Gündem

Barış Pınarı Harekâtı'nda 2. gün | 7 sivil öldü, 3 asker şehit oldu

11 Ekim 2019 07:43

Güncelleme: 11 Ekim 2019 16:03

Türkiye’nin Suriye’deki 3. kapsamlı askeri operasyonu olan ‘Barış Pınarı Harekâtı' 9 Ekim saat 16:00'da başladı. Harekâtta bugün ikinci gün. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, harekâtın kapsamını ve hedefini "Türk Silahlı Kuvvetleri'miz Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve DEAŞ terör örgütlerine karşı Barış Pınarı Harekâtı #BarışPınarıHarekatı'nı başlatmıştır. Amacımız güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmektir" sözleriyle açıkladı. Yurt içi ve yurt dışından birçok açıklamanın yapıldığı harekâtta ilk şehit haberi bugün geldi. Çatışmada şehit olan Astsubay Çavuş Ahmet Topçu'nun haberi ajanslara şehidin Ankara'daki evinin önünde taziye çadırı kurulduktan sonra düştü. Valilik açıklamalarına göre Suriye tarafından atıldığı söylenen havan ve roketlerin Şanlıurfa'nın Akçakale ve Ceylanpınar ile Mardin'in Nusaybin ilçelerine isabet etmesi sonucu 7 kişi hayatını kaybetti, 70 kişi de yaralandı. Millî Savunma Bakanlığı ise operasyona dair verdiği rakamlarda Suriye topraklarındaki 342 terör örgütü mensubunun etkisiz hâle getirildiğini duyurdu. 

Türkiye’nin operasyonunun başlamasının ardından acil çağrı yapan İngiltere, Fransa, Almanya, Belçika ve Polonya, harekâtın ikinci gününde toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi sonrasında Estonya ile birlikte ortak bir açıklama yaparak Türkiye'ye tek taraflı askeri hareketlerini sonlandırması çağrısında bulundu. BMGK toplantısı sonrasında ABD'den yapılan açıklamada"Başkanın da söylediği gibi ABD bu operasyonu hiçbir şekilde onaylamadı. Trump, bölgedeki Kürtlerin ve dini azınlıkların korunmasının, ayrıca insani bir kriz çıkmamasının onların sorumluluğu olduğunu vurguladı" denirken; Rusya ise yaşananların sorumlusunun ABD olduğunu savundu. 

İşte Barış Pınarı Harekâtı’nın ikinci gününde yaşanan gelişmeler…

15.23 Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye’ye ziyaret gerçekleştiren NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüştü.

15.15 Azez'e yakın Tel Rıfat'taki Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait üsse düzenlenen havan saldırısında Piyade Uzman Çavuş Abdülhamit Bilgen(30) şehit oldu. Bilgen'in öldüğü günün doğum günü olduğu ortaya çıktı.

15.10 Konya Valiliği, sabah 07.10 saatlerinde havan saldırısında bir askerin daha şehit olduğunu duyurdu. Uzman Onbaşı Yunus Mermer'in ölüm haberi şöyle verildi: "Barış Pınarı Harekatı kapsamında yürütülen operasyonda 11.10.2019 tarihinde saat 07.30 sıralarında Suriye Azez Bölgesi Melkiye Askeri Üs Bölgesine teröristlerce yapılan havan saldırısı neticesinde P. Uzm. Onb. Yunus MERMER şehit olmuştur"

14.32 MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, "Barış Pınarı Harekâtı; bin yıldır etle tırnak gibi kaynaşarak Türk toplumunun ayrılmaz bir parçası hâline gelen Kürt kökenli vatandaşlarımızın, bölücü terör örgütü PKK'nın tasallut ve zulmünden sonsuza kadar kurtarılması amacıyla aman vermeden sürdürülen terörle mücadelenin zirve safhalarından biridir" dedi.

14.30 NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın görüşmesi başladı.

14.29 Millî Savunma Bakanlığı sosyal medyada bir mesaj paylaşarak "TSK'nın Kamışlı ve Derik'te halkı hedef aldığına dair yalan haberler akıl sınırlarını zorluyor. Bu bölgelerde TSK'ya ait operasyon unsuru yok" açıklamasını yaptı. 

14.29 Demirören Haber Ajansı, Nusaybin'de gazetecilere ikinci saldırının gerçekleştiğini duyurdu.

13.42 İhlas Haber Ajansı, Nusaybin'de gazetecilerin bulunduğu bir restorana ateş açıldığını duyurdu. Cam kırıkları sebebiyle hafif yaralanmalar olduğu belirtildi.

 

12.45 Bakan Akar: 342 terörist etkisiz hâle getirildi

Millî Savunma Bakanı Akar ve komuta kademesi, Bakanlıktaki toplantıda Barış Pınarı Harekâtı'nda gelinen son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bakan Akar, "Etkisiz hale getirilen terörist sayısı 342 oldu.  Harekat planladığımız şekilde başarıyla devam ediyor." dedi. Akar, "tutuklu DAEŞ'lilerin serbest bırakılması mümkün değil" diye ekledi. 

12.30 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye'nin Suriye'deki 'Barış Pınarı Harekâtına' ilişkin değerlendirmede bulundu. Bölgedeki cezaevinde bulunan ŞİD savaşçılarının kaçma riski olduğunu söyleyen Putin, "Türkiye'nin durumu kontrol edebileceğinden endişeliyim" dedi.

11.30 NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, basın toplantısı düzenledi. Stoltenberg, Suriye'deki gerilimin arttırılmaması uyarısında bulundu. NATO'nun PYD/PKK'ya bakış açısı sorusuna Stoltenberg, "YPG konusunda müttefikler arasında fikir birliği yok, IŞİD ortak düşmanımız" yanıtını verdi. 

