Gündem

İzmir'de 6,9 büyüklüğünde deprem: Artçı sarsıntılar sürüyor; hayatını kaybedenlerin sayısı 39'a yükseldi, 885 kişi yaralandı

31 Ekim 2020 06:22

Merkez üssü Ege Denizi'nin İzmir Seferihisar açıkları olan 6,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 15 saniye süren deprem Marmara bölgesinde de hissedilirken, bazı evlerin yıkıldığı, çok sayıda binanın da hasar gördüğü belirtildi. Özellikle Bayraklı ilçesinde 20 civarında binanın yıkıldığı açıklanırken, AFAD'dan yapılan açıklamaya göre, 1'i boğulma olmak üzere 39 kişi hayatını kaybetti. İzmir'de toplam 885 kişi ise yaralandı. 

AFAD'ın 6.6 şiddetinde ölçtüğü deprem, Kandilli Rasathanesi tarafından 6.9, ABD tarafından da 7 olarak kaydedildi.

Yıkılan ve hasar gören 9 binada çalışmalar tamamlandı, 8 binada arama kurtarma çalışmaları ise devam ediyor. Çalışma yapılan binaların isimlerinin Rıza Bey Apartmanı, 2 bloktan oluşan Emrah Sitesi, Yağcıoğlu Apartmanı, 3 bloklu Barış Sitesi, Doğanlar Apartmanı ve Yılmaz Erbek Apartmanı olduğu belirtildi. 

Deprem sonrasında en büyüğünün şiddeti 5,1 olan, 37'sinin büyüklüğü 4'ün üzerinde olmak üzere, toplam 543 artçı sarsıntı meydana geldi. AFAD, Ege Denizi'nde İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında saat 08.31'de 5,0 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldiğini açıkladı. 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 180'e yakın vatandaşın enkaz olduğunu açıkladı.

Sabah saatlerindeyse güzel haberler geldi. 62 yaşındaki Emine Eren, İzmir'de Barış Sitesi'ndeki enkazdan yaklaşık 14 saat sonra yaralı olarak çıkarıldı. Emine Eren'in kurtarılmasından yaklaşık bir saat sonra 53 yaşındaki Fadime Tolu da enkazdan yaralı kurtarıldı. Ara kurtarma çalışmalarının 16. saatinde Gülçin Aykut Soydan isimli bir vatandaş, canlı yayında Yılmaz Erbek Apartmanı enkazından  çıkarıldı. 

Kurtarma çalışmalarının 15. saatinde iletişime geçilen 16 yaşındaki İnci Okan'ın önce köpeği Fıstık sağ olarak çıkarıldı, ardından kendisi çıkarıldı. İnci'nin sağlık durumuna ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı. Aynı dakikalar içinde Hülya Özmet isimli bir vatandaş da Yılmaz Erbek Apartmanı enkazından kurtarıldı (Saat - 08.15). Yine arama kurtarma çalışmalarının 17. saatinde Nurcan Tosun isimli bir vatandaş da Barış Apartmanı'nı enkazından çıkarıldı. 

Arama kurma ekipleri 18. saatin içinde Doğanlar Apartmanı'nda bir anne ve 4 çocuğuna ulaştı. Depremden 23 saat sonra Doğanlar apartmanında Seher Perinçek ve 3 çocuğu enkazdan çıkarıldı. Depremden 26 saat sonra ise iki katı çöken Yılmaz Erbek apartmanında 62 yaşındaki Halim Sarı sağ olarak kurtarıldı. Çalışmaların 31. saatinde Rıza Bey sitesi enkazından bir kişi yaralı olarak çıkarıldı. Depremin 33 saat ardından Rıza Bey Apartmanı'ndan 45-50 yaşlarında bir erkek şahıs yaralı olarak kurtarıldı.

"Hasarlı yapılara kesinlikle girmeyin"

AFAD'dan yapılan uyarıda, "İzmir açıklarında meydana gelen deprem sonrası bölgedeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi gerekmektedir" denildi.

"435 yaralıdan 25'i yoğun bakımda"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İzmir'de meydana gelen depremde can kaybının 21'e yükseldiğini belirterek “435 kişi halen tedavi görüyor, 25'i yoğun bakımda, 9 ameliyat devam ediyor.” dedi.
Toplam 6 bin 49 personel ile 836 araç ve 20 arama köpeği aramalara katıldı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, saat 03.00 itibarıyla İzmir'de arama, kurtarma, sağlık, psikososyal destek ve insani yardım için toplam 6 bin 49 personel ile 836 araç ve 20 arama köpeği görev yapmaya başladı.

Deprem bölgesine 3 bin 66 çadır, 34 mobil baz istasyonu, 26 bin 130 battaniye, 10 bin 560 yatak, 6 bin yastık çarşaf seti, 5 mobil mutfak, 5 ikram aracı, 2 mobil sosyal hizmet aracı ve 164 bin 938 malzeme (ikram ve içecek) ulaştırıldı.

