30 Nisan 2023

Seçim Simülasyonu: TBMM'de 98 sandalyesi bulunan İstanbul'da, ittifaklar ve partilere göre olası milletvekili dağılımı

Cumhur İttifakı kendi değiştirdiği yasanın mağduru! CHP, Yeşil Sol ve TİP arasında kalanlar için alternatif senaryolar

Desen: Tan Oral | Görsel tasarım: Faruk Ekici

Seçim simülasyonuyla elde ettiğimiz sonuçları paylaşmaya İstanbul ile devam ediyorum.

İstanbul hem nüfus hem de seçmen sayısı açısından en büyük il.

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) verileriyle 85.279.553 olan ülke nüfusunun yüzde 18,69’u, yani 15.907.951 kişi İstanbul’da yaşıyor.

Toplam 60.697.841 olarak açıklanan yurt içi seçmenlerin 11.350.365’i, yani de neredeyse beşte 1’i (yüzde 18,70) İstanbul’da kayıtlı.

İstanbul’dan TBMM’ye toplam 98 milletvekili seçilecek. Meclis’teki toplam 600 sandalyenin neredeyse altıda biri, yüzde 16,33’ü.

İstanbul için 98 milletvekili, göze çok görünse de, adil değil.

TBMM’ye seçilen milletvekilleri nüfusa oranla dağıtılıyor olsaydı İstanbul seçmeninin TBMM’de 112 milletvekili ile temsil edilmesi gerekirdi.

Adaletsizliğin boyutunu anlatmak için Ardahan’la karşılaştıralım.

Ardahan’ın nüfusu 92.481 ve ildeki seçmenler TBMM’ye iki vekil gönderiyor. Yani Ardahan’da yaşayan her 46,241 kişi Meclis’te bir vekille temsil ediliyor. Buna karşın İstanbul’da vekil başına düşen nüfus 162.326.

Yasama organında bir Ardahanlı seçmenin oyu bir İstanbullu seçmene göre 3,5 kattan fazla temsiliyete ve etkiye sahip.

Eğer İstanbul’da da Ardahan’da olduğu gibi her 46.241 seçmen TBMM’ye bir vekil yollasaydı İstanbul’un TBMM’deki sandalye sayısı 344 olurdu. Yazım hatası yok, üç yüz kırk dört!

Bu konuyu bir başka yazıda ele almak üzere bırakıp analizimize dönelim.

İstanbul seçmeni üç ayrı bölgede oy kullanacak. İstanbul 1. Bölge’de 35, İstanbul 2. Bölge’de 27 ve İstanbul 3. Bölge’de 36 milletvekili seçilecek.

TİP İstanbul 2. Bölge adayı Ahmet Şık'ın, partisinin üyesi olduğu Emek ve Özgürlük İttifakı'nın çatı partisi olan ve hakkındaki kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol Parti olarak seçime giren HDP'ye yönelik sözlerinin yarattığı tartışmayı da dikkate alarak İstanbul 2. Bölge için yazı dizisinin başında paylaştığım değerlendirmemi bu yazıda küçük revizelerle ve detaylandırarak yeniden paylaşacağım.

NOT: Alternatif ittifak modelleriyle ne tür sonuçlar ortaya çıkabileceği hakkında kamuoyuna fikir vermeyi hedefleyen bu simülasyonun sonuçları, yazının sonunda detaylı olarak açıklanan varsayımlar altında ele alınmalıdır. 

İstanbul için yapılan simülasyonun sonuçlarına göre, simülasyona temel oy oranları geçerli olursa, bir önceki seçimde 51 olan Cumhur İttifakı milletvekili sayısı 12 azalarak 39'a düşüyor. Bu kaybın 7'si AKP'den 5'i ise MHP'den geliyor:

AKP ve MHP'nin kaybettiği koltukların tamamını CHP kazanıyor. İYİP ve Yeşil Sol durumlarını koruyorlar. TİP, milletvekili çıkartamıyor. 

İstanbul 1. Bölge

İlin Anadolu Yakası’nda kalan Adalar, Ataşehir, Beykoz, Çekmeköy, Kadıköy, Kartal, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sultanbeyli, Şile, Tuzla, Ümraniye ve Üsküdar ilçelerini kapsayan 1. Bölge’den son seçimde olduğu gibi yine 35 milletvekili seçilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un AKP'den, eski HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in Yeşil Sol’dan, Sera Kadıgil’in TİP’ten birinci sıra adayı olduğu bölgede Cumhur, Millet ve Emek Özgürlük ittifaklarındaki partiler AYRI listelerle seçime girecekler. Yani ittifaklar açısından Senaryo 1 geçerli olacak. 

4.106.340 seçmeniyle Türkiye'nin en büyük seçim çevresi olan İstanbul 1. Bölge simülasyonu sonucuna göre bölgede Cumhur ittifakı 5 sandalyesini Millet İttifakı’na kaptırıyor:

Böylece bir önceki seçimde 18-13-4 olan Cumhur, Millet ve Emek Özgürlük ittifakları arasındaki denge 13-18-4 olarak tersine dönüyor.

AKP’nin daha önce 15 olan vekil sayısı 13’e, MHP’nin 3 olan vekil sayısı da 1’e düşerken bu sandalyelerin tamamını CHP kazanarak bölgede 10 olan vekil sayısını 15’e çıkartıyor. İYİP 3 Yeşil Sol 4 olan sandalye sayısını koruyor.

Son vekilliği 94.972 oy sınırıyla CHP alıyor. Bu sandalye için en yakın rakibi olan AKP’nin 14 bin kadar ek oya ihtiyacı olduğunu görüyoruz.

Yasa değişikliği AKP’ye yine kaybettiriyor

Cumhur İttifakı’nın 2018’de ittifak oyları üzerinden yapılan milletvekili dağılımının parti oyları üzerinden yapılması yönünde yaptığı yasa değişikliği birçok yerde olduğu gibi burada da AKP’ye 1 vekillik kaybettiriyor:

Eski yasa geçerli olsaydı CHP’nin 15. sıradan meclise yolladığı aday yerine AKP’nin 13. sırasındaki aday seçilecekti.

 TİP yeterli oya ulaşabilir mi? Farklı senaryolar

2018 seçiminde HDP listesinden TİP’e verilen kontenjandan seçilen Erkan Baş ve Barış Atay’a, sonraki yıllarda 2 milletvekili daha katılmıştı: HDP’den ayrılan Ahmet Şık ve CHP’den ayrılan Sera Kadıgil. TBMM’de kürsü olanaklarını bu dört milletvekiliyle çok iyi kullanan TİP’in muhalefet tarzı, sol, genç, beyaz yakalı seçmen grupları arasında sempati yarattı.

Simülasyonumuzda da kullandığımız, 11 kamuoyu araştırma şirketinin Mart ayında yaptığı anketlere yansıyan TİP oylarının ortalaması yüzde 1,2.

Simülasyonumuz, bu genel oranı seçim bölgelerine uygun ağırlıklarla yansıtmak üzere kurgulanmış olsa da her seçim çevresine özel etkiler olabileceğini akılda tutmak gerek.  

Yurt dışı oylarla birlikte toplam 650 bin civarında oy alacağını tahmin ettiğimiz TİP'in bu oyları milletvekilliğine dönüştürebilmesi seçim sistemi nedeniyle çok zor. TİP’in ülke genelinde yarattığı hava, bu nedenle İstanbul 1. Bölge’de de milletvekili çıkarmaya yetecek düzeyde görünmüyor.

Yazının başında bahsettiğim adaletsizlik büyük illerde, özellikle İstanbul'da daha belirgin ve bir vekil seçilmesini garanti edecek oy miktarı, senaryolara göre farklılaşsa da 100 bin civarında.

TİP'in bütün Türkiye'den alacacağı oyların altıda biri İstanbul 1. Bölge’den gelecek olursa ya da anket sonuçlarının aksine TİP’in ülke geneli oyu yüzde 2-3 seviyelerine çıkarsa işler farklı olur elbette.

Bu olasılıkları dikkate alarak, birkaç farklı simülasyon daha yaptım.

Bu simülasyonlarda TİP’in varsayımsal oylarını artırırken Yeşil Sol ve CHP oylarını düşürdüm. TİP’in oylarındaki artışın yüzde 70’inin CHP’den, yüzde 30’unun da Yeşil Sol’dan geldiğini kabul etmeye devam ederek yaptığım bu çalışmaların ilkinde vekil çıkarmak için gerekli en az oy sınırını bulmaya çalıştım.

Senaryo 1-A’da TİP’in bölgedeki oyunu yüzde 2,48'e kadar çıkarmasının yetmediği, bu düzeyin aşılması gereken EŞİK olduğu görülüyor:

TİP, bu senaryoda 93.322 oyla ve sadece 25 oy eksikle milletvekilliği kazanamıyor. 3,8 milyona yakın oy kullanılacak bölgede bu rakam elbette çok önemsiz. Senaryoda dikkat çeken nokta, CHP’den TİP’e giden oylar nedeniyle, CHP’nin son sandalyesini AKP’ye kaptırması oluyor.  Kazanma sınırını bulmak için hazırlanan bu senaryoda, TİP'e giden oylar CHP'nin oylarını düşürürken AKP sınırdaki vekili CHP'den alıyor. 

Fakat TİP oylarını sadece 38 adet artırarak milletvekili dağılımını Senaryo 1-B'deki gibi yeniden şekillendirebiliyor:

Bu senaryoda TİP ve AKP birer fazla vekil çıkartırken CHP ve Yeşil Sol birer vekillik kaybediyor.

A ve B senaryolarında görüyoruz ki İstanbul 1. Bölge’de TİP’in milletvekili çıkarması için ALT SINIR, yüzde 2,48 oy oranı, 93.360 oy. 

Bana gelen bir soruya da burada yanıt vereyim. TİP’in İstanbul 1. Bölge’de iki sandalye çıkarmasını sağlayacak oy oranı ve yüzdesinin ne olduğunu gösteren Senaryo 1-C şöyle: 

TİP’in bu bölgede 2 milletvekili çıkarmaya yetecek yüzde 4,99 düzeyinde bir oya ulaşması sadece varsayımsal bir durum olarak değerlendirilmelidir. Simülasyon sonucuna göre, TİP 2. sandalyeyi kazanırken CHP ve Yeşil Sol 1 sandalyesini kaybediyor. AKP aradan sıyrılıp ek bir koltuk daha kazanmaya çok yakın.  

