T24 Haber Merkezi
MHP yöneticileri, Türkiye’nin farklı şehirlerinde düzenlenen “Hilal’e Doğru Türkiye” toplantılarında parti lideri Devlet Bahçeli’nin PKK lideri Abdullah Öcalan çağrısını açıklıyor. MHP'li Kurmaylar, "Bahçeli, ‘Bu hamleyi yapmazsam Türkiye toprak kaybeder. O zaman iktidarı ne yapayım?’ anlayışında" diyerek parti tabanına sesleniyor.
MHP’nin düzenlediği “Bir ve Birlikte Hilal’e Doğru Türkiye” toplantıları dün Elazığ, Malatya, Bingöl, İzmir, Manisa, Aydın, Samsun, Sinop ve Ordu şehirlerinde gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan MHP’li isimler, Bahçeli’nin DEM Parti ve Öcalan ile ilgili yaptığı çıkışlar hakkında konuştu.
"Türkiye toprak kaybederse iktidarı ne yapayım?"
Elazığ’daki toplantıda söz alan MHP Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Yıldırım şu sözleri kullandı:
“Devlet Bahçeli, ‘Ben bu hamleyi yaparsam MHP’ye oy gelir ya da oy kaybeder’ hesabında değil. ‘Ben bu hamleyi yaparsam toprak vermem, devletin ve vatanın bütünlüğü devam eder. Sıkıntıyı çekeceksem ben çekerim. Ama bu hamleyi yapmazsam Türkiye toprak kaybeder. O zaman iktidarı ne yapayım?’ anlayışında. Ve şimdi tabii ki bu anlayışın dile dökülmüş bir sloganı var. Devlet Bahçeli hiç kimseyi kandırmıyor ki? Hepinize söylüyor, hepimize söylüyor. ‘Benim siyasi anlayışım; önce ülkem ve milletim, sonra partim ve ben’ diyor.”
“Liderimizin sözleri bizatihi derin bilginin tezahürüdür”
MHP Genel Başkan Yardımcısı İlyas Topsakal ise Samsun’da şöyle konuştu:
“Zamanı geldiğinde Devlet Bahçeli’yi herkes anlayacaktır. Dünyanın her gün daha da karmaşaya sürüklendiği aşikar ve bu durum hızla etrafımızı sarmaya devam ediyor. Silahlar artık her bölgede yığılmış ve her an büyük bir çatışmaya dönüşecek şekilde konumlanmış durumda. Bu kısa zamanda teorileri burada kısa zamanda anlatmam mümkün değil ama Türk devleti ve milleti güvende olmak zorunda. Bu nedenle dış politikadaki farklı konumlamaları, silahlı güç bulundurma stratejisinin yanında, iç güvenliğin de sağlanması gerekiyor. Bu nedenle millet olma, birlik olma, aynı duygu ve hisleri paylaşma gittikçe önem kazanan bir hadise. O yüzden içte birlik fikri tıpkı Atatürk’ün dediği gibi en önemli stratejik duruş olarak karşımızda durmakta. Zaten biz milleti de böyle tarif ederiz. Bu nedenle büyüklerimiz Cumhuriyet kurulurken Kürtler’i Misak-ı Milli’nin içinde saymışlar ve sınırlarımızı ona göre belirlemişler. Bizim liderimizin sözlerini iyi dinleyin. Misak haktır demesi; her konuşmasında misaka dair atıfta bulunması tesadüfi değil, bizatihi derin bilginin tezahürüdür.”
“Terörü bitirmek için hamlemizi yapıyoruz”
MHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Üyesi Mustafa Çavuş da Bahçeli’nin başlattığı süreç hakkında şu sözleri kaydetti:
“Hamdolsun ki böyle fedakar bir lidere sahibiz. Kıymetli dava arkadaşlarım, 22 Ekim’de terörsüz Türkiye için liderimiz tarafından atılan adıma ve yapmış olduğu tarihi çağrıya karşılık bazı tüccar partilerin adeta ayarları bozuldu. Terörden beslenenler, siyasetini terör ve darbe üstüne kuranlar gördüğünüz üzere adeta yerlerinden hopladılar. Kimi, ‘eyvah terörü MHP bitirecek, biz yok olacağız’ Korkusuyla elini oraya buraya kaldırmaya çalışanlar Türkiye’yi yönetmeyi teslim etmeyi vaat edenler, kimi ‘olumlu karşıladık’ deyip sonradan dağdan, ovadan aldığı talimatla çark edenler, ve ‘istemezük diyenler, kimi haddini bilmezler de kendine vazife çıkartıp şehitlerimizin kıymetli ailelerini diline dolayarak bize ahkam kesmeye kalkıyorlar. Şehitlerimizi siyasetlerine bulaştırmaya çalışıyorlar. Beyler unutmayın ki o sıvasız evlerin sahipleri bizleriz. Babası biziz, avcısı biziz, abisi biziz Asker evlatlarımız uğurlanırken onların dinledikleri ve söyledikleri Çav Bella’larla değil Ülkücülerin yazdığı ve söylediği, ‘Baş Koymuşum Türkiye’nin yoluna Türküleri söylenerek uğurlanırlar. Kıymetli dava arkadaşlarım, çıkarlarını ve emirlerini bozduğumuz için bizleri ve terörsüz Türkiye hamlelerimizi eleştirenleri duymayınız, kaale almayınız. moralinizi bozmayınız. Ardında çakal çökmeyen kurt kurt değildir.”
