Politika

Olağanüstü toplanan TBMM'deki Can Atalay oturumu, muhalefetin 'genel görüşme' talebinin reddedilmesiyle sona erdi

TBMM Genel Kurulu'nun olağanüstü Can Atalay oturumunda yumruklar havada uçuştu

16 Ağustos 2024 07:18

T24 Haber Merkezi 

 TİP Milletvekili Can Atalay gündemiyle toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM), ön görüşme tamamlandı. Toplantıda yapılan elektronik oylama sonucunda muhalefetin 'genel görüşme' talebi reddedildi. Olağanüstü toplantı gündeminin tamamlanmasının ardından içtüzüğün 7. maddesinin son fıkrası uyarınca TBMM'nin çalışmalarına devam etmesi önergesi okundu. Yapılan oylamada çalışmalara devam edilmesine dair önerge kabul edilmedi. Meclis, çalışmalara 1 Ekim'de devam edecek.

Tansiyonun yükseldiği görüşmelerde TİP'li Ahmet Şık'ın konuşmasında birleşime 6 kez ara verildi. Öte yandan AKP'li Alpay Özalan, kürsüye gelerek Ahmet Şık'ı yumrukladı. Yaşanan yumruklu saldırıda DEM Partili Gülistan Kılıç Koçyiğit'in kaşı açıldı. CHP'li Okan Konuralp de yaralandı.

TBMM'deki Can Atalay toplantısı, üç kez aradan sonra TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş başkanlığında tekrar başladı. Yaşanan kavga nedeniyle TİP Milletvekili Ahmet Şık ve AKP’li Alpay Özalan'a kınama cezası verildi. 

30 Ocak'ta Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülme kararını okuyan AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın yönettiği olağanüstü toplantı başladı.

Toplantıyı Bozdağ'ın yönetmesi tartışma yarattı

DEM Partili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesi kararının da Bekir Bozdağ'ın Meclis'e başkanlık yaptığı oturumda okunduğunu hatırlatarak Bozdağ'ın oturuma başkanlık yapmamasını istedi. Bunun üzerine usul tartışması başladı.

Usul tartışmasının ardından konuşma yapmak için kürsüye TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık geldi. Şık, AKP sıralarına bakarak "Sizde hiç utanma yok! Haysiyetiniz yok!" dedi. Bunun üzerine AKP’liler kürsüye yürüdü. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler "Kes sesini" diye seslendi. Şık, kendisine gelen tepkilere "Sensin şerefsiz!" diye yanıt verdi. Çıkan gerilimin ardından oturuma ara verildi.

Meclis'te tansiyon yükseldi; yumruk yumruğa kavga!

Aranın ardından kürsüden konuşmasına devam eden Şık'ın AKP sıralarına bakarak "Hepinizin toplamının bu memlekete Atalay kadar hayrı dokunsa ömür boyu şükür namazı kılacak insanlarsınız. Bu ülkenin en büyük terör örgütü bu sıralarda oturanlardır" ifadelerini kullanmasının ardından Meclis'te yumruk yumruğa kavga çıktı.  Gerilimin yükseldiği oturuma  tekrar ara verildi.

CHP'li Burhanettin Bulut'un sosyal medyadan yatığı paylaşıma göre; Meclis'te çıkan kavgada AKP'li Alpay Özalan'ın Ahmet Şık'a yumruk attı. Kavgadan sonra Ahmet Şık'ın yüzünde çizikler oluşurken, DEM Partili Gülistan Koçyiğit'in kaşı yarıldı. CHP'li Okan Konuralp de yaralandı.

Çıkan kavgada kürsüde kan olan yerler görevlilerce temizlendi

TIKLAYIN-Genel Kurul'da AKP'lilerden yumruklu saldırı: Akan kanı silebilirsiniz; hukuk tanımazlığınız tarihi silinmeyecek şekilde geçti

Üç kez aradan sonra toplanıldı 

Toplantı, üç kez aranın ardından TBMM Başkanı Kurtulmuş başkanlığında tekrar başladı. 

Şık ve Özalan'a kınama cezası verildi 

Ahmet Şık ve Alpay Özalan'a kınama cezası verildi. TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık hakkında genel kurulda sarf ettiği sözler nedeniyle kınama cezası verildi. Şık'a genel kurulda filli eylemde bulunan AKP İzmir Milletvekili Alpay Özalan da TBMM İçtüzüğü gereğince kınama cezası verildi.