İstanbul 1. Bölge seçim sonuçları 2018’de şöyleydi:

YSK’nın ilan ettiği kesin aday listesine göre İstanbul 1. Bölge’de adayların listedeki sırası, ad, soyad, öğrenim ve meslek bilgileri şöyle:

ADALET VE KALKINMA PARTİSİ

  1. MURAT KURUM, YÜKSEK, İNŞAAT MÜHENDİSİ
  2. ERKAN KANDEMİR, YÜKSEK, İNŞAAT MÜHENDİSİ
  3. HASAN TURAN, YÜKSEK, İŞ İNSANI
  4. MÜŞERREF PERVİN TUBA DURGUT, YÜKSKE, ECZACI
  5. HULUSİ ŞENTÜRK, YÜKSEK, İŞLETME MÜHENDİSİ
  6. MUSTAFA HULKİ CEVİZOĞLU, GAZETECİ
  7. TUĞBA IŞIK ERCAN, YÜKSEK, KİMYA ÖĞRETMENİ
  8. İSMAİL ERDEM, YÜKSEK, GENEL MÜDÜR, İNŞAAT VE İMALAT SANAYİ (ÖZEL SEKTÖR)
  9. YAHYA ÇELİK, YÜKSEK, EKONOMİST
  10. BEHİYE EKER, YÜKSEK, AVUKAT
  11. SERKAN BAYRAM, YÜKSEK, AVUKAT
  12. ÜMMÜGÜLŞEN ÖZTÜRK, YÜKSKEK, ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI UZMANI
  13. AZMİ EKİNCİ, YÜKSEK, ELEKTRİK MÜHENDİSİ
  14. NURETTİN ALAN, YÜKSEK, AVUKAT
  15. FATİH SÜLEYMAN DENİZOLGUN, YÜKSEK, İNNŞAAT MÜHENDİSİ
  16. LEMAN YENİGÜN, YÜKSEK, KİMYAGER
  17. ESMA ERSİN, YÜKSEK, GENEL MÜDÜR – İNŞAAT VE İMALAT SANAYİ (ÖZEL SEKTÖR)
  18. UMUT ARMAN SONAY, ORTA, ARMATÖR
  19. ALİ SEVİNÇ, YÜKSEK, MALİ MÜŞAVİR
  20. MAHMUT EMİNMOLLAOĞLU, YÜKSEK, AVUKAT
  21. RÜSTEM KABİL, YÜKSEK, KENDİ İŞLETMESİNDE ÇALIŞAN (TOPTAN TİCARET)
  22. ALİ YAZILI, YÜKSEK, MALİ MÜŞAVİR
  23. AYDOĞAN AHIAKIN, YÜKSEK, AVUKAT
  24. ZEYNETTİN AYDIN, ORTA, DİĞER ELETRTİK TEKNİSYENLERİ
  25. CEMAL DONAT, YÜKSEK, AVUKAT
  26. EBRU SARACOĞLU, YÜKSEK, YÖNETİCİ – REKLAM VE HALKLA İLİŞKİLER
  27. AYŞEGÜL ESRA ATİK, YÜKSEK, DİĞER ÖZEL SEKTÖR GENEL MÜDÜRLER
  28. FATİH ÖGÜN, YÜKSEK, HUKUKÇU (GENEL)
  29. ZEYNEP BAYIR, YÜKSEK, ELEKTRİK MÜHENDİSİ
  30. MURAT AÇIK, YÜKSEK, İNŞAAT MÜHENDİSİ
  31. VELİ ARSLAN, YÜKSEK, DIŞ TİCARET UZMANI
  32. YUNUS FIRAT AYDIN, YÜKSEK, MİMAT
  33. MUHAMMET ENES SAVAŞ, YÜKSEK, AVUKAT
  34. FURKAN GÖKGÖZ, YÜKSEK, FİZİKÇİ
  35. NURETTİN ALAGÖZ, ORTA, SİGORTA ARACISI

MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ

  1. EDİP SEMİH YALÇIN, YÜKSEK, AKADEMİSYEN
  2. İZZET ULVİ YÖNTER, YÜKSEK, İKTİSAT
  3. MEHMET BÜLENT KARATAŞ, YÜKSEK, İŞ İNSANI
  4. NEVZAT ÜNLÜTÜRK, ORTA, İŞ İNSANI
  5. MURAT ŞAHİN, ORTA, DİŞ PROTEZ TEKNİSYENİ
  6. ŞAHİN GÜRZ, YÜKSEK, İÇ MİMAR
  7. FADİME ERSOY DURSUN
  8. BÜŞRA DÜNGÜN KAYA, YÜKSEK, İŞ İNSANI
  9. HİLAL DİLBER, ORTA, YÖNETİCİ
  10. AFŞİN BİRBERN, YÜKSEK, İŞLETMECİ
  11. İREM ÇELİK, YÜKSEK, SAĞLIK TEKNİKERİ
  12. ERDEM DOĞRUER, ORTA, ESNAF
  13. YİĞİT EMRE ALTUN, ORTA, KUYUMCU
  14. FATİH ERYILMAZ, YÜKSEK, MALİ MÜŞAVİR
  15. FEVZİYE HASASU, YÜKSEK, TIP DOKTORU
  16. BAYRAM BİNİCİ, YÜKSEK, İŞ İNSANI
  17. AYSUN TURGUT BEŞOLUK, YÜKSEK, ÖĞRETMEN
  18. SELÇUK GÜVEN ÜLKER, YÜKSEK, İÇ MİMAR
  19. GÖKSAL BEŞKAYA, YÜKSEK, İŞ İNSANI
  20. FİKRİ AY, YÜKSEK, MALİYECİ
  21. İLKER ÇAKIROĞLU, YÜKSEK, GMEİ KAPTANI
  22. YUNUS EMRE DURMUŞ, ORTA, MÜTEAHHİT
  23. ŞENEL USTABAŞI, ORTA, İŞ İNSANI
  24. GÖKMEN KAYIKCİ, YÜKSEK, EMEKLİ
  25. CEMAL ALTUNHAN, ORTA, MÜTEAHHİT
  26. FATİH KAYA, YÜKSEK, YÖNETİCİ
  27. MAHMUT COŞKUN, YÜKSEK, İHRACATÇI
  28. SERDAR BIYIKOĞLU, YÜKSEK, MAKİNE MÜHENDİSİ
  29. MURAT CAN AYDIN, YÜKSEK, AVUKAT
  30. MÜCAHİT GÜNGÖR, YÜKSEK, MAKİNE MÜHENDİSİ
  31. MUSTAFA YETER, ORTA, GÜVENLİK GÖREVLİSİ
  32. HALİL İBRAHİM UZ, YÜKSEK, İŞ İNSANI
  33. SUAT ALTUNKAYNAK, YÜKSEK, AVUKAT
  34. UMUT AKBULUT, ORTA, DİREKSİYON EĞİTİMİ
  35. GÖKHAN ALPASLAN, YÜKSEK, AVUKAT

CUMHURİYET HALK PARTİSİ

  1. OĞUZ KAAN SALICI, YÜKSEK, SİYASET BİLİMCİ
  2. GAMZE AKKUŞ İLGEZDİ, YÜKSEK, DİŞ HEKİMİ – SİYASETÇİ
  3. FETHİ AÇIKEL, YÜKSEK, ÖĞRETİM GÖREVLİSİ
  4. GÖKHAN GÜNAYDIN, YÜKSEK, ACUKAT – ZİRAAT MÜHENDİSİ -İKTİSATÇI
  5. BİROL AYDIN, YÜKSEK, İLAHİYATÇI
  6. AHMET ERSAGUN YÜCEL, YÜKSEK, REKLAM PAZARLAMA
  7. ELİF ESEN, YÜKSEK, SOSYAL BİLİMCİ
  8. HASAN KARAL, YÜKSEK, İSLAM BİLİMLERİ
  9. ZEMAL ENGİNYURT, YÜKSEK, İKTİSATÇI
  10. SELİM TEMURCİ, YÜKSEK, İŞLETME YÖNETİCİSİ
  11. ALİ GÖKÇEK, YÜKSEK, MAKİNA MÜHENDİSİ
  12. SUAT ÖZÇAĞDAŞ, YÜKSEK, PSİKOLOG
  13. ÖZCAN ŞÜKRÜ BARİPOĞLU, YÜKSEK, TIP DOKTORU
  14. SEVGİ KILIÇ, YÜKSEK, TIP DOKTORU
  15. OLGUN ÇELİK, YÜKSEK, SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİR – YÖNETİCİ
  16. DOĞAN ÇAKMAK, YÜKSEK, JEOLOJİ MÜHENDİSİ
  17. KENAN OTLU, YÜKSEK, İŞLETME – ÇİFTÇİ
  18. EFENDİ AGUNŞAH, ORTA, EMEKLİ
  19. MURAT KANTEKİNİ YÜKSEK, KAMU YÖNETİCİSİ
  20. AYSEMİN GÜLMEZ, YÜKSEK, AVUKAT
  21. AHMET CAN YILMAZ, YÜKSEK, İŞ ADAMI GİRİŞİMCİ
  22. EBRU ZOR, YÜKSEK, AVUKAT
  23. ERDOĞAN ERDEN, ORTA, ŞİRKET SAHİBİ
  24. FÜSUN SÖKMEZ, YÜKSEK, EKONOMİST – MALİ MÜŞAVİR
  25. NEJLA ERDEM, YÜKSEK, EMEKLİ TARİH ÖĞRETMENİ
  26. BÜLENT KULKULOĞLU, YÜKSEK, EKONOMİST, BANKACI
  27. GÜLLÜ SARAN, YÜKSEK, BİOLOG
  28. YÜCEL OTO, ORTA, EMEKLİ
  29. NEJDET AY, İLK, İŞ İNSANI
  30. ELİF GAMZE ÖZTÜRK, YÜKSEK, EMEKLİ BANKACI
  31. HAKAN BEKAR, YÜKSEK, HARİTA KADASTRO MÜHENDİSİ
  32. MURAT GÖKHAN OFLUOĞLU, YÜKSEK, MAKİNA MÜHENDİSİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ
  33. ABDULLAH ONUR BİLDİRİCİ, YÜKSEK, SANAYİCİ

