Hayatımda ilk defa böyle bir şey yaşadım, hakkımda yakalama olduğunu televizyondan internetten öğrendim. Erkan Doğan ile ilgili olarak 7-8 sene öncesinde ifade vermiştim, örgütle bir alakam yoktur, Bora Kaplan'ı tanırım ama ticari ilişkim yoktur, ben örgüte abilik yapmadım, örgütle alakam yoktur, 44 yaşında olduğum için -Kaplan bana- Barış abi demiş olabilir, Suçsuzum.”

TIKLAYIN | Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında yeni detaylar: Geliri 1 milyon, arabası 40 milyon TL

TIKLAYIN - Ayhan Bora Kaplan kimdir?

TIKLAYIN - Ayhan Bora Kaplan dosyasına İyi Partili isim de girdi

TIKLAYIN - Ayhan Bora Kaplan’ın yakın adamlarından Tansel Aktan tutuklandı

TIKLAYIN - Ayhan Bora Kaplan’a cinayet soruşturması: “Mahfuz Tatar cinayeti” dosyası yeniden açıldı, 13 kişi gözaltında

TIKLAYIN - Meral Akşener’in iddia ettiği otel, Ayhan Bora Kaplan’ın ifadesinden mi çıktı?

TIKLAYIN - Ayhan Bora Kaplan ve eski polis müdürlerinden şikâyetçi olan kişinin arabası kurşunlandı: “Asayiş müdürüne 30 bin dolar teslim ettim”

TIKLAYIN - Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında yeni gelişme: Firari Barış Kurt, saklandığı yerde yakalandı

TIKLAYIN-Ayhan Bora Kaplan iddianamesinde yok yok: 61 kişiye "silahlı suç örgütü, öldürme, yaralama, eziyet, yağma, şantaj, rüşvet" suçlaması!

TIKLAYIN - Kaplan davası | Dişleri sökülen Erkan Doğan’ın eski patronu Barış Kurt, AKP Ankara İl Başkan Yardımcılığı yapmış

TIKLAYIN - Ayhan Bora Kaplan davası sümen altı edilen soruşturmalardan açıldı: Dosyalar delillere rağmen kapatılmış, takipsizlik kararından sonra fezleke gelmiş