Gündem

Ayhan Bora Kaplan davasının gizli tanığı nasıl firar etti: CHP’den Yerlikaya'ya 16 soru!

Ayhan Bora Kaplan- Serdar Sertçelik

27 Mayıs 2024 11:05

CHP’li Yüksel Mansur Kılınç, Ayhan Bora Kaplan davasının gizli tanığı Serdar Sertçelik’in firarıyla ilgili araştırma önergesi verdi. Kılınç, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın 16 soruya yanıt vermesini istedi.

Yurtdışına çıkmaya çalışırken yakalandıktan sonra organize suç örgütü lideri olduğu gerekçesiyle tutuklanan Ayhan Bora Kaplan'a ilişkin soruşturmada yaşanan kriz devam ediyor.

Ayhan Bora Kaplan suç örgütünün iki numaralı sanığı olduğu belirtilen ve “Gizli tanık” olup cezaevine girmekten kurtulan Serdar Sertçelik’in, elektronik kelepçeli olarak ev hapsinde tutulmasına rağmen yurtdışına kaçtığı ortaya çıkmıştı. 

Sözcü'den Saygı Öztürk'ün haberine göre; TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu’nun CHP Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, Sertçelik’in firarıyla ilgili TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya 16 soru yöneltti.

Kılınç, Yerlikaya'ya şu soruları yöneltti:

1- Gizli tanık Serdar Sertçelik’in 27 Kasım’da evinden ayrıldığı belirtiliyor. Hangi tarihte ve kimlerin desteğiyle yurt dışına kaçtı?

2- Sertçelik’in ev hapsinde bulunduğu adresten ayrıldığı belirlendikten sonra yakalanması için neler yapıldı?

4- Ev hapsinde bulunan Sertçelik adli kontrol kararını ihlal ederek 21 Kasım 2023’te Ankara’da gittiği bir restoranda ayaklarından vuruldu ve hastanede bacakları alçıya alındı. Sertçelik ayağı alçıdayken ve elektronik kelepçe olduğu halde nasıl yurt dışına kaçabildi?

5- Sertçelik’in yurtdışına kaçmasına yardım eden resmi ve sivil kişiler saptandı mı? Suç örgütü şüphelisinin firar etmesine yardım eden Emniyet görevlileri var mı?

6- Sertçelik’in firar etmeden önce kimlerle telefon irtibatı kurduğu araştırıldı mı?

7- Ayağına elektronik kelepçe takılıp ev hapsine alındığı 26 Ekim 2023’ten yurt dışına firar ettiği tarihe kadar 8 kez konutu terk ederek adli kontrol kararını ihlal ettiği iddiaları doğru mu? Bu iddialar araştırıldıysa nasıl bir sonuca ulaşıldı?

8- Sertçelik’in sık sık adli kontrol tedbirlerini ihlal ettiği iddialarına rağmen, neden yurtdışına kaçmasına engel olunacak önlemler alınmadı?

9- Tanık Koruma Kanunu’na göre kolluk görevlilerinin gizli tanık dinleme yetkisi bulunmuyor. Buna rağmen Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlar Şube Müdürlüğü’nde görevli polisler hangi gerekçe ile onunla irtibata geçti?

10- Sertçelik firar etmesiyla ilgili Tanık Koruma Dairesi Başkanlığı görevlileri hakkında bir soruşturma yürütüldü mü?

11- Tanık Koruma Kurulu’nun koruma kararı verdiği kişiler ile uygulanan tedbirler hakkında hazırlayacağı raporu, her yıl İçişleri ve Adalet bakanlıklarına sunması gerekiyor. Gizli tanık Sertçelik’in sık sık konutunu terk ederek adli kontrol kararını ihlal etmesi, bir lokantada ayaklarından vurulmasına rağmen raporda yer aldı mı?

Kamerasız oda

12- Sertçelik’in Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’nde nezarethanedeyken, gece yarısı kamerası olmayan bir odaya götürüldüğü iddiaları doğru mu? Doğru ise Sertçelik hangi gerekçe ile ve kim tarafından bulunduğu yerden alınarak kamerasız odaya götürüldü?

13- Bir polis müdürünün, Kaplan’dan 300 bin dolar rüşvet aldığı, bu olayın tespit edildiği, rüşvetle suçlanan polis müdürünün “Menzil’e (Menzil tarikatı) yardım topluyordum. Rüşvet değil, hayırlı bir iş için alınan paraydı’ şeklinde savunma yaptığı iddiaları doğru mu?

14- Emniyet teşkilatında tarikat-cemaat yapılanmaları olduğu, Kaplan suç örgütü soruşturmasını yürüten emniyet görevlileri arasında da tarikat ve cemaatlere mensup polisler olduğuna yönelik iddialar ile ilgili soruşturma yapıldı mı?