İYİ PARTİ

  1. NİMET ÖZDEMİR, YÜKSEK, İŞ KADINI
  2. BURAK AKBURAK, YÜKSEK, İŞ ADAMI
  3. MUSTAFA CİHAN PAÇACI, YÜKSEK, EKONOMİST
  4. BAVER MİROĞLU, YÜKSEK, İŞ ADAMI
  5. DURSUN ÇOLAK, ORTA, İŞ ADAMI
  6. TAHA ORHUN, ERTÜRKMEN, YÜKSEK, MAKİNA MÜHENDİSİ
  7. ALİ COŞKUN, YÜKSEK, İŞ ADAMI
  8. EMİNE KÜÇÜKALİ, YÜKSEK, MİMAR
  9. RAŞİT EMİR SÜER, YÜKSEK, İŞ ADAMI
  10. MURAT KARAMAN, YÜKSEK, DOKTOR
  11. VEDAT BAYRAM, YÜKSEK, YÖNETİCİ
  12. YÜCEL COŞKUN, YÜKSEK, İŞ ADAMI
  13. OĞUZHAN HASAR, YÜKSEK, İŞ ADAMI
  14. HATİCE DİLRUBA OĞULCUKLU, YÜKSEK, İÇ MİMAR
  15. CEVAT SARAÇ, YÜKSEK, İŞ ADAMI
  16. EMRE ZENGİN, ORTA, İŞ ADAMI
  17. MERAL ALEMDAR, YÜKSEK, AVUKAT
  18. AHMET ÇELEBİ, YÜKSEK, EMEKLİ
  19. AHMET SELÇUK CAN, YÜKSEK, AKADEMİSYEN
  20. İHSAN ÖNDER ALBAYRAK, YÜKSEK, DOKTOR
  21. AYSEL KIRALİ, YÜKSEK, MÜHENDİS
  22. HÜLYA ARICI, YÜKSEK, POLİTİKACI
  23. UĞUR HÜSEYİN HASANÇEBİ, YÜKSEK, İŞ ADAMI
  24. BARIŞ TAVLAŞOĞLU, YÜKSEK, ÜZT DÜZEY YÖNETİCİ
  25. KADİR KÜRŞAT ARSLAN, YÜKSEK, SERBEST MESLEK
  26. BÜLENT ASLAN, YÜKSEK, YÖNETİCİ
  27. RAMAZAN UĞURAL, ORTA, DİĞER
  28. MEHMET ERİŞEN, YÜKSEK, İŞ ADAMI
  29. ARİF TEVETOĞLU, YÜKSEK, EKONOMİST
  30. AYŞE KIRAÇ, YÜKSEK, DİĞER
  31. ERDAL DEMİR, YÜKSEK, AVUKAT
  32. SEDAT GÜRKAN, YÜKSEK, MİMAR
  33. SEVİM DEMİR, ORTA, İŞLETMECİ
  34. CELAL MAHMUT SOLAK, YÜKSEK, EMEKLİ
  35. NAZLI YURTSEVEN, ORTA, İŞ KADINI

YEŞİLLER VE SOL GELECEK PARTİSİ

  1. SIRRI SÜREYYA ÖNDER, ORTA, SİYASETÇİ
  2. KEZİBEN KONUKCU KOK, YÜKSEK, MÜHENDİS
  3. HAKAN ÖZTÜRK, YÜKSEK, İŞLETMECİ
  4. TURGUT ÖKER, YÜKSEK, SİYASETÇİ
  5. DERSİM DAĞ, YÜKSEK, SİYASETÇİ
  6. ÜLKER ÖZADIKTİ, İLK, EV HANIMI
  7. TUNCAY GÖKÇE, ORTA, SERBEST
  8. ABDULCEBAR BARIŞ, ORTA, SERBEST
  9. MEHMET TİMURTAŞ, İLK, SERBEST
  10. EKATİRİNİ NİKOLAO, ORTA, EMEKLİ
  11. ERDAL GÜZEL, YÜKSEK, SERBEST
  12. PERVİN TUNBUL, ORTA, İŞÇİ
  13.  AYHAN ERGENÇ, ORTA, İŞÇİ
  14. ÇİĞDEM SADİOĞLU, YÜKSEK, İŞÇİ
  15. DEVRİM ŞİMŞEK, YÜKSEK, İŞÇİ
  16. BURCU AYYILDIZ, YÜKSKE, İŞLETMECİ
  17. BEKİR KIRICI, ORTA, İŞÇİ
  18. SILA ÖZTÜRK, YÜKSEK, AVUKAT
  19. HÜSNÜ ALKAN, ORTA, İŞÇİ
  20. ÖZGÜL BİNGÖL, ORTA, EV KADINI
  21. ALAETTİN ALTINTAŞ, ORTA, İŞÇİ
  22. TALİN DİANA ÖZKEŞİŞ ÖZBOYAR, YÜKSEK, VETERİNER
  23. MEHMET YUSUFOĞLU, YÜKSEK, MÜHENDİS
  24. CEVRİYE AYDIN, ORTA, EV KADINI
  25. MUSA KARADEMİR, İLK, SERBEST MESLEK
  26. ZEKİNE TÜRKERİ, YÜKSEK, İŞLETMECİ
  27. İSHAK KARAKAŞ, ORTA, GAZETECİ
  28. AYŞE TEPE DOĞAN, YÜKSEK, SOSYOLOG
  29. ALİ DOĞAN, ORTA, İŞÇİ
  30. AYTEN BİNGÖL, ORTA, İŞÇİ
  31. REŞİT KÖÇEROĞLU, ORTA, İŞÇİ
  32. ROZERİN KAYA, ORTA, İŞÇİ
  33. NEFİSE AKSOY, İLK, EV KADINI
  34. YILMAZ CESUR, YÜKSEK, SİYASETÇİ
  35. YAĞMUR KAVAK, YÜKSEK, AVUKAT

TÜRKİYE İŞÇİ PARTİSİ

  1. SALİHA SERA KADIGİL, YÜKSEK, AVUKAT
  2. ANIL DENİZCİ, ORTA, İŞÇİ
  3. ALİ RONAY, YÜKSEK, AŞÇI
  4. FATMA KARABULUT, ORTA, İŞÇİ
  5. SEDAT DUREL, YÜKSEK, ÇEVRE MÜHENDİSİ
  6. TAYFUN BUDAK, YÜKSEK, SMMM
  7. DİDEM DOĞAN AYDEDİM, YÜKSEK, PSİKOLOG
  8. ASUMAN FAZLIOĞLU, ORTA, İŞÇİ
  9. ERDİNÇ MEHMETOĞLU, ORTA, İŞÇİ
  10. ARİF ÖZDEMİR, YÜKSEK, SMM
  11. MAHBİP DİLEK, ORTA, GAZETECİ
  12. ÇAĞLAR ÇAĞLI, ORTA, İŞÇİ
  13. FİLİZ KILIÇ, ORTA, EMEKLİ
  14. FOTİ BENLİSOY, YÜKSEK, YAZAR
  15. HARUN GÖKTEPE, ORTA, İŞÇİ
  16. MİZGİN ÖZMEN, YÜKSEK, SİNEMA
  17. BÜLENT YÜKSEL, YÜKSEK, SENDİKACI
  18. ALİ İZZET ETİ, YÜKSEK, EMEKLİ
  19. FIRAT ÇOBAN, YÜKSEK, ARAŞTIRMACI
  20. GÖKÇE USTA, YÜKSEK, TIBBİ TANITIM TEMSİLCİ
  21. EYLEM PINARİ ORTA, İŞÇİ
  22. GÖRKEM DURU, YÜKSEK, SERBEST
  23. ZEYNEP DEMİREL, YÜKSEK, ÖĞRETMEN
  24. OKTAY RAİF EVRENSEL, YÜKSEK, SAHA KOORDİNATÖRÜ
  25. MEHMET KILIÇ, YÜKSEK, İŞÇİ
  26. MEHMET ACAR, ORTA, YAZILIM
  27. EZGİ CEREN IŞIK, YÜKSEK, YÖNETİCİ
  28. ESİN AYDIN KAYA, YÜKSEK, VETERİNER
  29. GÜNER YENER, YÜKSEK, RESSAM
  30. NURDAN ÜNVER, YÜKSEK, İŞÇİ
  31. HAKAN BİLGEHAN, YÜKSEK, ÇİZER
  32. ESMA KARA, ORTA, ÖĞRENCİ
  33. EMİRHAN TURAN, ORTA, ÖĞRENCİ
  34. BORAN TAKAK, ORTA, ÖĞRENCİ
  35. UTKU URAZ AYDIN, YÜKSEK, ÇEVİRMEN

 


İstanbul 2. Bölge

Bu seçimde, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beyoğlu, Esenler, Eyüpsultan, Fatih, Gaziosmanpaşa, Kağıthane, Sarıyer, Sultangazi, Şişli ve Zeytinburnu ilçelerinin yer aldığı 2 Numaralı Seçim Bölgesi’nden Meclis’e 27 temsilci yollanacak.

Geçen seçimde 28 olan bölgenin milletvekili sayısı YSK tarafından nüfus değişimleri dikkate alınarak 27'ye düşürüldü. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun AKP'den, emekli büyükelçi Namık Tan'ın CHP'den, Ahmet Şık'ın TİP'ten birinci sıra, kıdemli gazeteci Hasan Cemal'in Yeşil Sol'dan 3. sıra adayı olduğu İstanbul 2 . Bölge'de Cumhur, Millet ve Emek Özgürlük ittifaklarındaki partiler AYRI listelerle seçime girecekler. Yani ittifaklar açısından Senaryo 1 geçerli olacak.  

Simülasyon sonucuna göre AKP 11, MHP 1, CHP 10, İYİ Parti 2 ve Yeşil Sol Parti 3 milletvekili çıkartıyor.

Cumhur İttifakı 12, Millet İttifakı 12 ve Emek Özgürlük İttifakı 3 milletvekili kazanıyor.

Böylece Cumhur İttifakı 2018’e göre 3 (2 AKP, 1 MHP) koltuğunu kaybederken bu koltukların 2'si Millet İttifakı'na (1 CHP, 1 İyi Parti) gidiyor. Bölgede, Emek Özgürlük İttifakı’nın sandalye sayısı değişmiyor.

Eğer milletvekili sayısı geçen seçimdeki gibi 28 olsaydı Meclis bileti alan son vekil CHP’nin 11'inci sıradaki adayı olacaktı.  İstanbul 2 numaralı seçim bölgesinden TBMM’ye gönderilen son vekilin oyu da 96.488 değil 90.714 olacaktı.

TİP’in milletvekili çıkarması durumunda kim kaybeder? 

Bir önceki seçimde HDP listelerinden Meclis'e giren, daha sonra istifa ederek TİP'e geçen Ahmet Şık'ın birinci sıra adayı olduğu TİP'in bu bölgede milletvekili çıkartabilmesi, 11 kamuoyu araştırma şirketi anketinin ortalamasında yüzde 1,2 görünen oyunu yaklaşık 60 bin yükselterek 100 bin oya ulaşmasına, başka bir ifadeyle yaklaşık yüzde 3.3 oy almasına bağlı.

