Gündem

Barış Pınarı Harekâtı'nda 6. gün | ABD'den yaptırım ve NATO müttefiklerine baskı kararı

14 Ekim 2019 15:58

Türkiye’nin Suriye’deki 3. kapsamlı askeri operasyonu olan ‘Barış Pınarı Harekâtı' 9 Ekim saat 16:00'da başladı. Harekâtta bugüne kadar 4 asker şehit olurken 21 sivil de hayatını kaybetti. Millî Savunma Bakanlığı, 30-35 kilometre derinliğe inildiğini, M-4 karayolunun kontrol altına alındığını duyurdu. Bakanlık Twitter hesabı üzerinden "Etkisiz hale getirilen toplam PKK/PYD-YPG’li terörist sayısı 595 oldu" mesajını paylaştı. 

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, harekâtın kapsamını ve hedefini "Türk Silahlı Kuvvetleri'miz Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve DEAŞ terör örgütlerine karşı Barış Pınarı Harekâtı'nı başlatmıştır. Amacımız güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmektir" sözleriyle açıkladı.

Barış Pınarı Harekâtı, uluslararası kamuoyunda çoğunlukla tepkiyle karşılanırken; Almanya ve Fransa gibi Avrupa ülkelerinin Türkiye'ye silah ihracatını askıya almasının ardından ABD de pazartesi gecesi bir süredir üzerinde konuşulan yaptırımları yürürlüğe soktu, Türkiye'den üç bakan ve iki bakanlık yaptırım listesine alındı. 

İşte operasyonun altıncı gününden dakika dakika gelişmeler...

15.30 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile görüştü. Görüşmede, Barış Pınarı Harekatı ve ABD'li heyetin Türkiye'ye gerçekleştireceği ziyaretin görüşüldüğü belirtildi.

13.50 Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye ordusunun Menbiç'in tamamında kontrolü ele geçirdiğini duyurdu. Aynı zamanda Rus askeri polisinin Suriye rejimi ve Türk ordusunun kesişim alanında devriye yaptığı belirtildi. 

Bakanlıktan yapılan açıklamada, ABD ordusunun Menbiç'in kuzeybatısında yer alan Dadat ile Um-Mial yerleşimlerinde bulunan üslerini terk ettiğini bildirildi. Bakanlığın açıklaması şöyle: ""ABD ordusu, Menbiç'in kuzeybatısında yer alan Dadat ile Um-Mial yerleşimlerinde bulunan üslerini terk ederek Suriye-Irak sınırına doğru ilerledi. Dadat ile Um-Mial, Suriye hükümet güçleri tarafından ele geçirildi"

13.24 Millî Savunma Bakanlığı, Münbiç'te bir askerin şehit olduğunu, 8 askerin de yaralandığını açıkladı.

12.34 İhlas Haber Ajansı, Mardin Kızıltepe ilçesine düzenlenen havan saldırısında 2 kişinin öldüğünü, 11 kişinin yaralandığını duyurdu. 

11.35 Barış Pınarı Harekâtı'nın ardından Türkiye'ye  silah satışını durduran ülkelere İtalya, Britanya ve Çekya da eklendi.

11.03 Türkiye Büyük Millet Meclisi, Barış Pınarı Harekâtı'na ilişkin yarın bilgilendirilecek. 

07.43  New York Times gazetesi, ABD Dışişleri ve Enerji Bakanlıklarından yetkililerin Türkiye'deki İncirlik üssünde bulunan yaklaşık 50 nükleer silahı tahliye etme planlarının üzerinden geçtiğini bildirdi.

TIKLAYIN- NYTimes: ABD'li yetkililer İncirlik'teki yaklaşık 50 nükleer silahı taşıma planlarını gözden geçirdi

07.23 Millî Savunma Bakanlığı operasyonda son durumu değerlendiren bir mesaj paylaştı. Mesajda şu ifadeler yer aldı: "Başarılı şekilde devam eden Barış Pınarı Harekâtı’nda etkisiz hale getirilen toplam PKK/PYD-YPG’li terörist sayısı 595 oldu."

01.41 ABD, Türkiye'den 3 bakan ve 2 bakanlığı yaptırım listesine aldı!

ABD Başkanı Donald Trump, duyurusunu yaklaşık 3 saat önce yaptığı, Türkiye'ye yönelik yaptırımları kapsayan başkanlık kararnamesini imzaladı. Kararnamede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef alan herhangi bir yaptırım bulunmazken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez yaptırım listesine alındı. ABD Hazine Bakanlığı'nın açıklamasına göre, Akar, Soylu ve Dönmez kara listeye alındı, ABD'de varlıkları donduruldu ve bu bakanlarla ABD'nin ya da ABD ile bağlantılı kurum ve kişilerin işlem yapmasına yasak getirildi.