DEM Partili Kılıç Koçyiğit: Bugün, bu meclisin tanık olduğu şey münferit değil

Aranın ardından yaşanan yumruklu saldırıda kaşı açılan DEM Partili Kılıç Koçyiğit söz alarak kürsüye çıktı. Konuşmasına Can Atalay'ı ve Gezi hükümlülerini selamlayarak başlayan Kılıç Koçyiğit'in konuşmasından satır başları şöyle:

"Bugün, bu meclisin tanık olduğu şeyin münferit olmadığını ifade etmemiz gerekir: 22 yıllık AKP iktidarının özeti nedir derseniz bugün bu meclisteki tanıklığıdır. halkın haklarına saldıran, milletvekilinin kürsü dokunulmazlığını yok sayan, milletvekiline şiddet uygulayan, sonra da utanmadan, sıkılmadan o görüntüleri montajlayıp, götürüp, mehter marşlarıyla dinleten bir zavallı iktidar gerçeğiyle karşı karşıyayız.

Sözü bitmiş, gidecek menzili kalmayan, her gün bu ülkede yaşanan hukuksuzluklara söz söyleyemeyen, iş, ekmek veremeyen, adaleti hiç vermeyen, vermek istemeyen bu ülkenin AKP iktidarının anladığı bir tek şey var; mazlumun, masumun, emeklinin, yoksulun, çiftçinin sesi olan muhalefet milletvekillerine saldırmak, onların sesini kısmak. Bilmediğiniz bir şey var. Biz İbrahimlerin, Denizlerin, Mazlumların biz Haki Karerlerin, biz bu ülkedeki bütün devrimci dinamiklerin ve direnenlerin ardıllarıyız, ne sizin baskınıza ne de sizin zorunuza teslim olmadık, asla olmayacağız. 

Bir hukuksuzluğu düzeltmek üzerine gruba, genel kurula çağrı yaptık. Bütün muhalefet milletvekilleri, MHP hariç, çünkü biliyorsunuz o iktidarın ortağı, o hukuksuzlukların en büyük paydaşı, o hukuksuzlukların talimatını veren, sorumsuz sorumlu olan... Dedik ki gelin, Meclis'i toplayalım, bu ülkede bir hukuk skandalı var. AYM dedi ki Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi yok hükmündedir. Umurunuzda mı?

Şimdi yeni bir anayasa yapmaktan bahsediyorsunuz. Ben size sorarım; varolan, bizim beğenmediğimiz, her gün bize zulüm uygulayan 12 Eylül anayasasını uygulamıyorsunuz ki, yeni anayasayı nasıl yapacaksınız? Anayasa madde 153 ne diyor? AYM kararları gerçek ve tüzel kişileri, herkesi bağlar diyor. AKP'yi bağlamaz diye bir madde mi var?.."

Genel görüşme reddedildi 

Can Atalay kararını görüşmek için toplanan TBMM Genel Kurulu'nda genel görüşme önergesinin ön görüşmeleri partilerin grup konuşmalarıyla tamamlandı.

Konuşmalarından ardından genel görüşme yapılıp yapılmayacağına ilişkin oylamaya geçildi. Genel görüşme açılması talebi oy çokluğuyla reddedildi, Meclis kapandı. 

Oturumu, Atalay'ın vekilliğinin düşürülme kararını okuyan Bekir Bozdağ yönetiyor

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, meclisi olağanüstü toplantıya çağırdı. Genel Kurul'u, ilk olarak CHP'li Gülizar Biçer Karaca'nın yönetmesi beklenirken, Kurtulmuş, olağanüstü oturumu AKP’li Bekir Bozdağ’ın yönetmesini istedi. BirGün'ün haberine göre, muhalefet, bu değişikliğin genel kurulda alınacak kararları etkilemeyeceğini belirtse de, toplantının işleyişi üzerinde etkili olabileceğini ifade ediyor.