TİP'in ek olarak alacağı oyların esas olarak CHP ve Yeşil Sol Parti'den geleceği düşünülürse TİP'in kazanacağı milletvekili öncelikle CHP'nin 10. sıra adayı ve küçük bir olasılıkla da Yeşil Sol Parti'nin 3. sıra adayının seçilmesini zora sokabilir. 

Oy oranlarındaki değişmeler ve yereldeki gelişmeler elbette farklı sonuçlar doğurabilir.

Diğer partilerin oy oranları değiştirilmeden TİP, Yeşil Sol ve CHP oylarını değiştirerek ulaşılabilecek birkaç farklı simülasyon daha yaptım. 

TİP tahminlerin ötesinde bir "patlama" yaşarsa...

Eğer TİP, kamuoyu çalışmalarının sonuçlarının 2-3 katı fazla oy alarak bir patlama yaşarsa, örneğin oyunu yüzde 3,26'ya çıkarırken Yeşil Sol ve CHP sırasıyla yüzde 10,75 ve yüzde 32,9’a düşüyor. Bu oranlarla TİP bir temsilcisini TBMM'ye yollamayı başarırken AKP bir sandalye kaybeder:

Senaryo uyarınca son vekili TİP kazanıyor ama burası kazanması için ALT SINIR. CHP çok küçük bir oyla bu vekilliği TİP'ten geri alabilir.

TİP'in tek milletvekili için bile gereken oyu alabileceğine ilişkin bir beklentim yok. Ancak farklı oy oranlarıyla ne tür sonuçlar elde edilebileceğine bakmakta da bir sakınca yok.

CHP, TİP ve Yeşil Sol oylarının toplamı aynıyken TİP’in iki vekil çıkarabilmesi, bölgedeki oyunu yüzde 6,52'ye çıkarmasıyla mümkün:

Bu teorik senaryoda TİP’in kazandığı milletvekilleri nedeniyle kaybeden partiler Yeşil Sol ve CHP olurken,  Yeşil Sol Parti'nin 3. sıra milletvekili adayı Türkiye’deki en kıdemli gazetecilerden Hasan Cemal milletvekili seçilemiyor. 

Kamuoyu anketlerindeki ortalama oyu yüzde 1,2 olan TİP’in İstanbul 2. Bölge’de daha yüksek olmasını beklesek de yüzde 3’ü geçmesi zor.

İstanbul 2. Bölge'de 2018 seçimlerindeki oy ve vekil dağılımı şöyle olmuştu:

YSK’nın ilan ettiği kesin aday listesine göre İstanbul 2. Bölge’de adayların listedeki sırası, ad, soyad, öğrenim ve meslek bilgileri şöyle: 

ADALET VE KALKINMA PARTİSİ

  1. SÜLEYMAN SOYLU, YÜKSEK, İŞ İNSANI
  2. HALİT YEREBAKAN, YÜKSEK, KALP VE DAMAR CERRAHİSİ UZMANI
  3. RABİA İLHAN, YÜKSEK, AVUKAT
  4. MEHMET ÖNDER AKSAKAL, YÜKSEK, MİMAR
  5. MUSTAFA DEMİR, YÜKSEK, DİŞ HEKİMİ
  6. İSMAİL EMRAH KARAYEL, YÜKSEK, AVUKAT
  7. ZAFER SIRAKAYA, YÜKSEK, ÜST DÜZEY YÖNETİCİ
  8. BÜŞRA PAKER, YÜKSEK, MATEMATİK MÜHENDİSİ
  9. SEVAN SIVACIOĞLU, YÜKSEK, DİĞER UZMAN TIP DOKTORU
  10. DERYA AYAYDIN, YÜKSEK, DİĞER ÜST DÜZEY YÖNETİCİLER
  11. ADEM YILDIRIM, YÜKSEK, AVUKAT
  12. SENA NUR ÇEKLİK, YÜKSEK, AVUKAT
  13. AHMET BİLAL KIYMAZ, YÜKSEK, YÖNETİM KURULU BAŞKANI (ÖZEL SEKTÖR)
  14. HÜSEYİN EROĞLU, YÜKSEK, MALİ MÜŞAVİR
  15. ENES EMİNOĞLU, YÜKSEK, DİĞER ÜS DÜZEY YÖNETİCİLER
  16. AHMET HAMDİ ÇAMLI, YÜKSEK, SERBEST
  17. EMRE USTAOSMANOĞLU, YÜKSEK, İŞLETMECİ (GENEL)
  18. ŞEVKİ ŞAR, YÜKSEK, DİĞER ÜST DÜZEY YÖNETİCİLER
  19. CAHİT ALTUNAY, YÜKSEK, ÜST DÜZEY YÖNETİCİ (İŞ HİZMETLERİ)
  20. ÖMER FUAT GÜNDAY, YÜKSEK, İNSAN KAYNAKLARI MÜDÜRÜ
  21. ORHAN NARİN, YÜKSEK, MALİ MÜŞAVİR
  22. SELÇUK KAR, YÜKSEK, AVUKAT
  23. KEMAL OĞUZ KİDİL, YÜKSEK, ANTROPOLOG
  24. FERŞAT YILDIRIM, YÜKSEK, ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ
  25. ERCİN NAZLI İNAN, YÜKSEK, AVUKAT
  26. NAZİF BARIŞ ÇİFTÇİOĞLU, YÜKSEK, AVUKAT
  27. BEŞİR AÇIKÇA, YÜKSEK, AVUKAT

MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ

  1. CELAL AYDIN, YÜKSEK, KAMU GÖREVLİSİ
  2. CEMAL ÇETİN, YÜKSEK, JEOLOJİ MÜHENDİSİ
  3. FERHAT ÇAKIROĞLU, YÜKSEK, TEKSTİLCİ
  4. NUR TUĞBA, AKTAY, YÜKSEK, EĞİTİMCİ
  5. NİYAZİ PAKSOY, YÜKSEK, AVUKAT
  6. BİROL GÜR, ORTA, ESNAF
  7. YÜKSEL KALECİ, YÜKSEK, İŞ İNSANI
  8. GÜLLÜ YENER, ORTA, İŞ İNSANI
  9. MAHMUT YALÇIN, ORTA, İŞ İNSANI
  10. TUĞRUL GÖK, ORTA, MEMUR
  11. AYHAN ARAS, ORTA, İŞ İNSANI
  12. FEİME AKINCI, YÜKSEK, RADYOLOJİ TEKNİKERİ
  13. NEVRA İMAMOĞLU, YÜKSEK, ÖĞRETMEN
  14. MEHMET ÇETİN, ORTA, İŞLETMECİ
  15. RECEP YAVAŞ, İL, EMEKLİ
  16. ALİ ATABEYOĞLU, YÜKSEK, ELEKTRONİK HABERLEŞME MÜHENDİSİ
  17. ERHAN ÜSTÜNBAŞ, YÜKSEK, ESNAF
  18. SERKAN BÜYÜK, YÜKSEK, İŞ İNSANI
  19. MURAT SANCAK, YÜKSEK, İŞ İNSANI
  20. ERKAN ÖZÇELİK, ORTA, İŞ İNSANI
  21. CANER ÖNER, YÜKSEK, AVUKAT
  22. BEYDA NUR AYÇETİN, YÜKSEK, AVUKAT
  23. FERDA KAPUCUOĞLU, YÜKSEK, FİNANSAL ANALİSTCİ
  24. NECDET ÖZTÜRK, YÜKSEK, İŞ İNSANI
  25. SERDAR DOYURAN, ORTA, EMLAKÇI
  26. ALİCAN ERDOĞAN, YÜKSEK, AVUKAT
  27. CELAL DENİZ, YÜKSEK, KAMU GÖREVLİSİ

CUMHURİYET HALK PARTİSİ

  1. NAMIK TAN, YÜKSEK, BÜYÜKELÇİ
  2. YUNUS EMRE, YÜKSEK, ÖĞRETİM ÜYESİ
  3. GÖKHAN ZEYBEK, YÜKSEK, MİMAR
  4. KADRİ ENİS BERBEROĞLU, YÜKSEK, GAZETECİ -EKONOMİST
  5. MUSTAFA KAYA, YÜKSEK, SERBEST ÖZEL
  6. YÜKSEL MANSUR KILINÇ, YÜKSEK, MEDYA YÖNETİCİSİ
  7. İSA MESİH ŞAHİN, YÜKSEK, AVUKAT
  8. EVRİM RIZVANOĞLU, YÜKSEK, SERBEST ÖZEL
  9. BERNA SUKAS, YÜKSEK, AVUKAT
  10. FUAT YILDIRIM, ORTA, DİN GÖREVLİSİ
  11. ONUR AYDIN, YÜKSEK, YÖNETMEN – SENARİST – YAZAR -MÜZİSYEN
  12. IŞIK ÖĞÜTÇÜ, YÜKSEK, KİMYA MÜHENDİSİ -MÜZE KURUCUSU
  13. SONER ÖZİMER, YÜKSEK, SERBEST MUHASEBECİ -MALİ MÜŞAVİR-BAĞIMSIZ DENETÇİ
  14. MEHMET ALİ YÜKSEL, YÜKSEK, İŞ İNSANI
  15. ŞABAN KARAARSLAN, YÜKSEK, TİCARET İŞ ADAMI
  16. ELMAS ARUZ, YÜKSEK, YÖNETMEN, AKTİVİST
  17. MUHARREM NACİ TEMİZ, YÜKSEK, TONMAİSTER – HALK MÜZİĞİ YORUMCUSU
  18. SEVİM YALINKILIÇ, YÜKSEK, İŞLETME YÖNETİÖİ İŞLETMECİ
  19. GÖZDE FİL, YÜKSEK, AVUKAT
  20. BÜLENT ÜTEBAY, YÜKSEK, İŞLETMECİ
  21. MEHMET SÜLEYMAN TÜRKER, YÜKSEK, AVUKAT
  22. YİĞİT HÜSEYİN NUMAN BIÇAKLI, YÜKSEK, FİNANS UZMANI
  23. ALİ ARMAN, YÜKSEK, TIP DOKTORU – SİYASET BİLİMCİ
  24. BEDİA BÜYÜKGEBİZ, YÜKSEK, AVUKAT
  25. ÖZGÜR NEMUTLU, YÜKSEK, AVUKAT- İŞ İNSANI
  26. EZGİ PEKŞEN, YÜKSEK, AVUKAT
  27. REFİK ERSİNİ EROĞLU, YÜKSEK, DOKTOR