TIKLAYIN - ABD, 3 bakan ve 2 bakanlığı kapsayan yaptırımları açıkladı

Yaptırım listesine Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı da kurumsal olarak dahil edilirken; Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi'nin atılan adımın Türkiye’nin enerji ihtiyaçlarının karşılanmasını engellememesi için bazı lisansları işleme koyabileceği belirtildi. Yaptırım kararnamesiyle eş zamanlı çıkarılan üç genel lisansla ABD hükümetinin resmi işlerinin çalışanlar ya da taşeronlar tarafından yürütülmesi, süregelen operasyonların ve işlemlerin sonlandırılması için 30 günlük bir pencere tanınması ve Birleşmiş Milletler'in bakanlıklara uygulanan yaptırımlardan muaf tutulması da garanti altına alındı.  

00.16 ABD Savunma Bakanı Mark Esper, "Türkiye'ye karşı önlem almaları için diğer NATO müttefiklerine baskı uygulayacağım" dedi.

Esper, şu açıklamalarda bulundu:

"ABD ve uluslararası kamuoyunun muhalefet etmesine ve defalarca uyarmasına rağmen Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan Suriye'nin kuzeyinin tek taraflı olarak işgal edilmesinin emrini verdi. Bu büyük can kaybı, sığınmacı, yıkım, güvensizlik ve ABD askeri güçlerine büyüyen bir tehdit ile sonuçlandı.

"Bu kabul edilemez istila, aynı zamanda Suriye'de başarıyla yürütülen çok uluslu 'IŞİD'i yenme' görevine de zarar veriyor ve çok sayıda tehlikeli IŞİD'li esirin serbest kalmasıyla sonuçlandı.

"Türkiye'nin sorumsuz hamleleri sebebiyle, kuzeydoğu Suriye'deki ABD güçlerine yönelik riskler kabul edilemez bir seviyeye ulaştı. Aynı zamanda daha kapsamlı bir çatışmanın içine çekilme riskiyle de karşı karşıyayız. Bu sebebten, Başkan'ın talimatıyla Savunma Bakanlığı kuzeydoğu Suriye'deki ABD askeri personelinin kasıtlı geri çekilişini başlatıyor.

"Türkiye'nin tek taraflı hamlesi gereksiz ve düşüncesizceydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan bunların sonuçlarından tamamıyla sorumludur. Bunlara potansiyel olarak IŞİD'in tekrar ortaya çıkması, olası savaş suçları ve büyüyen insani kriz de dahildir. Ülkelerimiz arasındaki ikili ilişkiler de zedenlenmiştir.

"Gelecek hafta Brüksel'de NATO'yu ziyaret edeceğim ve orada diğer NATO müttefiklerine Türkiye'nin korkunç hamlelerine cevap olarak kolektif ve bireysel diplomatik/ekonomik önlemler almaları için baskı yapmayı planlıyorum."

22.58 ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'ye Suriye'nin kuzeyine düzenlenen 'Barış Pınarı Harekâtı' dolayısıyla uygulanacak yaptırımları duyururken, "Başkanlık kararını yayınlayacağım" dedi.

TIKLAYIN - ABD Başkanı Trump, Türkiye'ye uygulanacak yaptırımları açıkladı!

Trump'ın açıklamaları şöyle:

"Yakında, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda istikrarsızlığa katkı sunan hareketlerine katkı koyan hükümetin mevcut ve eski hükümetinin yetkililerine ya da herhangi bir kişiye yaptırım uygulanması konusunda yetki veren bir Başkanlık kararını yayınlayacağım.

"Çeliğe uygulanan gümrük vergisi mayıs ayında yaşanan indirimin öncesindeki gibi yeniden yüzde 50'ye çıkarılacak. ABD, Ticaret Bakanlığı tarafından sürdürülen ve Türkiye'yle 100 milyar dolarlık ticaret anlaşmasını içeren müzakereler hemen sonlandırılacak.

"Bu emir, ABD'nin ciddi insan hakları ihlallerine, ateşkes önünde engel çıkarılmasına, yerinden edilmiş insanların evlerine dönmesini engellemeye, sığınmacıların zorla döndürülmesine ya da Suriye'de barışın, güvenliğin, istikrarın tehdit edilmesine karışmış kişilere güçlü ek yaptırımlar uygulamasının da önünü açacak.