Ne olmuştu?
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 22 Ekim'de partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "Bugün kitabın ortasından hiçbir yoruma ihtiyaç bırakmayacak nitelikte konuşacağım" diyerek, PKK lideri Abdullah Öcalan'la ilgili çağrı yaptı ve "Şayet terörist başının tecridi kaldırılırsa, gelsin TBMM’de DEM Parti grup toplantısında konuşsun, terörün tamamen bittiği, örgütün lağvedildiğini haykırsın. Bu dirayet ve kararlılığını gösterirse umut hakkının kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılması ve bundan yararlanmasının önü de ardına kadar açılsın. Ne Kandil ne Edirne, adres İmralı’dan DEM‘e uzansın, bu ağır ve tarihi terör sorunu ülke gündeminden tamamen çıkarılsın. Hodri meydan, buna varız. Vatan, millet, devlet, bayrak, ortak gelecek ve tam bağımsızlık için bunu dahi sineye çekmeye sonuna kadar hazırız" ifadelerini kullandı. Bahçeli'nin sözleri siyaset kulislerini hareketlendirirken, 1 Ekim'de Meclis'in yeni yasama yılı açılışında DEM Partililerle tokalaşmanın ardından gündeme gelen "yeni bir çözüm süreci mi başlıyor" sorusu daha güçlü şekilde tartışılmaya başladı.
|
DEM Partililerle tokalaşma ve "yeni çözüm süreci" iddiası
İsrail'in 7 Ekim 2023'te Gazze'nin ardından Lübnan'a yönelik kara harekatına girişmesiyle başlayan operasyon, İran ile İsrail arasında yaşanan gerginlik ve bölgesel savaş söylemleri, siyaset kulislerini harekete geçirdi.
Erdoğan: İsrail'in bir sonraki hedefi Türkiye
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 Ekim'de TBMM'nin yeni yasama sürecinde yaptığı konuşmada, İsrail - Hamas savaşı ve Lübnan'a sıçrayan saldırılarla ilgili değerlendirmelerde bulunarak, "İsrail'in Gazze'de yürüttüğü soykırım bugünlerde Lübnan'a uzandı. Dün. İsrail'in bir sonraki hedefi Türkiye'dir ve Lübnan topraklarına karadan girdiğini duyurmuştur.
"İç cephe" vurgusu
Erdoğan, aynı konuşmasında "iç cephe" vurgusu yaparak, "Fitne girişimlerine karşı millet olarak, 85 milyon olarak 'iç cephemizi' sağlam çaba sarf ediyoruz. Bugün İsrail'in saldırganlığı karşılanıyor, içsel ve çatışmasız çatışma çözülmüyor, çözümün ortaya çıkması gerekiyor” ifadeleri kullanıldı.
Bahçeli'den DEM Parti ile tokalaşma
Erdoğan'ın açıklamalarına paralel olarak, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de yeni yasama paketinde sürpriz bir hamlede bulundu ve DEM Parti sıralarına giderek milletvekilleri ile selamlaştı. Bahçeli , DEM Parti'li vekillerin elini sıkmasıyla ilgili, " Yeni bir dönemde giriyoruz. Biz gelişi güzel keyfe keder, hayatta kalmaktan kaçışlarla dümenden el uzatmayız.Biz durduk yere el vermeyiz. Öylesine yerimizde yoğunlaşıp da el sıkmaya teşebbüs etmeyiz. değerlendirmeleridir" açıklamasında bulundu.
DEM Parti'den açıklama
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ise Bahçeli'nin tokalaşma jestini ve açıklamalarını, "Bu parçaların atılacak adımlarda biz de iz sürmeye hep beraber. Sorun zincirinin çözümüne yönelik sağlıklı bir politik programın ortaya çıkması gerekiyor" şeklinde değerlendirildi.
TIKLAYIN - Devlet Bahçeli yeni yasama sürümünde DEM Partililerle tokalaştı
TIKLAYIN - Bahçeli'den, DEM Parti'yle tokalaşmasına ilişkin açıklama: Yeni bir döneme giriyoruz, günümüze barışı sağlamak lazım
TIKLAYIN - Bahçeli'den DEM Parti'ye "Türkiye partisi olma" çağrısı: Uzattığım el, milli birlik ve kardeşliğimizin mesajıdır
TIKLAYIN - Bahçeli'nin son çağının ardından DEM kulisleri: Şartlar olgunlaşırsa müzakereye hazırız
TIKLAYIN- Yeni "çözüm süreci" mi geliyor? | AKP'li isimlerden peş peşe açıklamaları
TIKLAYIN – Murat Sabuncu'nun yazısı: 'Devlet desteğinde-bilgisinde' çözüm mü, Hakan Fidan yine devrede mi, hemen önemsizleştirilmeli mi?
TIKLAYIN - Candan Yıldız'ın röportajı | DEM Partisi Milletvekili Sırrı Sakık: Bahçeli'nin 'Ülkemizde barışı sağlamak lazım' sözlerini önemsiyoruz, Bahçeli ile tokalaşmamızı eleştiren troller umurumuzda değil
TIKLAYIN - Bahçeli'nin DEM Parti'lilerle tokalaşmasında "Dolmabahçe mutabakatı" detayı
TIKLAYIN - Mehmet Y. Yılmaz yazdı: Kürt siyaseti aynı suda ikinci kez yıkanır mı?
TIKLAYIN - Yalçın Doğan yazdı: Bahçeli DEM'e çiçek attı ama...
|
|