İYİ PARTİ 

  1. MEHMET SATUK BUĞRA KAVUNCU, YÜKSEK, İŞ ADAMI
  2. MEHMET SELİM ENSARİOĞLI, ORTA, İŞ ADAMI
  3. BAHATTİN BAHADIR ERDEM, YÜKSEK, AKADEMİSYEN
  4. ECE GÜNER, YÜKSEK, AVUKAT
  5. HATİCE CEREN YILMAZ, YÜKSEK, AVUKAT
  6. HATİCE KAYALI, YÜKSEK, AVUKAT
  7. MÜJDAT ÖZTÜRK, YÜKSEK, SOSYAL BİLİMCİ
  8. MUSTAFA YAZICI, YÜKSEK, MÜHENDİS
  9. ABDULLAH ŞALCI, YÜKSEK, EMEKLİ
  10. ALİ ÇELİK, ORTA, İŞ ADAMI
  11. FÜSUN MEHLİKA TOCA, YÜKSEK, AVUKAT
  12. YILDIRAN ÖZEL, YÜKSEK, DOKTOR
  13. ALİ AKGÜN, YÜKSEK, İŞ ADAMI
  14. ERİŞ CESUR, YÜKSEK, İŞ ADAMI
  15. BARBAROS HAYRETTİN MAHİROĞULLARI, YÜKSEK, MÜHENDİS
  16. ERHAN ÖZKAN, YÜKSEK, İŞ ADAMI
  17. BİLAL UZUN, YÜKSEK, ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ
  18. GÖKHAN KARGI, YÜKSEK, İŞ ADAMI
  19. HASAN HOŞBEN, ORTA, SİGORTACI
  20. RAİF GÜLER, ORTA, MUHASEBECİ
  21. ASLIHAN ELİBOL, YÜKSEK, ARAŞTIRMACI
  22. YILMAZ DAĞDELEN, YÜKSEK, YÖNETİCİ
  23. MUSTAFA ALKAN KÜÇÜKLER, YÜKSEK, AVUKAT
  24. NAZLI ASPAY SENER, YÜKSEK, SOSYAL BİLİMCİ
  25. AFFAN MAHMUT KEÇECİ, YÜKSEK, EMEKLİ
  26. ARZU BAŞKAN, YÜKSEK, YAYINCI
  27. ÖMER LÜTFİ ÖZENÇ, YÜKSEK, E. KAMU ÇALIŞANI

YEŞİLLER VE SOL GELECEK PARTİSİ 

  1. CENGİZ ÇİÇEK, YÜKSEK, AVUKAT
  2. ÖZGÜL SAKİ, YÜKSEK, SERBEST
  3. HASAN KAYA CEMAL, YÜKSEK, GAZETECİ
  4. ÖZTÜRK TÜRKDOĞAN, YÜKSEK, AVUKAT
  5. KAMİLE KANDAL, YÜKSEK, İKTİSATÇI
  6. HIDIR KARADAŞ, YÜKSEK, MÜHENDİS
  7. NİLAY KUŞ, YÜKSEK, AVUKAT
  8. CEMİL AKSU, YÜKSEK, SİYASETÇİ
  9. RIZA KARAMAN, İLK, EMEKLİ
  10. DİLŞAT CANBAZ KAYA, İLK, SİYASETÇİ
  11. ERDAL DOĞAN, YÜKSEK, AVUKAT
  12. AYŞAN AKSOY, ORTA, İŞÇİ
  13. AHMET SAYMADİ, YÜKSEK, İKTİSATÇI
  14. MENEKŞE KIZILDERE, YÜKSEK, MÜHENDİS
  15. CELAL ALPHAN, ORTA, SERBEST
  16. HAZAN İLİK, YÜKSEK, SERBSET
  17. SERVET GÜZEL, ORTA, SERBEST
  18. BERFİN POLAT, ORTA, İŞÇİ
  19. MUSTAFA ÖZTÜRK, ORTA, SERBEST
  20. AYLİN HACALOĞLU, YÜKSEK, SİYASETÇİ
  21. ŞADİ ÖZDEMİR, YÜKSEK, DOKTOR
  22. DİLEK ODABAŞ BAKIR, YÜKSEK, GAZETECİ
  23. NURAY ONUK, YÜKSEK, SERBEST
  24. ABDURRAHMAN ÖZTÜRK, YÜKSEK, AVUKAT
  25. GÜNER BASUT, YÜKSEK, ÖĞRETMEN
  26. GÖKHAN ÇETİN, YÜKSEK, SERBEST
  27. ŞENÜL BİLA AYAZ, YÜKSEK, SERBEST

TÜRKİYE İŞÇİ PARTİSİ 

  1. AHMET ŞIK, YÜKSEK, GAZETECİ
  2. MISRA ÖZ, YÜKSEK, İŞLETME
  3. ZEYNEP ESMERAY ÖZADIKTİ, İLK, YAZAR
  4. KORAY DOĞAN UBRARLI, YÜKSEK, SOSYOLOG
  5. YILMAZ ASLANTÜRK, YÜKSEK, ÇİZER
  6. ŞERİF ÖZGÜR URFA, YÜKSEK, AVUKAT
  7. FATMA GÜL ERYILDIZ ŞENVARDAR, YÜKSEK, ŞEHİR PLANLAMA
  8. ATAKAN ÖZSAN, YÜKSEK, ÖĞRENCİ
  9. ENES KARAKAŞ, YÜKSEK, ÖĞRENCİ
  10. EVİN DOĞU, ORTA, İŞÇİ
  11. SENNUR, SIRBUDAK, İLK, EV HANIMI
  12. NACİYE BABALIK, ORTA, EMEKLİ
  13. BOGOS MASİS KÜRKÇÜGİL, YÜKSEK, EMEKLİ YAYINCI
  14. METİN AKIN, ORTA, TEKSTİL
  15. EMRAH YALÇIN, ORTA, DJ
  16. ELİF DAMLA İRGİN, YÜKSEK, TURİZM
  17. HASAN HÜSEYİN ŞANSES, ORTA, ŞOFÖR
  18. BAHA AYDIN, YÜKSEK, FİNANS
  19. MEHMET KÖKSAL, YÜKSEK, DOKTOR
  20. TUĞRUL EYLÜL CERRAHOĞLU, YÜKSEK, MÜZİSYEN
  21. KAYACAN ÇENGEL, YÜKSEK, BELİRSİZ
  22. EYLÜL ÇAKIR, ORTA, ÖĞRENCİ
  23. CAN YILMAZ KAYA, ORTA, İŞÇİ
  24. DERSİM ŞAN GENÇ, ORTA, TEKSTİL İŞÇİ
  25. EREN IŞIKBAŞ, YÜKSEK, ÖĞRENCİ
  26. MERTCAN İLGÖZ, ORTA, İŞÇİ
  27. HASAN KARAYİĞİT, ORTA, İŞSİZ

 


İstanbul 3. Bölge

Arnavutköy, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Çatalca, Esenyurt, Güngören, Küçükçekmece ve Silivri ilçelerinden oluşan İstanbul 3. Bölge Bölge’de 3.973.145 seçmen var.

2018’de TBMM’ye 35 vekil yollayan bölge, nüfus dağılımındaki değişme nedeniyle bu kez 36 vekile sahip olacak.

Toplam 87 seçim çevresi içinde İstanbul 1. Bölge’den sonra en büyük seçim çevresi olan İstanbul 3. Bölge’de geçerli oyların 3,5 milyondan fazla olması bekleniyor.

İttifak partileri ayrı listelerle seçime gireceği için Senaryo 1 üzerinden hareket edeceğiz.

Simülasyon sonuçlarına göre, bir önceki milletvekili genel seçiminde 18-12-5 olan Cumhur, Millet, Emek Özgürlük ittifakları dengesi, 14-17-5 olarak değişiyor.

Son milletvekilinin 87.037 oy sınırıyla CHP’ye gittiği simülasyona göre AKP 13, MHP 1, CHP 14, İYİP 3 Yeşil Sol 5 vekil kazanıyor. AKP 2, MHP 2 vekili CHP’ye kaptırırken, bölgeye eklenen 36. vekillik de CHP’ye gidiyor.

MHP eğer 6 bin ekstra oy alırsa CHP’ye giden son sandalyenin adresini değiştirebilir.

Senaryo 6, İstanbul 3. Bölge'de AKP’nin kendi yaptığı yasa değişikliği nedeniyle bir vekil az çıkardığını gösteriyor:

Milletvekili dağılımı ittifakların toplam oyları üzerinden yapılsaydı CHP’nin son vekili AKP’ye geçecekti.

Senaryo 4’ü incelersek Emek ve Özgürlük İttifakı’nın da bir vekil fazla çıkarma fırsatını kaçırmış olabileceğini gösteriyor:

Emek ve Özgürlük İttifakı, bu simülasyon sonuçlarına göre, sadece 715 ek oyla CHP’den bir koltuk kapabilirmiş.

İstanbul 3. Bölge seçim sonuçları 2018’de şöyleydi:

YSK’nın ilan ettiği kesin aday listesine göre İstanbul 3. Bölge’de adayların listedeki sırası, ad, soyad, öğrenim ve meslek bilgileri şöyle:

