Politika

Saadet Partisi Grup Başkanvekili Kaya: TBMM, Anayasaya uymayan bir kurum durumuna düşecek; bugün Can Atalay kararını okutmayın!

30 Ocak 2024 15:21

T24 Haber Merkezi

TİP Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürüleceği öne sürülen TBMM Genel Kurulu başladı. AKP Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, "Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesini sağlayacak Yargıtay kararı bugün veya bu hafta Meclis'te okunacak." demişti, gözler Meclis'e çevrildi. 

Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya, söz alarak Meclis Başkanı Kurtulmuş ve Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ'a seslenerek, "TBMM, Anayasaya uymayan bir kurum durumuna düşecek; bugün Can Atalay kararını okutmayın!" dedi. 

“Bu meselenin suhuletle çözülmesi en doğru yol” diyen TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un, üstlendiği rol nedeniyle kararın yurt dışında olduğu bir dönemde okunmasını istediği de iddialar arasındaydı.

Kurtulmuş bu hafta resmi ziyareti çerçevesinde  Bahreyn'e gitti, ardından Birleşik Arap Emirlikleri'ne geçecek. Haliyle gözler, bu hafta AKP'li Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ’ın yöneteceği Genel Kurul'a çevrildi. Atalay’ın milletvekilliğinin düşmesine yol açacak kararın, Kurtulmuş yurt dışındayken Bozdağ'ın başkanlığındaki Meclis'te okunabilir. 

Zira, AKP'liler de daha ılıman tarafta duran Kurtulmuş da zaten yargı krizine gömülmüş Atalay krizini, hem AKP ve MHP hem de Meclis gündeminde daha fazla krize dönüştürmek istemiyor. Bu kapsamda bazı öneriler getirildiği kulisler arasında. Buna göre, Can Atalay’la ilgili milletvekilliğinin düşürülmesi kararının okunması, Atalay’ın AYM’ye yeniden başvuru yapması, yeni kararın TBMM’ye gönderilmesinin ardından da yemin ederek göreve başlaması bir seçenek olarak masada duruyor.

Kulislerde, Atalay kararının okunmasının, CHP Milletvekili Enis Berberoğlu ile HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’ndaki benzer aşamaları kapı aralayabileceği konuşuluyor. Bu öneriyi savunanlar, TBMM Başkanı’nın “Milletvekilliğinin düşürülmesi kararını okutması, bunun ardından yeni bir sürecin başlatılması, Can Atalay’ın AYM’ye yeni bir başvuru yapması, milletvekili hakkını savunan ve tahliye talebinde bulunan yeni karar, direkt TBMM’ye gönderileceği için Yargıtay’ın aradan çekilmesi, TBMM yönetiminin de yemin ettirerek, Atalay’ın göreve başlamasının sağlaması sürecini başlatması” görüşünü dile getiriyor.

Saadet Partili Bülent Kaya: TBMM Anayasaya uymayan bir kurum durumuna düşecek; bugün bu kararı okutmayın

Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya, söz alarak Meclis Başkanı Kurtulmuş ve  Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ'a seslendi: 

"Siz bugün Başkanvekili olarak buradasınız. Başkan size görevi iletti, siz de bunu okumak zorundasınız, o yüzden sizi anlayışla karşılıyorum. Gerekçeli karar daha önce Meclis'e iletilmişti. Zannedersem 6 ay önce, sayın Meclis Başkanı bunu okutmayarak Anayasa Mahkemesinden gelen sonucu beklemek üzere bekletti. Meclis Başkanlığı olarak gündemi parti gruplarıyla birlikte değerlendirip müzakere etmemiz lazım ki partiler genel kurula gelirken gündeme yeterince hazırlık yapabilsinler diye. Biz sizinle sohbet ederken siz Can Atalay kararının okutulmak üzere size iletildiğini ifade ettiniz. Biz de sizden bir süre talep ettik. Bunu diğer parti gruplarıyla bunu konuşmamız lazım. Sayın Meclis Başkanımız böyle önemli bir konu konuşulurken şu an yurt dışında. Onunla konuşmamız lazım. Nihayetinde TBMM Anayasaya uymayan bir kurum durumuna düşecek. Bunu biz üzülerek iktidar partisi genel başkanvekillerinin canlı yayınlarda bu kararı bu hafta okutulacak sözlerinden öğreniyoruz. Paralel bir Meclis yapısı var da bizim mi haberimiz yok sayın Başkanım. Eğer bir konu meclis gündemine gelecekse bu Meclis Başkanımızla iktidar partisi arasında konuşacağı bir konu değil, gruplarla konuşması lazım. Biz iktidar partisinden bunu öğreniyorsak bu meclisin çalışma kültürüne aykırı olduğu gibi meclis başkanı seçildikten sonra 600 vekilin başkanı olarak hareket etmiyor AKP'nin mensubu olarak hareket ediyor manasına geliyor. Onun için sizden istirhamımız bu geleneği lütfen bozmayın bugün bu kararı okutmayın. Bize de bu konuda gerekli çalışmaları yapma imkanı tanıyın"