Gündem

Sinan Ateş dosyasına bakan kritik savcılar kararname ile dağıtıldı: Başsavcıvekiline tenzili rütbe, savcıya Diyarbakır Çınar'a atama

Sinan Ateş cinayeti dosyasını, kritik bilirkişi raporunu kazandırarak önemli aşamaya getiren başsavcıvekili Durdu Özer, tenzili rütbe ile 'düz savcı' oldu. Dosyanın diğer savcısı ise Ankara'dan Diyarbakır Çınar'a atandı

13 Haziran 2024 21:17

T24 Ankara

HSK'nin yaz kararnamesiyle, suikast sonucu öldürülen Sinan Ateş cinayeti dosyasına Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım’ı şüpheli olarak kaydeden ve kritik bilirkişi raporunu dosyaya kazandıran ancak daha sonra görevinden alınan Ankara Başsavcıvekili Durdu Özer, tenzili rütbe ile Ankara İstinaf Mahkemesi Cumhuriyet Savcılığına atandı. Başsavcıvekili iken 'düz savcı' olarak atanan Durdu Özer'in yanı sıra, yine Ankara Adliyesi'nde Sinan Ateş dosyasında görev yapan savcı Durmuş Ali Kaya da Ankara'dan Diyarbakır Çınar Savcılığı'na gönderildi. Ayrıca, 7 kentin başsavcısı da tenzili rütbe ile Yargıtay'a atandı.

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkanlığı'nın yaz kararnamesi yayımlandı, hakim ve savcıların yeni atamalar ve görev yerleri açıklandı. Adli yargıda 4 bin 9 hakim ve savcının görev yerinin değiştirilirken, idari yargıda da 290 atama yapıldı. HSK'nın adli yargı kararnamesinde, 30 Aralık 2022 Ankara'da suikast sonucu öldürülen eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş dosyasına bakan savcılara ilişkin atama dikkat çekti. Cinayet dosyasındaki kritik aşamalara imza atan ancak daha sonra dosyadaki görevinden alınan Ankara Başsavcıvekili Durdu Özer, kararnameyle tenzili rütbe alarak Ankara Bölge Adliye (İstinaf) Mahkemesi savcılığına atandı. Ankara Adliyesi'nde Sinan Ateş dosyasında görev yapan savcı Durmuş Ali Kaya da Ankara'dan Diyarbakır Çınar Savcılığı'na atandı.

Soruşturmayı başlattıktan bir süre sonra izne çıkarılan Ayhan Ay’ın yerine Durdu Özer ve Durmuş Ali Kaya görevlendirilmişti. Özer’in koordinatörlüğünde yürütülen soruşturma kapsamında, tetikçiyi kaçıran Ülkü Ocakları yöneticisi Tolgahan Demirbaş’ın yanı sıra Ahmet Yiğit Yıldırım’ın özel kalem müdürü Emre Yüksel, MHP’li avukat Serdar Öktem gibi kritik şüpheliler tutuklandı. Bu dönem eski MHP Milletvekili Olcay Kılavuz da dosyaya şüpheli olarak eklenirken, Ülkü Ocakları yöneticisi Ömer Şanlı hakkında da yurtdışına çıkış yasağı getirildi. Dosya, geçen yıl temmuzda izne çıkan Özer ve diğer savcılardan alınarak Başsavcı Vekili Ahmet Altun’a devredildi. Eylül 2023’te soruşturma tamamen Özer’den alındı.


Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve ile önceki başkan Melih Gökçek hakkındaki soruşturmaları yürüten Ankara Memur Bürosu Savcısı Namık Kemal Saltık, Edirne Başsavcıvekili Eşref Çağdaş Bal ile Ankara Batı Başsavcıvekili Tuncay Bozdoğan Ankara Başsavcıvekili olarak görevlendirildi. Ankara Başsavcıvekillerinden Adnan Gümüş, Batı Başsavcıvekilliğine, Erkan Yüksel ise tenzili rütbe ile Ankara Bölge Adliye Mahkemesi savcılığına gönderildi.

Adliyedeki ‘Dinlenme odası’nda cephaneliği sergilemeye tenzili rütbe

İzmir Adliyesi’nde ‘dinlenme odası’nda cephaneliğini sergilediği fotoğraflarla gündeme gelen İzmir Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı ve İzmir Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Oktay Tabur tenzili rütbe ile Karşıyaka Hâkimliği'ne atandı.

Oktay Tabur

Tahir Elçi davasında sanık polislere beraat talep eden savcının yeri değiştirildi

Kararnamedeki atamalar arasında, önceki gün beraatle sonuçlanan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi davasının savcısına ilişkin oldu. Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 29 Nisan’da görülen duruşmada mütalaasını sunan Savcı Mustafa Alper Buğra Horozoğlu, Elçi’nin ölümüne sebep olan kurşunun, hangi silahtan çıktığının belirlenmesinin, “tıbben ve fiziken mümkün olmadığını" belirterek, sanık üç polisi de beraatini talep etmişti.

12 Haziran’da görülen karar duruşmasında üç polis hakkında da beraat kararı verildi. Savcı Horozoğlu, kararnameden bir gün önceki karar duruşmasında da hazır bulunmuştu. Diyarbakır Cumhuriyet Savcısı Horozoğlu, HSK’nın 13 Haziran’daki kararnamesiyle İskenderun’a atanmış oldu.

Tahir Elçi

Kobani, Abdullah Zeydan ve Hakkari Belediye Başkanı davalarından dikkat çeken atamalar

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da 42 yıl hapis cezası aldığı Kobani davasına bakan Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi üyelerinden Barış Karakurt, Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi üyeliğine atandı.

Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın mazbatasının verilmemesine neden olan; kesinleşmiş memnu hak kararının geri alınmasına imza atan mahkeme üyesi Erhan Çavuşoğlu, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olarak atandı. HSK, Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının iadesi kararını veren Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi hakkında inceleme başlatmıştı.

Yerine kayyım atanan Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış'ın 19 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldığı Hakkari 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Birtan Şeker de Zonguldak'a atandı. 

Metin Lokumcu davasında beraat talep eden savcı da Halfeti'ye gönderildi

Yine kararnameden iki gün önce, öğretmen Metin Lokumcu'nun ölümüyle ilgili Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada,  'taksirle ölüme neden olmak' suçundan yargılanan 13 polisin de beraatini talep eden savcı Selçuk Özdemir, ŞanIıurfa Halfeti'ye gönderildi. Lokumcu, Artvin Hopa'da, 31 Mayıs 2011'de, dönemin başbakanı Erdoğan'ın mitingi öncesindeki protestoda, biber gazı nedeniyle kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmişti.

Metin Lokumcu

Kırklareli'ndeki Sisli Vadi soruşturmasına bakan savcı ve yargılamayı yapan heyet de dağıtıldı

Ayrıca, Kırklareli'nde 5 Eylül 2023'te meydana gelen sel felaketinde, bungalov işletmesi Sisli Vadi'de de 6 kişinin hayatını kaybettiği olayın soruşturmasını yapan savcı Muzaffer Lekesiz, Van Erciş'e savcı, yargılamayı yapan mahkemenin üyesi eşi Merve Lekesiz ise yine Erciş'e hakim atandı. Kırklareli Başsavcısı Hazım Arslancı ise Yargıtay Savcısı yapıldı. Kırklareli'ndeki soruşturma ve yargılama tartışmalara neden olmuştu. Heyet üyesi Betül Burgaç Bulut,ise Kahramanmaraş Pazarcık'a hakim atandı.

TOLGA ŞARDAN YAZDI

Sisli Vadi felaketinin ardındaki “sisler"

Sisli Vadi'nin ortağı: "Bana telkin ettikleri gibi ifade verdim"

Sisli Vadi soruşturmasında gelişme: Vali'nin koruduğu AFAD Müdürü'ne yargılama kararı, kaçak tesiste adliye pikniği!

Kırklareli'ndeki sel felaketinde Sisli Vadi'de 6 kişi hayatını kaybetmişti

'Süleymancılar'ın lideriyle fotoğrafları gündeme gelen başsavcı, savcı olarak atandı

Süleymancılar cemaatinin lideriyle fotoğrafları gündem olan Silifke Cumhuriyet Başsavcısı Selman Eskiler, Aksaray Cumhuriyet Savcılığına atandı. Eskiler'in Süleymancılar cemaatinin lideri Alihan Kuriş'le fotoğrafı sosyal medyada gündem olmuş, bunun üzerine HSK soruşturma başlatmıştı.

Selman Eskiler

Olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçının savcısı da Mazıdağı'na gönderildi

Trendyol Süper Lig'in 30. haftasında Trabzonspor-Fenerbahçe maçında çıkan ve 20 Mart'ta 5 kişinin tutuklandığı olaylı maçın soruşturmasını yürüten savcı Agit Tunç da Trabzon'dan Mardin Mazıdağı'na gönderildi.

Olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçı

MHP'li vekilin küfür ettiği hakimin de görev yeri değiştirildi

MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy’un 31 Mart seçimlerinde küfür ettiği Pınarbaşı Hakimi ve İlçe Seçim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya’nın da görev yeri değiştirildi. Kaya Bozüyük hakimi yapıldı.

Çorlu davasında gerekçeli karara imza atan heyet de değişti

Çorlu tren kazası davasında gerekçeli karara imza atan mahkeme üyelerinin de görev yeri değiştirildi.  Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nden savcı Bahtiyar Gövce, Küçükçekmece Cumhuriyet Savcılığı'na atandı. Hakim Halil Özbilen ile Ülkü Özbilen de Edirne Uzunköprü hakimliğine atandı.

Karabük'te Filyos Çayı'nda ölü bulunan Gabonlu Dina'nın davasına bakan Karabük Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mustafa Duran, Düzce Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na atandı. 

Çorlu tren kazası

Avukatı koruma zoruyla tuvaletten çıkaran başsavcıya da tenzili rütbe

Antalya'nın Kaş Adliyesi'nde avukat Hakan Tüzen'in, koruma polisi zoruyla tuvaletten çıkarmasıyla gündeme gelen Kaş Başsavcısı Gökhan Feyzoğlu, tenzili rütbe ile düz savcı olarak Afyonkarahisar’a gönderildi. Antalya Barosu avukatlarından Polat Balkan, olay tutanağını paylaşarak "Adalet Bakanına açık çağrımdır: Bu tutanağı okuyunuz ve Antalya Kaş Cumhuriyet Başsavcısına altın klozetli bir tuvalet tahsis ediniz!" demişti.

TIKLAYIN - Kaş Adliyesi’nde "makam tuvaleti" kavgası: Başsavcı, avukatı polislerin zoruyla tuvaletten çıkardı

7 kentin başsavcısı tenzili rütbe ile Yargıtay'a atandı

Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Tuncel, Kırıkkale Başsavcısı İbrahim Keskin, Uşak Başsavcısı Serdar Durmuş, Kırşehir Başsavcısı Soner Aygün, Karabük Başsavcısı Koray Kesgin, Kırklareli Başsavcısı Hazım Aslancı ve Bolu Başsavcısı Ali Keleş, tenzili rütbe ile Yargıtay Savcılığına atandı. 

 

T24’ÜN SİNAN ATEŞ CİNAYETİ DOSYASI

Cinayete ilişkin tüm haberler için tıklayın.