ADALET VE KALKINMA PARTİSİ 

  1. NUMAN KURTULMUŞ, YÜKSEK, AKADEMİSYEN
  2. ÖZLEM ZENGİN, YÜKSEK, AVUKAT
  3. CÜNEYT YÜKSEL, YÜKSEK, HUKUK İLMİ ÖĞRETİM ÜYESİ
  4. ZEKERİYA YAPICIOĞLU, YÜKSEK, AVUKAT
  5. HALİS DALKILIÇ, YÜKSEK, ÜST DÜZEY YÖNETİCİ
  6. RÜMEYSA KADAK, YÜKSEK, SİYASET BİLİMCİ
  7. OĞUZ ÜÇÜNCÜ, YÜKSEK, SERBEST MESLEK
  8. BAYRAM ŞENOCAK, YÜKSEK, İŞ İNSANI
  9. ŞAMİL AYRIM, YÜKSEK, DİĞER MAKİNE MÜHENDİSLERİ
  10. SEDA GÖREN BÖLÜK, YÜKSEK, DİĞER ÜST DÜZEY YÖNETİCİLER
  11. NİLHAN AYAN, YÜKSEK, YÖNETİM KURULU ÜYESİ (ÖZEL)
  12. YILDIZ KONAL SÜSLÜ, PSİKOLOG
  13. ŞENGÜL KARSLI, YÜKSEK, AVUKAT
  14. YÜCEL ARZEN HACIOĞULLARI, YÜKSEK, BESTEKRAR – KOMPOZİTÖR
  15. HALİME KÖKCE, YÜKSEK, GAZETECİ
  16. MEHMET SARI, YÜKSEK, AVUKAT
  17. NEVZAT ŞATIROĞLU, YÜKSEK, MAKİNE MÜHENDİSİ
  18. EKREM GÖRÇEKER, YÜKSEK, DİĞER ÖZEL SEKTÖR GENEL MÜDÜRLER
  19. NECATİ KARAGÖZ, YÜKSEK, GENEL MÜDÜR YARDIMCISI
  20. RASİM ERDOĞMUŞ, YÜKSEK, DİĞER ÜST DÜZEY YÖNETİCİLER
  21. YUSUF ASLAN, YÜKSEK, GAZETECİ
  22. MUSTAFA KORKUT, YÜKSEK, AVUKAT
  23. MUTLU BOZOĞLU, YÜKSEK, ÇİFTÇİ (BAHÇIVAN)
  24. FETHİ AHMET BALIN, YÜKSEK, ÇALIŞMA EKONOMİSTİ
  25. OKTAYLI ŞAMDANLI, ORTA, AYAKKABI İMALATÇISI
  26. MEHMET YILDIZ, YÜKSEK, MUHASEBE MÜDÜRÜ
  27. YILMAZ DURMUŞ, YÜKSEK, YÖNETİM KURULU BAŞKAN (ÖZEL SEKTÖR)
  28. NEVİN MİNE VURAL, YÜKSEK, YÖNETİCİ (İNŞAAT)
  29. MEHMET YALÇIN, YÜKSEK, GENEL MÜDÜR
  30. NAZİF ÇETİN, YÜKSEK, AVUKAT
  31. RAMAZAN ATKAN, YÜKSEK, AVUKAT
  32. HARUN ÇELİK, YÜKSEK, İNŞAAT MÜHENDİSİ
  33. RASİM YAĞAR, YÜKSEK, PERAKENDE TİCARET
  34. CEMAL TOPTANCI, YÜKSEK, METİN YAZARI
  35. RECEP SEYYAR, YÜKSEK, DANIŞMAN (MÜŞAVİR)
  36. ALİ ÇİÇEK, YÜKSEK, GENEL MÜDÜR -GAYRİMENKUL TİCARET

MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ

  1. FETHİ YILDIZ, YÜKSEK, AVUKAT
  2. İSMAİL FARUK AKSU, YÜKSEK, EKONOMİST
  3. HAYATİ ARKAZ, YÜKSEK, TIP DOKTORU
  4. ARZU ERDEM, YÜKSEK, İŞ İNSANI
  5. GÖKHAN TÜRKEŞ ÖNGEL, YÜKSEK, İŞ İNSANI
  6. DAVUT HASKIRIŞ, ORTA, İŞ İNSANI
  7. AHMET SAVAŞ ÇOLAK, YÜKSEK, SOSYOLOG -ANTROPOLOG
  8. ÖZGE TEKOĞULLARI, YÜKSEK, MİMAR
  9. AYLİN YÜKSEL ÜLKER, YÜKSEK, UZMAN TIP DOKTORU
  10. METİN ARI, ORTA, OTEL İŞLETMECİSİ
  11. BAHATTİN ŞENGÜL, YÜKSEK, SİYASET NBİLİMCİ
  12. OSMAN BÜYÜKKAYA, YÜKSEK, MİKTOBİYOLOG
  13. UYGAR ORAL ÖZTÜRK, YÜKSEK, İŞ İNSANI
  14. ALPARSLAN ÇATAK, ORTA, İŞ İNSANI
  15. İLKAY KAYMAK, ORTA, ESNAF
  16. DİLARA ERKUT, YÜKSEK, TURİZMCİ
  17. ASLIHAN SOYLU, YÜKSEK, İŞ İNSANI
  18. MUSTAFA SEPİN, YÜKSEK, KAMU GÖREVLİSİ
  19. JASMİNA TÜRKOĞLU, YÜKSEK, PSİKOLOG
  20. VOLKAN BÜYÜKUSTA, YÜKSEK, MEMUR
  21. NERGİS GÖK, ORTA, FİLOLOG
  22. OKAN DEMİR, YÜKSEK, AVUKAT
  23. MESUT YILDIRIM, YÜKSEK, AVUKAT
  24. MUSTAFA ALP, ORTA, İŞ İNSANI
  25. MEHMET BAŞAK, ORTA, İŞ İNSANI
  26. MEHMET ŞENER ÇELİK, ORTA, İŞ İNSANI
  27. BEKİR SITKI KARAUSTA, YÜKSEK, İŞ İNSANI
  28. MEHMET GALİP DERE, YÜKSEK, BİLGİSAYAR MÜHENDİSİ
  29. ENES YILMAZ, YÜKSEK, AVUKAT
  30. MEHMET SIDDIK KAPLAN, ORTA, İŞ İNSANI
  31. HAKAN ÖZTÜRK, YÜKSEK, EĞİTİMCİ
  32. HAKAN TOPSAKAL, YÜKSEK, BİLGİSAYAR PROGRAMCISI
  33. FATİH MEHMET ÇETİNKAYA, YÜKSEK, İŞ İNSANI
  34. MEHMET ALİ ÖZEL, YÜKSEK, İŞ İNSANI
  35. MUHAMMED RAFET YİĞİT, YÜKSEK, FİNANSAL ANALİSTCİ
  36. BÜLENT ÖZCAN, YÜKSEK, İŞÇİ

CUMHURİYET HALK PARTİSİ

  1. ENGİN ALTAY, YÜKSEK, EĞİTİM YÖNETİCİSİ, ÖĞRETMEN
  2. ERDOĞAN TOPRAK, YÜKSEK, MİLLETVEKİLİ
  3. TÜRKAN ELÇİ, YÜKSEK, AVUKAT
  4. İLHAN KESİCİ, YÜKSEK, ENDÜSTRİ YÜKSEK MÜHENDİSİ
  5. ZEYNEL EMRE, YÜKSEK, AVUKAT
  6. MUSTAFA YENEROĞLU, YÜKSEK, AVUKAT
  7. BÜLENT KAYA, YÜKSEK, AVUKAT
  8. DOĞAN DEMİR, YÜKSEK, İŞ İNSANI
  9. ÖZGÜR KARABAT, YÜKSEK, MALİ MÜŞAVİR
  10. MEDENİ YILMAZ, YÜKSEK, TIP DOKTORU
  11. TURAN TAŞKIN ÖZER, YÜKSEK, AVUKAT
  12. DORUK BULUT, YÜKSEK, ÇİFTÇİ YÖNETİCİ
  13. OĞUZ KEMAL YAKAR, YÜKSEK, SİYASET BİLİMCİ -İLETİŞİMCİ
  14. TURGAY ÖZCAN, YÜKSEK, MALİ MÜŞAVİR – SERBEST MUHASEBECİ
  15. FEVZİ DONAT, YÜKSEK, YATIRIM UZMANI
  16. UTKU CANER ÇAYKARA, YÜKSEK, MAKİNE MÜHENDİSİ
  17. HÜSEYİN REMZİ GÖKBULAK, YÜKSEK, ZİRAATÇİ
  18. BAYRAMALİ ÇEŞMECİ, ORTA, SANAYİCİ
  19. RECEP KARAKOÇ, YÜKSEK, İŞVEREN
  20. BURAK YILDIRIM, YÜKSEK, DIŞ TİCARET DANIŞMANI
  21. EDA KURT, YÜKSEK, AVUKAT
  22. KAZIM ÖZEREN, ORTA, İŞ ADAMI
  23. MARGARİT DİKME, ORTA, İŞ İNSANI -EMEKLİ
  24. MEHTAP ALBAYRAK, YÜKSEK, İNŞAAT MÜHENDİSİ
  25. NAZLI AKYÜZ, YÜKSEK, AKADEMİSYEN
  26. ÖZLEM DURDAĞI DOKUYUCU, YÜKSEK, AVUKAT
  27. SİNAN KARAHAN, YÜKSEK, GAZETECİ BELGESEL YÖNETMEN,
  28. SİNEM ÖZCAN, YÜKSEK, DEVLET MEMURU
  29. SÜLEYMAN ŞAFAK, YÜKSEK, SANAYİ ESNAF
  30. CEMAL DOĞAN, YÜKSEK, İNŞAAT
  31. HÜSEYİN ARDA ENGİZEK, YÜKSEK, AVUKAT
  32. TURGUT KOÇ, ORTA, SERBEST
  33. SERVER GÖKMEN, ORTA, SERBEST MUHASEBECİ
  34. ENDER UNUTAN ERSÖZLÜ, YÜKSEK, AVUKAT -ARABULUCU
  35. NEŞE KIYIK, YÜKSEK, ECZACI
  36. YAREN KARACA, YÜKSEK, UZMAN PSİKOLOG

İYİ PARTİ 

  1. ERSİN BEYAZ, YÜKSEK, MİMAR
  2. SEYİTHAN İZSİZ, YÜKSEK, İŞ ADAMI
  3. AYŞE SİBEL YANIKÖMEROĞLU, YÜKSEK, MÜHENDİS
  4. ŞÜKRÜ KULEYİN, YÜKSEK, İŞ ADAMI
  5. CELAL KARAPINAR, YÜKSEK, EMEKLİ
  6. HAMZA YUTSEVER, YÜKSEK, AVUKAT
  7. SELÇUK KEDİ,ORTA, İŞ ADAMI
  8. MEHTAP NAZAN GÖKTAŞ, YÜKSEK, YÖNETİCİ
  9. METİN BOZKURT, ORTA, YÖNETİCİ
  10. FEVZİ FATİH OĞUZ, YÜKSEK, MÜHENDİS
  11. ETHEM BAYKAL, YÜKSEK, AVUKAT
  12. ÜLKÜ AYAYDIN, YÜKSEK, MÜŞAVİR
  13. DOĞAN AVCI, YÜKSEK, MÜŞAVİR
  14. ADNAN SİNAN ÇAKIROĞLU, YÜKSEK, İŞ ADAMI
  15. AYHAN BÖLÜKBAŞI, YÜKSEK, EKONOMİST
  16. METE KOCA, YÜKSEK, MÜŞAVİR
  17. SURURİ KARABAL, ORTA, İŞ ADAMI
  18. NAZMİYE İZGİN, YÜKSEK, DİĞER
  19. SEVİNÇ GÜMÜŞ, YÜKSEK, ÖĞRETMEN
  20. MEHMET ALİ UYKUR, YÜKSEK, AKADEMİSYEN
  21. ZEKİ BULGAN, YÜKSEK, AVUKAT
  22. ARZU ÖNŞEN, YÜKSEK, DANIŞMAN
  23. ŞULE AĞAÇAYAK ERSOY, YÜKSEK, MÜŞAVİR
  24. HÜRANA GÜNGÖR, YÜKSEK, İÇ MİMAR
  25. MELİHA APAYDIN, YÜKSEK, AKADEMİSYEN
  26. ARZU ŞİMŞEK, ORTA, ESNAF
  27. BUSE ALBAYRAK, YÜKSEK, POLİTİKACI
  28. MERYEM TANRIVERDİ GÖKTAŞ, YÜKSEK, İŞ KADINI
  29. ATAKAN ÖZKAN, YÜKSEK, DOKTOR
  30. HASAN KAYA, YÜKSEK, DOKTOR
  31. ŞEREF TAMTÜRK, YÜKSEK, İŞ ADAMI
  32. ASİYE KÜÇÜKYILMAZ, ORTA, DİĞER
  33. BURAK USTALI, YÜKSEK, İŞ ADAMI
  34. KÜRŞAT ÖZER, YÜKSEK, AKADEMİSYEN
  35. SELMA SARICAOĞLU ÇALIŞKAN, YÜKSEK, ECZACI
  36. FİLİZ ÇELİK, ORTA, İŞLETMECİ

