Gündem

ESP'den Sinan Ateş davası sanığı Doğukan Çep'e suç duyurusu

Doğukan Çep

09 Temmuz 2024 13:04

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) 2013 yılında 10 mensubunu öldürdüğünü itiraf eden Sinan Ateş davası sanıklarından Doğukan Çep hakkında suç duyurusunda bulundu.

Sinan Ateş suikastının azmettiricisi olduğu suçlamasıyla yargılanan Doğukan Çep'in duruşmada verdiği ifadelerin ardından Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) avukatları, Çep hakkında suç duyurusunda bulundu.

ESP'den yapılan açıklamada, Çep'in 2013 yılında ESP binasını basarak 10 kişiyi katlettiği hatırlatıldı.

Sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Sinan Ateş cinayeti sanığı olarak yargılanan ülkücü faşist Doğukan Çep, Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti önünde 1-5 Temmuz tarihleri arasındaki duruşmada devlet adına işlediği suçları açıklarken, 'devlet adına ESP’lileri vurdum' dedi. Doğukan Çep’in bu itirafları nedeniyle; Partimize dönük olarak İstanbul Gülsuyu Mahallesi'nde 2013 yılında gerçekleşen saldırılar hakkında yeniden suç duyurusunda bulunduk ve Çep hakkında yargılama başlatılmasını talep ettik.

Bu tetikçileri, işledikleri suçları ve onları cezasızlık zırhıyla koruyan, aklayanları biliyor, tanıyoruz. Bu sistematik terörle mücadele ederek bugünlere geldik, mücadelemize de devam edeceğiz. Yargı makamlarına yansımış bu beyanlar karşısında da hukuki sürecin takipçisi olacak; çetecilerin suçlarını teşhire devam edeceğiz. Demokratik kamuoyunu ve basını bilgilendiriyor, sürecin takipçisi olmaya çağırıyoruz."

Sinan Ateş davasının ilk duruşmasında itiraf etmişti

Sinan Ateş davasının ilk duruşmasında mahkemede ifade veren Doğukan Çep, daha önce faşist çetelerle birlikte işledikleri suçları da anlatmıştı. Çep, Gümüşsuyu'nda DHKP-C mensuplarını vurduktan sonra ESP'nin derneğine gidip 10 kişiyi katlettiğini itiraf etmiş, daha sonra da Hasan Ferit Gedik'i öldürdüklerini şöyle anlatmıştı:

"2013 yılında Gezi olayları sıradan Gazi Gümüşsuyu’nda DHKPC’li teröristlerle vurma olaylarım olmuştu. Kırmızı fularlı kız Ayşe Deniz, Öykü Dilara Keskin… En son bunları vurduktan sonra ESP’nin derneğine giriyoruz, basıp içeride 10 kişiyi vuruyoruz. En son Hasan Ferit Gedik ölüyor. Uyuşturucuya karşı yürüyormuş. Biz yakalandık, yargılanmaya başladık."

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU YAZDI- Sinan Ateş cinayetinden taşan skandallar: Utanmayanların öpücüğü

Sinan Ateş davasında neler oldu?

Duruşmanın ilk iki gününde 21 tutuklu sanık savunma yaptı. Üçüncü gün ise davanın son tutuklu sanığı ile sanık avukatları dinlendi.

Ayşe Ateş, iki MHP'linin ismini verdi

Müşteki ve müşteki avukatlarının dinlendiği dünkü celseye Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş'in sözleri damga vurdu. Müşteki sıfatıyla duruşmanın dördüncü gününde ilk kez konuşan Ayşe Ateş, "Sinan, bu tehditler başladığında bana ‘Ayşe, İzzet Ulvi Yönter ve Semih YalçınAhmet Yiğit Yıldırım ile Olcay Kılavuz’a talimat vermiş ve beni öldürmek için kapı kapı gezip kiralık katil arıyorlarmış" dedi. 

TIKLAYIN - Sinan Ateş davasında dördüncü gün | Ayşe Ateş, 2 MHP'linin ismini verdi; suç duyurusunda bulunan polis müdürünün tanık olması istendi

Kerem Gökay Öner'den savcılığa suç duyurusu

Ateş davasının duruşması devam ederken, bir başka gelişme yaşandı.

O dönem Ankara Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdür Yardımcısı olarak Sinan Ateş cinayeti soruşturmasında görev yapan Kerem Gökay Öner, avukatı Suna Öztaşdönderen aracılığıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına 3 Temmuz'da sunduğu suç duyurusu dilekçesinde Tolgahan Demirbaş'ın sokakta yakalandığı belirtilen polis tutanağının "sahte" olduğunu ve bu tutanağın Demirbaş'ı gözaltına almayan polisler tarafından hazırlanarak imzalandığı iddia edildi. 

TIKLAYIN - Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında gözaltına alınıp serbest bırakılan polis müdürü, Sinan Ateş davasında suç duyurusunda bulundu

Ateş ailesinin avukatlarından Süleyman Kavak"Tolgahan Demirbaş'ı, Olcay Kılavuz'un evinde gözaltına aldık. Demirbaş’ın sokakta gözaltına alındığını anlatan yakalama tutanağı sahte" diyerek suç duyurusunda bulunan eski polis müdürünün dosyada tanık olmasını talep etti.

Bugün (05.07.2024) tarihinde görülen davanın 5. duruşmasında ise ara karar verildi. Mahkeme, Mahkeme, Zekeriya AsarkayaHakan SaraçAytaç AtaçCaner GünayUmut ErsoyAlper AtayMehmet YüceErdem KaradenizOsman Bayraktar ve Ufuk Köktürk'ün tutuklulukta geçirdikleri süre değerlendirilerek yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol tedbirlerinin uygulanması suretiyle tahliyelerine karar verdi. 

Ateş ailesi avukatlarının, Sanık Tolgahan Demirbaş'ın MHP milletvekili Olcay Kılavuz'un evinde yakalanıp yakalanmadığının tespiti için eski Organize Suçlarla Şube Müdürü Kerem Gökay Öner'in tanık olarak dinlenilmesi talebi ise reddedildi.

Mahkeme, Cumhuriyet Savcısının esas hakkındaki mütalaasını hazırlamak üzere duruşmayı 19 Temmuz'a erteledi.

TIKLAYIN - Sinan Ateş davasında üçüncü gün: Sanık avukatları "öldürme değil yaralama" tezi üzerinden savunma yaptı

TIKLAYIN - Sinan Ateş davasında ikinci gün | Sanıklar eski polis amiri ile yüzleşti, mahkemeden Ateş'in avukatını çıkarmayan polisler hakkında suç duyurusu

TIKLAYIN - Sinan Ateş davasında ilk gün: Kritik sanıklar ifadelerini ve bilirkişi raporundaki kayıtları reddetti, Doğukan Çep “Baş aktörüm, azmettiriciyim” dedi