"Bu emir, finansal yaptırımları, mal varlılarının bloke edilmesini ve ABD'ye girişi de kapsayan geniş kapsamda sonuçlar için yetki verecek.

"Ofisteki ilk günümden bu yana, Trump yönetimi yorulmadan ABD ve onun vatandaşlarının güvenliği için yorulmadan çalışıyor. ABD ve onun partnerleri IŞİD'in acımasız bölgesel halifeliğinin yüzde 100'ünü özgürleştirdi. Türkiye bu yapılanları tehlikeye atmamalı. Türkiye aynı zamanda Suriye'nin kuzeydoğusundaki sivillerin, özellikle hassas etnik ve dini azınlıkların korunmasına öncelik vermelidir. Sivillere ayrımcılık, sivil yapıların yok edilmesi ve etnik veya dini azınlıkların hedef alınması kabul edilemez. Buna ek olarak sığınmacıların geri dönüşü güvenli, gönüllü ve onurlu bir biçimde sağlanmalı.

"Türkiye'nin askeri harekâtı sivilleri, bölgede barışı, güvenliği ve istikrarı tehlikeye atıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a açıkça belirttim: Türkiye'nin hamleleri insani krizi tetikliyor ve olası savaş suçları için şartlar oluşturuyor. Şimdi Türkiye sivillerin dini ve etnik azınlıklar dahil olmak üzere güvenliğini sağlamak ile sorumludur. Türkiye ayrıca şimdi veya gelecekte bölgedeki IŞİD'li teröristlerin tutukluluğunun devamı için sorumlu olabilir. Maalesef Türkiye'nin işgali, insani etkileri hafifletiyor gibi durmuyor.

"Daha önce de dediğim gibi, Suriye’nin kuzeydoğusunda kalan ABD’lileri geri çekiyorum. ABD güçlerinin IŞİD halifeliğini fiziksel olarak yendiği gibi, Suriye’den çıkan ABD askerleri bölgede yeniden konuşlancak ve durumu izlemek, 2014’te yaşananın -gözardı edilen IŞİD tehdidinin Suriye ve Irak’ta yükselmesininin- tekrarlanmasını önlemek için burada kalmaya devam edecek. ABD güçlerinin küçük bir bölümü, Suriye’nin güneyindeki At Tanf Garnizonu’nda kalmaya ve IŞİD’den geri kalanları altüst etmeye devam edecek.

"ABD Suriye'deki bu çirkin faaliyetlere imkan ve olanak sağlayanlara, finanse edenlere sert bir şekilde ekonomik yaptırımlar uygulayacaktır. Türk liderleri bu tehlikeli ve yok edici yolda yürümeye devam ederse Türkiye'nin ekonomisini seri bir şekilde yok edeceğim."

22.22 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Erdoğan görüşmede Macron’a, Barış Pınarı Harekâtı’nın hedeflerini anlattı. 

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada "Sayın Cumhurbaşkanımız görüşmede, Sayın Macron’a Barış Pınarı Harekatı’nın amaçlarını anlatmış, Suriye’nin kuzeyindeki PKK-YPG ve DEAŞ terörünün Türkiye’nin güvenliği ve Suriye’nin toprak bütünlüğü için oluşturduğu tehdide işaret etmiş, harekatın bölgesel ve küresel barış ve istikrara sunacağı katkılara değinmiştir" dendi.

22.12 ABD Başkanı Donald Trump yaptığı paylaşımda, "Bırakın Suriye ile Esad Kürtleri korusun ve kendi toprakları için Türkiye ile savaşsın" ifadelerini kullandı.

TIKLAYIN - ABD Başkanı Trump: Bırakın Suriye ile Esad Kürtleri korusun ve kendi toprakları için Türkiye ile savaşsın

20.39 Bloomberg'in konuya yakın kaynaklardan aktardığına göre ABD, Türkiye'ye Suriye'nin kuzeyine gerçekleştirdiği 'Barış Pınarı Harekatı' sebebiyle bugünden itibaren yaptırım uygulamaya başlayabilir. 

TIKLAYIN - Bloomberg: ABD, Türkiye'ye bugünden itibaren yaptırım uygulamaya başlayabilir

20:30 Çekya İçişleri Bakanı Türkiye'ye silah ihracatını durdurduklarını açıkladı.