TBMM Genel Kurulu'nda MHP milletvekilleri yer almayacak. İYİ Parti milletvekilleri ise salonda olacak, ancak toplantıya imza atmamışlardı. Muhalefet, mevcut hukuki süreçler ve iktidarın tutumunu eleştirerek, Atalay'a yönelik hukuksuzlukların devam edeceği görüşünde. CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, "Hukuka saygılı olunmadığını görüyoruz ve iktidarın Anayasa'ya uymadığını gözlemliyoruz. Hukuk gözetilseydi, bu duruma gelinmezdi," dedi.

 

TBMM tarihinde bir ilk; Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen Can Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü!

TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki, Gezi davasında 18 yıl hapse mahkûm edildiğine ilişkin karar TBMM Genel Kurulu’nda 30 Ocak'ta okundu. Meclis'te bir ilk yaşandı ve Anayasa Mahkemesi’nin iki kez bu konuda hak ihlali kararı vermiş olmasına rağmen Genel Kurul'da Yargıtay yazısı okunarak Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü. Genel Kurulu yöneten TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ'a, kararı okuduğu sırada anayasa kitapçığı fırlatıldı.
 
Kararın okunmasının hemen ardından TBMM internet sitesinde yer alan, "Milletvekilliği Sona Erenler" sayfasına Can Atalay da eklendi. 

Can Atalay'dan ilk açıklama

Vekilliğinin düşürülmesi kararının ardından Atalay'dan ilk açıklama geldi. Atalay, Seçilmiş Hatay Milletvekili sıfatıyla yayınladığı açıklamada, "Anayasa’nın açık; hiçbir kuşkuya yer bırakmayan hükümlerine karşın seçilmiş Hatay milletvekilinin milletvekilliğini 'düşürdüler.' Türkiye, bu kuralsızlık, hukuksuzluk deli gömleğine sığmayacak. Hep beraber göreceğiz" dedi.

AYM: "Yok hükmünde"

Anayasa Mahkemesi (AYM), 1 Ağustos gece ayrısı Resmi Gazete'de yayımlanan gerekçeli kararında Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin "yok hükmünde" olduğunu tespit etti. Yüksek Mahkeme, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Atalay’la ilgili kararının hukuki değerden yoksun olduğuna ve bu kararın TBMM Genel Kurulu’nda okunmasıyla Atalay’ın vekilliğinin düşmüş sayılamayacağına karar verdi. 

Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi işleminin iptali ile Yargıtay yazısının TBMM’de okunması işleminin iptali başvurularını birleştirerek karara bağlayan Yüksek Mahkeme, Can Atalay’ın "milletvekilliğinin yok hükmünde sayılması" talebinin karara bağlanmasına yer olmadığına hükmetti. Karar, eski AYM Başkanı Zühtü Arslan ve eski üye Muhammed Emin Kuz'un da yer aldığı 4'e karşı 10 üyenin oyuyla oyçokluğuyla alındı.

Mlletvekilliğinin düşürülmesinin "yok hükmünde" olduğunu tespit eden Yüksek Mahkeme, 'Öncelikle belirtmek gerekir ki TBMM Genel Kurulu’nun 30 Ocak’taki birleşiminde okunan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı bir mahkûmiyet kararı değil, Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuru kararının daire tarafından değerlendirilmesi için dosyanın anılan daireye gönderilmesine ilişkin karardır…" değerlendirmesinde bulundu.


GÖKÇER TAHİNCİOĞLU YAZDI 

Anayasa Mahkemesi, Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi sürecinin Anayasa'ya aykırı olduğuna hükmetti, şimdi olacak?

AYM kararına uymayan Yargıtay’ın dediği oldu: Anayasaya uyulmadı, TİP milletvekili Can Atalay’ın vekilliği düşürüldü, AYM kılını bile kıpırdatamadı

TBMM’de Can Atalay muamması: Usul hatası mı yapıldı, vekilliği aslında sürüyor mu, AYM ihlal kararı verirse ne olacak?

 


TIKLAYIN - Can Atalay, Hatay'dan milletvekili seçileli tam bir yıl oldu: AYM-Yargıtay arasında krize dönüşen Atalay dosyasında bir yılda yaşananlar…

TIKLAYIN - Can Atalay'dan 'Seçilmiş Hatay Milletvekili' sıfatıyla ilk açıklama: Tarihe, anayasanın askıya alınmasına ortak olanlar olarak geçecekler!