YEŞİLLER VE SOL GELECEK PARTİSİ 

  1. ÇİĞDEM KILIÇGÜN UÇAR, YÜKSEK, TARİHÇİ
  2. İSKENDER BAYHAN, YÜKSEK, SİYASETÇİ
  3. ÇİÇEK OTLU, ORTA, SİYASETÇİ
  4. CELAL, FIRAT, ORTA, SERBEST
  5. CEMİL GÜNGÖREN, ORTA, SERBEST
  6. KEREM FIRTINA, YÜKSEK, OYUNCU
  7. İLKNUR BİROL, YÜKSEK, SİYASETÇİ
  8. ABDULHAKİM DAŞ, ORTA, SİYASETÇİ
  9. ÇİÇEK ARIÇ, ORTA, SİYASETÇİ
  10. EDİP ARSLAN, İLK, SERBEST
  11. ERDAL ATAŞ, YÜKSEK, SİYASETÇİ
  12. YILDIZ SEVEN, İLK, EV KADINI
  13. YAVUZ, OKÇUOĞLU, YÜKSEK, MÜHENDİS
  14. FERDİ YAMAR, YÜKSEK, AVUKAT
  15. NALAN ÇELİK, ORTA, İŞÇİ
  16. UĞUR ŞEKER, YÜKSEK, AVUKAT
  17. NEVRİM KOTANOĞLU, ORTA, SERBEST
  18. YUSUF YALVAÇ, ORTA, İŞÇİ
  19. GÜLFİRAZ SAĞLIK, ORTA, EV KADINI
  20. HÜSEYİN ÇALİŞCİ, YÜKSEK, AVUKAT
  21. ELİF BAYSAL, ORTA, SERBEST
  22. NİZAMETTİN ÖZTÜRK, ORTA, SERBEST
  23. ÖZGÜL BAYDOĞAN, İLK, EV KADINI
  24. ERCAN SAĞLAM, İLK, SERBEST
  25. NESRİN ASLAN, ORTA, SERBEST
  26. FAİK DELİ, ORTA, SERBEST
  27. FATMA KÖMÜRCÜ, ORTA, EV KADINI
  28. HÜSEYİN FİDANBOY, ORTA, İŞÇİ
  29. LEVENT GÖKÇEK, YÜKSEK, SERBEST
  30. AYŞE CENGİZ, YÜKSEK, EMEKLİ
  31. ABDURRAZAK EKİNCİ, ORTA, SERBEST
  32. HASAN ARDA İLADO, YÜKSEK, SERBEST MESLEK
  33. SEFA ÖZTÜRK, YÜKSEK, SERBEST
  34. MEHMET ŞERİF ÖNER, YÜKSEK, AVUKAT
  35. ERGÜN ŞİMŞEK, YÜKSEK, MİMAR
  36. İRFAN HÜLAKÜ, YÜKSEK, MALİYECİ

 TÜRKİYE İŞÇİ PARTİSİ 

  1. ERKAN BAŞ, YÜKSEK, MİLLETVEKİLİ
  2. MERYEM GÖKTEPE TÜRKMEN, YÜKSEK, TEKNİKER
  3. UMUR EKREM TALU, YÜKSEK, GAZETECİ
  4. YAPRAK DİDEM KORYÜREK ARMUTLU, YÜKSEK, İŞÇİ
  5. ÖZLEM TEKE, YÜKSEK, ÇEVRE MÜHENDİSİ
  6. FEREMEZ TUNCAY, YÜKSEK, MALİ MÜŞAVİR
  7. JİYAN AYBAR, ORTA, KARGO İŞÇİSİ
  8. AYLİN DOĞAN, YÜKSEK, İŞÇİ
  9. BİLGEHAN TUBA TİRYAKİ, YÜKSEK, MÜHENDİS
  10. NİLAY BARKIN, YÜKSEK, ÜRETİM
  11. NİLER ALBAYRAK, İLK, KAMU İŞÇİSİ
  12. EKREM ERDİN, YÜKSEK, İŞÇİ
  13. VEYSEL DÖNMEZ, YÜKSEK, KARGO İŞÇİSİ
  14. AHMET ORAL, YÜKSEK, PAZARLAMA
  15. EBRU KIRANER, YÜKSEK, SAĞLIKÇI
  16. MUHAMMED ÇELİK, ORTA, İŞÇİ
  17. SAADET ÖZSOY, YÜKSEK, EMEKLİ
  18. FERHAT ÇELİKOĞLU, ORTA, İŞÇİ
  19. ÖMER TURA, YÜKSEK, SOSYAL HİZMET
  20. ALEV SAMATLIOĞLI, YÜKSEK, ÖĞRETİCİ
  21. MUHAMMET MÜCAHİT FİLİZ, ORTA, ÖĞRENCİ
  22. TANYEL SÜZER, YÜKSKEK, DAVRANIŞ ANALİSTİ
  23. ÜMİT DENİZ, YÜKSEK, ÖĞRENCİ
  24. FATMA BERAZİOĞLI, YÜKSEK, DOKTOR
  25. SERKAN GENÇ, YÜKSEK, OYUNCU
  26. GÜNGÖR KAYA, İLK, İNŞAAT İŞÇİSİ
  27. GÖZDE ÖZEL, YÜKSEK, HEMŞİRE
  28. NİLGÜN TUTAK, YÜKSEK, DIŞ TİCARET UZMANI
  29. ŞAHİN ÖZSOY, YÜKSEK, BİYOMEDİKAL UZMANI
  30. ÖZGE İNCA, YÜKSEK, AVUKAT
  31. ANIL GÜLER, ORTA, ÖĞRENCİ
  32. YAĞMUR ÇETİN, ORTA, ÖĞRENCİ
  33. NURHAK GÖRKEM DOĞAN, ORTA, ÖĞRENCİ
  34. İLKİN ERKORKUT, YÜKSEK, ESNAF
  35. MELİKE BAKIŞ, ORTA, ÖĞRENCİ
  36. GÜN ÇAĞ AYDIN, YÜKSEK, ESNAF

Gelecek yazıda, İzmir 1. Bölge ve İzmir 2. Bölge'deki simülasyon sonuçlarını paylaşacağım.
 

Simülasyonun uygulandığı sekiz ittifak senaryosu

14 Mayıs 2023’te yapılacak milletvekili seçimleri için hazırladığımız seçim similasyonunda, her seçim çevresinde farklı ittifak biçimleri dikkate alınarak olası sonuçlar sekiz farklı ittifak senaryosunda ele alındı.

DEVA Partisi, Gelecek Partisi, DP, DSP, Hüda Par ve BBP; AKP ve CHP listelerinden seçime gireceğinden ayrıca ele alınmadı.

Baraja takılmayacağı görülen üç ittifakın (Millet, Cumhur, Emek ve Özgürlük ittifakları) dışında kalan partiler, hesaplamada DİĞER adı altında birleştirildi.

Ülke barajını aşacak üç ittifak ve partilerinin seçim çevrelerindeki anlaşmalarına bağlı olarak, olası bütün senaryolar simülasyona dahil edildi. Bu senaryolar şöyle:

Senaryo 1: Cumhur, Millet ve Emek Özgürlük ittifaklarındaki partiler seçime AYRI listelerle girerse…

Senaryo 2: Cumhur ittifakındaki partiler AYRI, Millet ve Emek Özgürlük ittifaklarındaki partiler ORTAK listelerle seçime girerse…

Senaryo 3: Cumhur ve Emek Özgürlük ittifaklarındaki partiler AYRI, Millet ittifakındaki partiler ORTAK listeyle seçime girerse…

Senaryo 4: Cumhur ve Millet ittifaklarındaki partiler AYRI, Emek ve Özgürlük İttifakı'ndaki partiler ORTAK listeyle seçime girerse…

Senaryo 5: Cumhur İttifakı'ndaki partiler ORTAK, Millet ve Emek Özgürlük ittifaklarındaki partiler AYRI listelerle seçime girerse…

Senaryo 6: Cumhur, Millet ve Emek Özgürlük ittifaklarındaki partiler ORTAK listelerle seçime girerse…

Senaryo 7: Cumhur ve Millet ittifaklarındaki partiler ORTAK, Emek ve Özgürlük İttifakı'ndaki partiler AYRI listelerle seçime girerse…

Senaryo 8: Cumhur ve Emek Özgürlük ittifaklarındaki partiler ORTAK, Millet İttifakı'ndaki partiler AYRI listelerle seçime girerse…

 

Seçim Simülasyonu dizisinin daha önceki bölümleri

TIKLAYIN | Seçim simülasyonu: Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Isparta ve Mersin'de olası milletvekili dağılımı

TIKLAYIN | Seçim simülasyonu: Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elâzığ, Erzincan, Erzurum ve Eskişehir'de olası milletvekili dağılımı

TIKLAYIN | Seçim simülasyonu: Bursa, Çanakkale, Çankırı ve Çorum'da olası milletvekili dağılımı

TIKLAYIN | Seçim simülasyonu: Balıkesir, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu ve Burdur'da olası milletvekili dağılımı

TIKLAYIN | Seçim simülasyonu: Antalya, Artvin ve Aydın'da olası milletvekili dağılımları

TIKLAYIN | Seçim simülasyonu: Ankara'da 1., 2. ve 3. seçim bölgeleri ve Amasya'da olası milletvekili dağılımı

TIKLAYIN | Seçim simülasyonu: İstanbul 2. Bölge, Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar ve Ağrı'da olası milletvekili dağılımı

TIKLAYIN | "Hangi ilin kaç milletvekili çıkaracağını, medyada okuduğunuz sayıların eksik ve yanlış olduğunu biliyor musunuz?"