Ayrıca bölgeye 3 mobil koordinasyon tırı, 7 askeri kargo uçağı, 1 insansız hava aracı (İHA), 11 Sahil Güvenlik botu, 6 helikopter, 1 dalış timi, 292 emniyet personeli sevk edildi.

AFAD yardımları açıkladı

AFAD'dan sabah saat 6.00'da yapılan açıklamada, "Bölgede yürütülen çalışmalarda kullanılmak üzere AFAD Başkanlığı tarafından 3.000.000 TL; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 5.000.000 TL acil yardım ödeneği gönderilmiştir" denildi.

6.9 büyüklüğünde deprem yaşayan İzmirliler geceyi sokakta geçirdi

Büyük panik ve korku yaşayan İzmirlilerin büyük çoğunluğu gece evlerine giremedi. Evleri yıkılan ve hasar görenlerin yanı sıra, korku dolu anları yaşadığı için binalara giremeyen vatandaşlar, aileleriyle birlikte geceyi çadırlarda geçirdi.

TIKLAYIN - 6.9 büyüklüğünde deprem yaşayan İzmirliler geceyi sokakta geçirdi

Bakan Kurum: Depremin olduğu andan itibaren şu ana kadar 100 vatandaşımızı sağ olarak kurtardık

Saat 10.40 sıralarında kameraların karşısına geçen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, depremin olduğu andan itibaren şu ana kadar 100 vatandaşın sağ olarak kurtarıldığını söyledi. Bakan Kurum, riskli binalarda oturup eşyasını alamayan ve evi yıkılan vatandaşlara eşya yardımı yapılacağını; yıkılma riski bulunan ağır hasarlı binalarda oturanlara taşınma yardımı yapılacağını ve TOKİ'nin kalıcı yapıların yapımına ilişkin süreci başlattığını duyurdu.

Bakan Kurum şu açıklamalarda bulundu:

"4 ve üzeri 35 artçı deprem meydana geldi. Ekiplerimiz canla başla çalışıyor. Tüm milletimiz müsterih olsun. Tüm arama kurtarma faaliyetleri koordine edildi. Hızlı bir şekilde bu faaliyetleri yapılmaktadır. Şu anda sahada fiilen yaklaşık 5 bin personel bulunuyor. 475 araçla da arama-kurtarma faaliyetlerini yürütüyoruz. 17 binamızda yıkım gerçekleşmişti. Arama-kurtarma şuanda 8'inde devam ediyor. Bu kurtarma faaliyetlerini yaparken arama-kurtarma ekiplerimizin can güvenliğini sağlama almak için de binalarımızı lazer tarayıcılarıyla sürekli tarıyoruz. Herhangi bir gaz salınımı var mı yok mu, yıkılma riski var mı yok mu kontrol ediyoruz. Beslenme ihtiyacını Kızılay koordinasyonunda yürütüyoruz. Bugün fiilen hasar tespit çalışmalarında dün kamu binalarını inceledik.

Bugün de vatandaşların binalarını inceleyeceğiz. Bakanlığımız bütün binalara girmek suretiyle hasar-tespit çalışmalarını yapacaklar. Ağır hasarlı, yıkılan riski olan binalarımız olduğu düşüncedeyiz. Binaların tespitlerinin yapılmasına mütakip girmek önem arz etmektedir. Arama-kurtarma faaliyetlerini çok hassas bir biçimde yürütmek durumundayız. Depremin olduğu andan itibaren şu ana kadar 100 vatandaşımızı sağ olarak kurtardık. Tüm ekiplerimize teşekkür etmek istiyorum. Emine Eren hanımefendiyi Barış Sitesi'nde 14. saatte kurtardık. 15. saatte Fadime Tolu'yu çıkardık. 17 saat sonra Rıza Bey Apartmanı enkazından 16 yaşındaki İnci kızımız kurtuldu. Hülya Özmet de 17 saat sonra kurtarıldı. İnşallah yeni Hülya Hanımlar enkaz altından ekiplerimiz sağ salim çıkaracaklar. Barış Sitesi'nde Nurcan Tosun Hanımefendiyi kurtardık. Eşinin sevincine bütün ekiplerimiz şahit oldu. İnşallah aynı mutlulukları daha çok yaşayacağız.

Dün Elazığ'da Malatya'da milletimiz nasıl beraber olduysa bugün İzmir'de de beraber olduk. Tüm tedbirler bu noktada alınmaktadır. Arama kurtarma faaliyetlerini 2 bin 59 kişiyle yürütüyoruz. Diğer personel dediğimiz 2 bin 906 kişi ile yardım faaliyetlerini yürütüyoruz."

Adalet Bakanı: Kimse birliğimizi, kardeşliğimizi, acımızı suistimal edemez

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Cumhuriyet Başsavcılıklarımız acılarımız enkaz altındayken nefret söyleminde bulunanlar için gerekli soruşturmaları yapmaktadır. Kimse birliğimizi, kardeşliğimizi, acımızı suistimal edemez. Etmek isteyenlere de yargı ve adalet izin vermeyecektir" dedi.