15- Kaplan’ın tutuklu bulunduğu cezaevinde verdiği ifadede eski bir emniyet müdürüne rüşvet olarak Rolex saat aldığını, saati emniyet müdürünün sevgilisi N.K.’ye teslim ettiğini söyledi. Saat faturasının halen Ankara Adliyesi Memur Suçları Bürosu’nda bulunan dosyaya gönderilmediği doğru mu?

16- Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Şube Müdürü Kerem Gökay Öner’in ifadesi neden Emniyet yerine Jandarma Terörle Mücadele Dairesi’nde alındı?

CHP’li Kılınç, araştırma önergesinde organize suç örgütlerinin kişi ve toplum güvenliğini tehdit ettiğini, devlet kurumlarının yapısı üzerinde de olumsuz etkilere neden olduğunu öne sürdü.

Kılınç şunları söyledi:

"Kaplan suç örgütüne yönelik yapılan operasyonlar ve devam eden yargılama sürecinde elde edilen bilgiler, suç örgütü mensuplarının devletin emniyet ve yargı kurumlarındaki bazı görevliler ile çıkar ilişkisi içine girdiğini gösteriyor. Diğer yandan emniyet ve yargı kurumlarında tarikat ve cemaat yapılanması tartışmaları, siyasi gruplaşmalar, ekipler arası rekabet, çıkar amaçlı karşıtlıklar, organize suçlara karşı mücadelede önemli, önlenmesi zor yıkıcı zaaflar oluşturuyor.

Başta Kaplan silahlı suç örgütü olmak üzere, organize suç örgütlerinin emniyet ve yargı mensupları ile ilişkileri araştırılmalı. Devlet görevlilerinin organize suç örgütleri ile rüşvet ve diğer çıkar ilişkilerinin boyutu ortaya çıkarılmalı. Suç örgütlerinin devlet kurumlarına sızmalarının engellenmesi için alınması gereken tedbirler belirlenmeli. Devlet içindeki mafya, tarikat, cemaat yapılanmalarının ortaya çıkarılmalı ve mutlaka gereği devletçe yapılmalı."

T24'ün Ayhan Bora Kaplan dosyası

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Ayhan Bora Kaplan ve 5 örgüt yöneticisi hakkında ''suç işlemek amacıyla silahlı örgüt kurmak ve yönetmek'', ''kasten adam öldürme'', ''nitelikli kasten adam öldürme'', 'kasten yaralama'', 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma'', ''nitelikli yağma'', ''eziyet', ''suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme'', ''suç üstlenme'' ve ''suçluyu kayırma'' suçlarından 1'i ağırlaştırılmış 2'şer kez müebbet ve 169 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istendi. Diğer 55 sanık için de çeşitli sürelerde hapis cezası talep edildi.

TIKLAYIN | Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında yeni detaylar: Geliri 1 milyon, arabası 40 milyon TL

TIKLAYIN - Ayhan Bora Kaplan dosyasına İyi Partili isim de girdi

TIKLAYIN - Ayhan Bora Kaplan’ın yakın adamlarından Tansel Aktan tutuklandı

TIKLAYIN - Ayhan Bora Kaplan’a cinayet soruşturması: “Mahfuz Tatar cinayeti” dosyası yeniden açıldı, 13 kişi gözaltında

TIKLAYIN - Meral Akşener’in iddia ettiği otel, Ayhan Bora Kaplan’ın ifadesinden mi çıktı?

TIKLAYIN - Ayhan Bora Kaplan ve eski polis müdürlerinden şikâyetçi olan kişinin arabası kurşunlandı: “Asayiş müdürüne 30 bin dolar teslim ettim”

TIKLAYIN - Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında yeni gelişme: Firari Barış Kurt, saklandığı yerde yakalandı

TIKLAYIN-Ayhan Bora Kaplan iddianamesinde yok yok: 61 kişiye "silahlı suç örgütü, öldürme, yaralama, eziyet, yağma, şantaj, rüşvet" suçlaması!

TIKLAYIN - Ayhan Bora Kaplan davası sümen altı edilen soruşturmalardan açıldı: Dosyalar delillere rağmen kapatılmış, takipsizlik kararından sonra fezleke gelmiş

TIKLAYIN - Kaplan davası | Dişleri sökülen Erkan Doğan’ın eski patronu Barış Kurt, AKP Ankara İl Başkan Yardımcılığı yapmış

TIKLAYIN - Ayhan Bora Kaplan’dan “kara para aklama” savunması: Mal varlığımdaki artışın sebebi enflasyondur

TIKLAYIN - Ayhan Bora Kaplan’a bir dava daha

TIKLAYIN - Ayhan Bora Kaplan’ın savunması: “Emniyette bana Süleyman Soylu’yu sordular, Etçi Umut’un ortağı ben değil, Cumhurbaşkanı Yardımcısıydı”

TIKLAYIN - Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne yönelik iddialar nedeniyle 3 emniyet görevlisine soruşturma

TIKLAYIN - Ankara Emniyeti’nde açığa alınan polislerin evlerinde arama başlatıldı