 

Simülasyonun dayandığı varsayım ve veriler


Seçmen Sayısı

Toplamı 64 milyon 113 bin 941 olarak açıklanan yurt içi (Yİ) ve yurt dışı (YD) seçmen sayıları YSK'dan alınmıştır. Yurt içi seçmenlerin illere / seçim çevrelerine göre dağılımı YSK kesin verileri ulaşılabilir hale getirinceye kadar TÜİK'in 31 Aralık 2022 tarihli Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) verileri temel alınarak tahmin edilmiştir.

Seçimlere Katılım Oranı

Seçime katılım oranında, 24 Haziran 2018'de yapılan son TBMM seçimine katılım oranı temel alınmıştır. Uzmanların, seçimin önemi nedeniyle 14 Mayıs'ta katılım oranının biraz daha yükseleceği tahmini senaryolara yansıtılmıştır.

Böylece, yurt içi (Yİ), yurt dışı (YD) seçime katılım oranları sırasıyla yüzde 89 ve yüzde 55 olarak kabul edilmiştir. Yüzde 89'luk yurt içi katılım oranına, her seçim çevresinde 2018 seçimlerindeki katılım düzeyi 1,009448 oranında artırılarak ulaşılmıştır.

 

Geçerli Oy Oranı

Geçerli oy oranının, her seçim çevresinde bir önceki parlamento seçimindeki gibi olacağı kabul edilmiştir.

Oyların Partilere Genel Dağılımı

14 Mayıs seçimleri için ilan edilen kayıtlı seçmen sayısına yukarıda paylaştığımız seçime katılım ve geçerli oy oranları uygulanarak, her seçim çevresindeki olası geçerli oy sayısına ulaşıldı. İkinci adımda; ilgili seçim çevresi için hesaplanan “geçerli oy” sayılarından, Türkiye geneli için “geçerli oy” sayısına ulaşıldı. Geçerli oyların partilere dağıtılmasında, partilerin Türkiye genelinde alacağı tahmin edilen oy oranları temel alındı.

Tahmini oy oranlarında, 11 kamuoyu araştırma şirketinin Mart ayında yaptığı anketlere yansıyan oylarının ortalaması esas alındı. Simülasyon seçim çevresi temelli yapıldığı için bu oranlar yeni yayınlanacak araştırma sonuçları dikkate alınarak sürekli güncellenecek ve burada ana simülasyonda kullanılan oranlar yayımlanacaktır. 

Oyların Seçim Çevrelerinde Partilere Dağılımı

Her parti için hesaplanan toplam geçerli oyun seçim çevrelerine dağıtılmasında, her partinin bir önceki seçimde o seçim çevresinde elde ettiği nispi/oransal gücü temel alındı.

Örneğin; 2018 seçimlerinde A partisinin aldığı toplam 1000 oyun 50 adedi (yüzde 5) Diyarbakır'dan, 20 adedi (yüzde 2) Samsun'dan gelmiş olsun. 14 Mayıs 2023 seçimi için A partisinin toplam oyu 1500 olarak hesaplandıysa, bu 1500 oyun 75'i (yüzde 5) Diyarbakır'dan, 30'u (yüzde 2) Samsun'dan alınmış olarak varsayılacaktır.

Önceki seçimde yer almayan partilerin oylarının seçim çevrelerine dağılımında ise şu yöntem izlendi:

DEVA ve Gelecek partilerinin seçim çevrelerindeki oransal durumları, yukarıda açıklanan hesapların ortaya koyduğu AKP eğilimlerine göre, Yeşil Sol Parti'nin oransal durumu da HDP'deki eğilime göre tahmin edildi.

TİP'in oransal durumu, CHP ve HDP eğilimleri sırasıyla yüzde 70 ve yüzde 30 oranlarında yansıtılarak tahmin edildi.

Aynı şekilde, Zafer Partisi ağırlıklandırılması MHP üzerinden, Memleket Partisi de CHP üzerinden yapıldı.

Önceki seçime katılmayan partilerin oyları tahmin edilirken ortaya çıkan farkların genel toplamı sıfır olduğundan ve parti düzeyinde yüzde 1'in altında kaldığından ihmal edilebilir. Seçim çevresi bazında geçerli oy toplamları farklı oy oranları kullanıldığında bu nedenle farklılık gösterebilmektedir. Ancak bu farklar, simülasyonun amaca uygun çalışması önünde engel olmadığı için ihmal edilebilir. 

Milletvekili Dağılımı Hesabı

Yurt dışı geçerli oylar da önce yukarıdaki gibi tahmin edilerek her seçim bölgesine ağırlıklı olarak dağıtıldı. Ardından, partilerin yurt dışı oylardaki ağırlığı dikkate alınarak partilerin seçim bölgesindeki oylarına eklendi. 

Milletvekili dağılımının hesaplanmasında siyasi partilerin her seçim çevresinde sahip olduğu yurt içi ve yurt dışı oylarının toplamı dikkate alındı.

Yüzde 7'lik ülke barajını sadece 3 ittifakın (Millet, Cumhur, Emek ve Özgürlük) geçebileceği, bu ittifakların dışında kalan partilerin listelerinden milletvekili seçilemeyeceği varsayılmıştır. Ülke barajına takılma olasılığı bulunmayan üç ittifaktaki partilerin yukarıda açıklanan hesaplarla elde edilen oylarından hareketle, d'Hondt yöntemi kullanılarak milletvekili dağılımı yapıldı.

D'Hondt Yöntemi Uygulaması

Bu yöntemde baraj sorunu olmayan partilerin seçim bölgesindeki oyları alt alta yazılır.

Daha sonra her partinin oyu sırasıyla 1'e, 2'ye, 3'e,… ta ki o seçim çevresinden çıkacak toplam milletvekili sayısına ulaşana kadar bölünür.

Elde edilen sayılar büyükten küçüğe doğru sıralanır ve milletvekillileri bu sırayla o sayıların karşısındaki partilere dağıtılmış olur.

İttifak oylarının hesaplanması

Partilerin ittifak gereği ortak listeyle seçime girmeleri durumunda alacakları toplam oyun, seçime ayrı ayrı girselerdi alacakları oyların basit toplamı olacağı varsayılmıştır. Her seçim çevresinde ve/veya parti için farklı sonuçlar doğurabilecek ittifak politikaları, oyların basit toplamından farklı sonuçlara neden olabilecektir. Ancak simülasyon yaparken bu etkilerin toplam etkisi, hesaplama zorluğundan ve çok büyük etki yaratmayacağı düşünüldüğü için toplam etkinin sıfır olacağı kabul edilerek ihmal edilmişti. 

Simülasyon Hakkında Bir Uyarı

2018 seçimi verileriyle test edildiğinde oldukça güvenilir şekilde çalışan bu simülasyonun birçok önemli faktörü göz ardı ettiği unutulmamalıdır. Bu simülasyon, il il yapılmış bir kamuoyu çalışmasının ürünü değildir. Açıklanan varsayımlar altında, alternatif ittifak modelleriyle ve farklı oy oranlarında ne tür sonuçlar ortaya çıkabileceği hakkında kamuoyuna fikir vermeyi hedeflemektedir.

Depremin neden olduğu, boyutları ve sonuçları tam olarak bilinmeyen seçmen mobilitesi başta olmak üzere bazı önemli faktörler, simülasyonun bu durumdan etkilenen seçim çevreleri için daha ihtiyatlı okunmasını gerektirmektedir.

 

Sertuğ Çiçek kimdir?

Sertuğ Çiçek, Ankara'da doğdu. Yenimahalle Öğretmen Kubilay İlkokulu ve Mustafa Kemal Lisesi Orta kısmında okudu. Elektroniğe olan merakı nedeniyle başladığı Yenimahalle Endüstri Meslek Lisesi Elektronik Bölümü'nü 12 Eylül 1980 darbesi döneminde iki yıl ara vermek zorunda kaldığı için ancak 1983 yılında bitirebildi. Aynı yıl girdiği Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (Mülkiye) İktisat Bölümü'nden 1987 yılında mezun oldu.

Gazeteciliğe 1989 yılında Cumhuriyet Gazetesi Ankara Bürosu'nda başladı. Sırasıyla gece, belediye ve ekonomi muhabiri olarak çalıştı. YÖK'ün düzenlediği yurtdışı yüksek lisans ve doktora bursu sınavını kazanarak 1993 yılında İngiltere'ye gitti. Birmingham Üniversitesi'nde ekonomi yüksek lisans (MsSoc) programını bitirdi. Türkiye'ye dönükten sonra Kırıkkale Üniversitesi'nde mecburi hizmetini tamamladı ve 2005'te istifa ederek özel sektöre geçti. İstanbul'da dershane sektöründe yöneticilik ve öğretmenlik yaptı.

2015'ten bu yana, Cumhuriyet'te işe girmesini teşvik ederek kendisini gece muhabirliğinden kurtaran Mülkiye sıralarından arkadaşı Doğan Akın'ın kurucusu olduğu T24'ün genel koordinatörlüğünü sürdürüyor.

Yazarın Diğer Yazıları

31 Mart 2024 ve 2019 seçimlerinin 81 ilde karşılaştırmalı tablolarla analizi

Yerel seçimlere katılmayan ve geçersiz oy kullananların sayısı, rekor denebilecek bir artışla, 15 milyon kişiyi aştı. Seçimlerin en çarpıcı genel sonucu CHP’nin AKP’yi geçerek birinci parti olmasıysa, ikinci çarpıcı sonuç da AKP oylarının 4,2 milyon kadar azalması oldu. AKP’nin ardından en büyük mutlak oy kaybı 1,7 milyon ile İYİ Parti ve 1,1 milyon ile MHP’de gözleniyor. Oylarını mutlak olarak artıran partiler arasında ise 3,3 milyon ile CHP, 2,8 milyon ile YRP, 639 bin ile DEM Parti öne çıkıyor. İşte il il, parti parti 31 Mart 2024 yerel seçimlerine toplu bir bakış…

İYİ Partili Yücel kendi partisi yerine CHP’den aday olup seçilmeyi nasıl başardı?

Millet İttifakı partilerinden parlamentoya milletvekili taşıyan CHP’nin TBMM Grubu’nun küçülmesi, 14 Mayıs seçimlerinden beri tartışılıyor

Katılım oranı ne kadar düştü? Sinan Oğan'ın oyları nasıl paylaşıldı? Kürt seçmenin 2. tura ilgisi ve adaylara desteği sonucu etkiledi mi?

İlk turda yurt içinde yüzde 88,08 olan seçime katılım oranı bazı illerde yüzde 65'e kadar düştü.

"
"