Enerji Bakanı: İlerleyen saatlerde AFAD'ın izniyle doğalgaz hizmetini vermeye başlayacağız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, doğalgazın belirli bölgelerde tedbir amacıyla kesildiğini hatırlatarak, "İlerleyen saatlerde AFAD'ın izniyle doğalgaz hizmetini vermeye başlayacağız" dedi. Bakan Dönmez devamında, "Enerji tesislerinde herhangi bir sıkıntı yaşanmadı. Ana hatlarımızda da herhangi bir sorun bulunmamaktadır" açıklamasında bulundu.

AFAD: 9 tekne battı, 20 tekne kurtarıldı, 21 tekne ise karaya oturdu

Saat başı güncellenen rakamları ve yeni bilgileri paylaşan AFAD, 9 teknenin battığını, 20 teknenin ise Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerince kurtarıldığını duyurdu. 21 teknenin ise karaya oturduğu bilgisini veren AFAD, "Sahil Güvenlik Komutanlığınca kurtarma çalışmaları devam etmektedir" dedi.

İzmir'de eğitime bir hafta ara

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, İzmir'de eğitime bir hafta ara verdiklerini duyurdu.

AFAD: 521 artçı sarsıntı yaşandı

AFAD, saat 12.40 itibariyle, 37'sinin büyüklüğü 4'ün üzerinde olmak üzere, toplam 521 artçı sarsıntı yaşandığını açıkladı.

Bakan Koca açıkladı: Hayatını kaybedenlerin sayısı 26'ya yükseldi

Hayatını kaybedenlerinin sayısının 26'ya yükseldiğini açıklayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "26 can kaybımız var. 25'i yoğun bakımda, 381 kişi halen tedavi görüyor. 4 ameliyat daha başarıyla sonuçlandı. 504 kişinin tedavisi tamamlanmış durumda. 112 Acil Yardım Ekipleri, UMKE Timleri, ambulanslarımız ve hastanelerimizle, acımızı azaltmak için İzmir'de görev başındayız" açıklamasını yaptı.

AFAD: 885 kişi yaralandı

AFAD'tan yapılan açıklamada," 26 kişi hayatını kaybetti, 885 kişi yaralandı. Deprem sonrasında, büyüklüğü 4'ün üzerinde 37 artçı olmak üzere, toplam 543 artçı sarsıntı yaşandı. Vatandaşların barınma ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Bornova Jimnastik Spor Salonu ve Bornova Öğütcan Spor Salonu tahsis edilmiş toplam 288 yatak ve battaniye sevk edildi. Ayrıca 480 adet çadır Aşık Veysel ve Ege Üniversitesi alanlarına kuruldu" dendi.

Erdoğan İzmir'de

İncelemelerde bulunmak üzere İzmir'e gelen Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, İzmir AFAD Koordinasyon Merkezi'nde yetkililerden deprem sonrası yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

AFAD: 9 binada arama kurtarma çalışmaları devam ediyor

Hayatını kaybedenlerin sayısının 36'ya yükseldiğini açıklayan AFAD, "İzmir'de halen 9 binada arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir" dedi.

Erdoğan: 24 milyon lira ödenek aktarıldı

Ölü sayısının 37ye yükseldiğini, 103 kişinin enkazdan kurtarıldığını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgeye 24 milyon lira ödenek aktarıldığını bildirdi.

TIKLAYIN | İzmir'de bir binanın çökme anı böyle görüntülendi

TIKLAYIN | Mustafa Kılıç isimli sosyal medya kullanıcısı, İzmir depremini 15 saat önceden haber verdi

TIKLAYIN | İzmir depreminden ilk görüntüler

TIKLAYIN | Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: İzmir'de evlerine giremeyen vatandaşlar camilerde kalabilir

TIKLAYIN | Deprem Bilimci Prof. Ercan: Bir ülkede ekonomi ne kadar bozuksa deprem o kadar öldürücü olur, depremde zenginler değil fakirler ölür

TIKLAYIN | Bakan Pakdemirli'nin konuştuğu Buse, 9,5 saat sonra enkazdan çıkarıldı

TIKLAYIN | Emniyet Genel Müdürlüğü: İzmir'deki depremin ardından aşağılayıcı paylaşımda bulunan 3 kişi gözaltına alındı

TIKLAYIN | İzmir Valiliği: Şehre girişler bir sonraki duyuruya kadar kapatıldı

TIKLAYIN | İzmir'de depremin ardından arama-kurtarma çalışmaları gece de devam ediyor

TIKLAYIN | Deprem uzmanı Prof. Naci Görür: Tuzla fayında kırılma olduysa bu İzmir'e doğru olan fayı tetikleyebilir

TIKLAYIN | Kandilli Rasathanesi: Artçı sarsıntıların 15 gün sürmesi bekleniyor; 6 büyüklüğü civarında artçılar beklenebilir