19.24 Milli Savunma Bakanlığı Twitter hesabından yapılan paylaşımda "Fırat’ın doğusunda başarıyla devam eden Barış Pınarı Harekâtı’nda etkisiz hale getirilen toplam PKK/PYD-YPG’li terörist sayısı 560 oldu" denildi.

19.10 Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Konseyi'nin (DİK) Türkiye'ye silah satışını sınırlama konusundaki kararını ve Türkiye'nin Kuzey Suriye'ye yönelik "Barış Pınarı Harekâtı" isimli askeri operasyonunu kınamasına tepki gösterdi.

TIKLAYIN - Dışişleri Bakanlığı’ndan AB tepkisi

19.07 ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi, Türkiye'ye yönelik Kongre'nin Beyaz Saray'ınkinden daha güçlü bir yaptırım paketi geçirmesi gerektiğini savundu.

TIKLAYIN - ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Pelosi'den Türkiye'ye yaptırım açıklaması

18.10 AFP'nin ABD'li bir yetkiliden aktardığına göre Suriye'nin kuzeyinde bulunan ABD'li askerlere ülkeyi terk etmeleri için emir verildi.

17.48 Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) desteklediği Suriye Milli Ordusu (SMO/ eski adıyla Özgür Suriye Ordusu) Menbiç'e yönelik operasyon başlattığını duyurdu. Demokratik Suriye Güçleri (DSG) mevzilerinin obüs toplarıyla vurulmaya başlandığı bildirildi.

TIKLAYIN - Suriye Milli Ordusu, Menbiç'e operasyon başlattığını duyurdu

17.42 ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin etkili senatörlerinden biri olan ve Türkiye'ye yönelik yaptırım tasarısını da sunan Senatör Lindsey Graham, Kongre'nin alt meclisi olan Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Başkanı Nancy Pelosi ile yaptırımlar hakkında konuştuğunu açıkladı. Graham, Pelosi'nin de yaptırımlara destek verdiğini ifade etti.

Graham'ın Twitter üzerinden yaptığı açıklama şöyle:

"Biraz önce Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ile Türkiye'nin Suriye'ye hücumu hakkında yapılacak Kongre hamleleri üzerine konuştum. Temsilciler Meclisi Başkanı Türkiye'nin Suriye'deki kabul edilemez hamlelerine karşılık yaptırımları destekliyor. O aynı zamanda Kürt müttefiklerimize desteğimizi göstermemiz gerektiğini düşünüyor ve IŞİD'in tekrar ortaya çıkması konusundan endişe duyuyor 

İki mecliste de iki parti ile de yaptırımları düzenleme konusunda çalışacağım ve hızlı hareket edeceğim Başkan Trump'ın Kongre ile çalışma gönüllülüğüne minnettarım. Temsilciler Meclisi Başkanı bana hızlı hareket etmemizin önemini bildirdi"

17.35 Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Merkezi'ne yaptığı ziyaretin ardından açıklamalarda bulundu. Akar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Barış Pınarı Harekâtı'na ilişkin bilgilendirildiğini söylerken, harekâta ilişkin "YPG'lilerin hapishaneden DEAŞ'lıları kaçırdığını tespit ettik, gerekli makamlara bildirdik" dedi.

TIKLAYIN - Hulusi Akar: YPG'lilerin hapishaneden DEAŞ'lıları kaçırdığını tespit ettik, gerekli makamlara bildirdik

16.00 Hakkari Valiliği “Cumhuriyetin temel nitelikleri, devletin ülkesi ve milletin bölünmez bütünlüğü ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin engellenmemesi, millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması, meydana gelebilecek olası bir provokasyonun engellenebilmesi ve yaşanması muhtemel toplumsal olayların önlenmesi" gerekçesiyle kentteki tüm etkinlik ve eylemleri 30 gün süreyle yasakladığını açıkladı.

TIKLAYIN - Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik 'Barış Pınarı Harekâtı başladı!

TIKLAYIN - Barış Pınarı Harekâtı'nda 2. gün | 7 sivil öldü, 3 asker şehit oldu

TIKLAYIN - Barış Pınarı Harekâtı'nda 3. gün | MSB: Rasulayn kontrol altına alındı

TIKLAYIN - Barış Pınarı Harekâtı'nda 4. gün | Cerablus'ta 3 sivil yaşamını yitirdi

TIKLAYIN - Barış Pınarı Harekâtı'nda 5. gün | MSB: M-4 karayolu kontrol altına alındı