Gündem

Barış Pınarı Harekâtı'nda 9. gün | Türkiye Barış Pınarı Harekâtı'nı durduruyor, YPG 5 gün içinde güvenli bölgeden çekilecek

17 Ekim 2019 15:55

Türkiye'nin Suriye'deki 3. kapsamlı askeri operasyonu olan ‘Barış Pınarı Harekâtı' 9 Ekim saat 16:00'da başladı. Harekâtta bugüne kadar 6 asker şehit olurken 21 sivil de hayatını kaybetti. Millî Savunma Bakanlığı, 30-35 kilometre derinliğe inildiğini, M-4 karayolunun kontrol altına alındığını duyurdu. Bakanlık Twitter hesabı üzerinden "Etkisiz hale getirilen toplam PKK/PYD-YPG'li terörist sayısı 702 oldu" mesajını paylaştı. Bugün (17 Ekim 2019), Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Başkanı Mike Pence ile iki ülke heyetleri arasındaki 4 saat 20 dakikalık görüşmenin ardından yapılan açıklamada, Türkiye'nin Barış Pınarı Harekâtı'nı durduracağı, YPG güçlerinin 5 gün içinde güvenli bölgeden çekileceği duyuruldu.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Türkiye ile ABD'nin Suriye'de ateşkes için anlaşmaya vardığını duyurdu. Türkiye'nin harekâta gösterdiği gerekçeler arasında yer alan YPG/PYD unsurlarının ateşkesin yürürlükte olacağı 120 saat içinde güvenli bölgeden çekileceğini belirten Pence, ateşkesin kalıcı olması durumunda ABD'nin Türkiye'ye yönelik yaptırımlarını uygulanmayacağını açıkladı. Pence "Başkan Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a minnetar" ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise toplantının ardından yaptığı açıklamada, "YPG'nin güvenli bölgeden çıkması için 120 saat operasyona ara vereceğiz. Bu bir ateşkes değildir. Ateşkes iki meşru taraf arasında yapılır. Terör unsurları çıktıktan sonra operasyon duracaktır. Operasyonu durdurduktan sonra mevcut yaptırımlar kaldırılacaktır" dedi.

İşte operasyonun dokuzuncu gününden dakika dakika gelişmeler...

21.00 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "YPG'nin güvenli bölgeden çıkması için 120 saat operasyona ara vereceğiz. Bu bir ateşkes değildir. Ateşkes iki meşru taraf arasında yapılır. Terör unsurları çıktıktan sonra operasyon duracaktır. Operasyonu durdurduktan sonra mevcut yaptırımlar kaldırılacaktır" dedi.

20.36 ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, toplantının ardından yaptığı açıklamada, Barış Pınarı operasyonuna 120 saat boyunca ara verileceğini duyurdu. Pence, "Suriye'nin kuzeyinden çekilmeleri için temas halindeyiz. Kobane'ye yönelik herhangi bir operasyonda bulunmamayı kabul etmiştir. Güvenli bölge sorunun barışçıl bir şekilde çözülmesi için adımlar atılması konusunda anlaşılmıştır. Ateşkes anlaşmasına ek olarak IŞİD'in Suriye'nin kuzeyinde tamamen yok edilmesi konusunda fikir birliğine varılmıştır. Güvenli bölgeye insanların yeniden yerleştirilmesi konusunda fikir birliğine varılmıştır. Dini ve etnik azınlıkların görüşülmesi konusunda fikir birliğine varılmıştır" dedi.

19.58 Beştepe'de ABD heyetiyle yapılan görüşme sona erdi. Görüşme 4 saat 20 dakika sürdü.

19.30 Milli Savunma Bakanlığı: 9 Ekim 2019 tarihinde Fırat'ın doğusunda başlatılan Barış Pınarı Harekâtı'nda, etkisiz hale getirilen PKK/YPG'li terörist sayısı toplam 702 oldu.

16.39 Milli Savunma Bakanlığı'nın Twitter hesabınan yapılan açıklamada "Barış Pınarı Harekâtı'nda ülkemizin, sınırlarımızın ve halkımızın korunması esastır. Ülkemize yönelik yaptırımların söylemleri dahi 70 yıllık NATO ittifak ruhuyla bağdaşmamaktadır" denildi.


TIKLAYIN - Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik 'Barış Pınarı Harekâtı başladı!

TIKLAYIN - Barış Pınarı Harekâtı'nda 2. gün | 7 sivil öldü, 3 asker şehit oldu

TIKLAYIN - Barış Pınarı Harekâtı'nda 3. gün | MSB: Rasulayn kontrol altına alındı

TIKLAYIN - Barış Pınarı Harekâtı'nda 4. gün | Cerablus'ta 3 sivil yaşamını yitirdi

TIKLAYIN - Barış Pınarı Harekâtı'nda 5. gün | MSB: M-4 karayolu kontrol altına alındı

TIKLAYIN - Barış Pınarı Harekâtı'nda 6. gün | ABD'den yaptırım ve NATO müttefiklerine baskı kararı

TIKLAYIN - Barış Pınarı Harekâtı'nda 7. gün | Menbiç'te 2 asker şehit oldu

TIKLAYIN - Barış Pınarı Harekâtı'nda 8. gün