Gündem

Nedim Şener: AYM'nin tutumundan Engin Yıldırım istifa edene kadar sessiz kalınacağı anlaşılıyor

"Ve bu tartışma Yıldırım istifa edene kadar sürecektir"

16 Ekim 2020 10:27

Hürriyet gazetesi yazarı Nedim Şener"Mahkemenin tutumundan, Yıldırım istifa edene kadar sessiz kalınacağı anlaşılıyor. Ve bu tartışma Yıldırım istifa edene kadar sürecektir." görüşünü savundu. 

Şener, "Türkiye’de en çok tartışılan konulardan birisi, yargının siyasallaşması. Anayasa Mahkemesi üyesi Engin Yıldırım’ın, Anayasa Mahkemesi kararlarını eleştiren siyasetçilerle girdiği tartışma, siyasallaşmanın yargının tepesine de sirayet ettiğini göstermiyor mu?" düşüncesini dile getirdi. 

Şener, "Anayasa Mahkemesi’nin aldığı karar üzerine eleştiri yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya cevap için bisikletli fotoğrafını paylaşan Yıldırım’ın, 'Işıklar yanıyor' mesajı bunun en üst noktası. Nitekim Yıldırım’ın 'Işıklar yanıyor' mesajına İçişleri Bakanlığı Twitter hesabından, 'Bizde ışıklar hiç sönmüyor' diyerek anında cevap verildi. Tansiyon düşse de gerilim devam edecektir. Anayasa Mahkemesi’ne Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı döneminde atanan eski Engin Yıldırım, HDP Genel Başkanı Demirtaş’ın gözaltı ve tutuklama kararının hukuki olmadığına dair başvurusuna verdiği kararla tartışılmıştı. Tüm üyeler gözaltı ve tutuklama kararını hukuka uygun bulurken, tek itiraz eden isim Yıldırım’dı. Yıldırım’ın en çok zarar verdiği yer ise bence mahkemesi oldu. Bundan sonra tüm kararlar bu yönüyle tartışmaya açılacak." ifadesini kullandı. 

Şener, "Anayasa Mahkemesi’nin Yıldırım’ın mesajının kurumsal görüşü yansıtmadığını açıklarken, 15 Temmuz’a atıf yapması da önemli. Mahkemenin tutumundan, Yıldırım istifa edene kadar sessiz kalınacağı anlaşılıyor. Ve bu tartışma Yıldırım istifa edene kadar sürecektir." değerlendirmesinde bulundu. 

Yazının devamı için tıklayın

AYM ile hükûmet arasında gerginlik | Neler yaşandı?

Anayasa Mahkemesi (AYM) ile hükûmet arasında başlayan tartışma, yüksek mahkemesi üyesi Engin Yıldırım’ın “Işıklar yanıyor” paylaşımıyla daha da alevlenmiş; Cumhurbaşkanlığı cephesinden Yıldırım'a "FETÖ'cü" suçlaması gelmişti.

AYM ile hükümet arasındaki tartışma, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yüksek mahkemeyi “Barış için Akademisyenler”in “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildirisine yönelik verdiği karar üzerinden başlamıştı. Soylu’nun "Bir terör örgütü, bir PKK bildirisi bu. AYM bu bildiriye düşünce özgürlüğü diyor. AYM'nin aldığı bir kararı eleştirmek benim hakkım" demesi üzerine AYM Başkanı Zühtü Arslan, “Kararlara yönelik bazı eleştirilerden görüyoruz ki kararlarımız okunmadan, bazen de okunduğu halde yeterince anlaşılmadan eleştirilmektedir. Sağlıklı bir eleştiri, okumayı ve okunanı doğru anlamayı gerektirmektedir" yanıtı vermişti.

İki isim arasında yaşanan gerginlik devam ederken MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den AYM’nin kaldırılmasına yönelik bir açıklama gelmişti.

Hükümet cephesinden AYM aleyhine açıklamalar devam ederken ilk derece mahkemenin Enis Berberoğlu hakkında verdiği karar tartışmayı alevlendirdi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Enis Berberoğlu hakkında, Anayasa Mahkemesi'nin oybirliği ile aldığı karara karşın "yeniden yargılanmasına gerek olmadığı" yönünde karar vermiş;. mahkeme, Anayasa Mahkemesi'nin milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu hakkında verdiği kararın 'yerindelik denetimi kapsamında kaldığı' gerekçesiyle, yeniden yargılamaya yer olmadığını savunmuştu.

Son olarak dün akşam AYM Üyesi Engin Yıldırım, mahkeme binasının bir fotoğrafını Twitter hesabında paylaşarak “Işıklar yanıyor” notu düşmüştü. Yıldırım'ın bu paylaşımın “darbe” iması yaptığı iddia edildi. Yıldırım, tartışmadan üzüntü duyduğunu kaydettiği son paylaşımında, "Gayem, AYM'nin bir hukuk ışığı olduğuna vurgu yapmaktı" demişti.

TIKLAYIN -  Anayasa Mahkemesi ile İçişleri Bakanlığı arasında görülmemiş polemik: Kimin ışığı yanıyor!

TIKLAYIN - Takvim gazetesinden AYM üyesi Engin Yıldırım'a: Eşgali sünepe haşhaşilere benzeyen AYM Engin'e sözümüzdür; seni o bayrak direğine asarlar

TIKLAYIN - Anayasa Mahkemesi'nden olağanüstü toplantı

TIKLAYIN - AKP Sözcüsü Ömer Çelik: Bir AYM mensubunun hukuku katletmenin sembolü olan bir dille konuşması vahimdir

TIKLAYIN - TBMM Başkanı Şentop'tan AYM üyesi Yıldırım'ın paylaşımına tepki: Darbeci reflekslerin gölgesindeki söylemler kabul edilemez

TIKLAYIN - Anayasa Mahkemesi'nden "Işıklar yanıyor" açıklaması: Herhangi bir üyenin şahsi paylaşımları kurumsal görüşü yansıtmaz

TIKLAYIN - Bakan Gül'den "Işıklar yanıyor" paylaşımına tepki: Yüksek mahkeme üyesine yakışmaz

TIKLAYIN - "Işıklar yanıyor" paylaşımını yapan AYM üyesi Engin Yıldırım: Kasıtlı olarak hukuk veya demokrasi dışı bir olguya atıf yapmam söz konusu değil