10.00 Suriye'deki birçok noktaya yoğun top atışı devam ediyor. 

09.30 Suriye’ninYPG’nin kontrolündeki Tel Rıfat bölgesinden Azez'e yakın Türk Silahlı Kuvvetleri'nin üssüne havanlı saldırı düzenlendi. Saldırıda 5 asker yaralandı. 

08.30 NATO Genel Sekreteri Stoltenberg İstanbul’a geldi. Stoltenberg ilk görüşmesi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşme gerçekleştirecek.

02.20 Milli Savunma Bakanlığı, Barış Pınarı Harekatı bölgesinde çıkan çatışmada bir askerin şehit olduğunu, üç askerin de yaralandığını bildirdi. Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Barış Pınarı Harekat Bölgesinde 10 Ekim 2019 tarihinde PKK/YPG’li teröristlerle çıkan çatışmada bir kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, üç kahraman silah arkadaşımız ise yaralanmıştır. Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehidimize Allah’tan rahmet, kederli ailesine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile Yüce Türk milletine başsağlığı ve sabır, yaralanan kahraman silah arkadaşlarımıza acil şifalar dileriz.”

Barış Pınarı Harekâtı’ndan ilk şehit haberi

01.13 Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna düzenlediği Barış Pınarı Harekâtı’ndan ilk şehit haberi geldi. İhlas Haber Ajansı, harekât kapsamında hayatını kaybeden Ahmet Topçu’nun evine giden komutanlar ile Ankara Mamak’taki evde kurulan taziye çadırının haberini “Ankara'ya şehit ateşi düştü” başlığıyla duyurdu.

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi ve AKP Milletvekili Öznur Çalık da şehit haberini Twitter hesaplarında paylaşarak aileye ve tüm Türkiye’ye başsağlığı diledi. Milli Savunma Bakanlığı'ndan şehit haberi ile ilgili resmi bir açıklama yapılmazken; T24’ün ulaştığı bakanlık kaynakları ise konuyla ilgili bilgi vermeyi reddetti ve “Gerekli açıklamalar sitemizde yapılıyor, resmi açıklamalarımız onlardır” dedi.

00.23 Milli Savunma Bakanlığı: Etkisiz hale getirilen toplam terörist sayısı 228 oldu

Barış Pınarı Harekâtı kapsamında icra edilen hava harekâtıyla 9 PKK/PYD-YPG’li terörist daha etkisiz hale getirildi. Böylece harekâtın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen toplam terörist sayısı 228 oldu.

23.55 Şanlıurfa ve Mardin'de hayatını kaybedenlerin sayısı 7'ye yükseldi

Şanlıurfa Valiliği'nden yapılan açıklamada, "Ceylanpınar ilçesine atılan mühimmatın patlaması sonucu yaralanan ve Ceylanpınar Devlet Hastanesindeki ilk müdahalesinin ardından Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edilen Mazlum Güneş (11)" adındaki çocuğun hayatını kaybettiği belirtildi.

23.41 Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD Savunma Bakanı Mark Esper ile telefonda görüştü.

23.40 Millî Savunma Bakanlığı, "Fırat’ın doğusunda başarıyla devam eden Barış Pınarı Harekâtı’nda etkisiz hale getirilen toplam PKK/PYD-YPG’li terörist sayısı 219 oldu" açıklamasında bulundu. 

23.20 El Pais: İspanya, NATO'ya Türkiye’deki Patriotlar’ın süresini uzatmanın hiçbir anlamı olmadığını bildirecek

İspanya'nın Barış Pınarı Harekatı bağlamında Suriye’deki gerilimin tırmanması durumunda, Aralık ayında Türkiye'nin Adana kentinde kalma süresi sona erecek Patriot füze savunma sisteminin süresini uzatmanın hiçbir anlamı olmadığını NATO'ya bildireceği iddia edildi. 

23.11 Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Fransa Savunma Bakanı Florence Parly ile telefonda görüştü.

23.07  ABD Başkanı Donald Trump, "Önümüzde 3 seçenek var: Binlerce asker gönderip askeri açıdan kazanmak, Türkiye’yi yaptırımlarla finansal açıdan çok sert şekilde vurmak ya da Türkler ile Kürtler arasında bir anlaşmaya aracılık etmek" dedi. 

Trump'ın paylaşımları şöyle:

"IŞİD halifeliğinin yüzde yüzünü yendik ve şu anda Suriye'de Türkiye'nin saldırısı altındaki bölgede hiç askerimiz yok. İşimizi mükemmel yaptık. Şimdi Türkiye, 200 yıldır savaştıkları Kürtlere saldırıyor. 

Önümüzde 3 seçenek var: Binlerce asker gönderip askeri açıdan kazanmak, Türkiye’yi yaptırımlarla finansal açıdan çok sert şekilde vurmak ya da Türkler ile Kürtler arasında bir anlaşmaya aracılık etmek.

21.30 Uluslararası Kurtarma Komitesi (IRC), Türkiye’nin Suriye’de başlattığı son askeri harekâtın ardından, son 24 saatte kuzey Suriye’de 64 binden fazla kişinin evlerinden ayrıldığını açıkladı. IRC’nin Orta Doğu İletişim Direktörü Misty Buswell tarafından yapılan açıklamada, harekâtın sürmesi halinde 300 bin kişinin evini terk etmesinin olası olduğu kaydedildi.

21.29 NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Türkiye'nin operasyonunda sınırlı ve ölçülü davranacağına, insani krizin büyümesinin önüne geçeceğine inanıyorum

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Türkiye'nin Suriye'deki operasyonda 'ölçülü davranması' gerektiğini yine vurguladı.

Stoltenberg, "Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde yürüttüğü operasyonda sınırlı ve ölçülü davranacağına, insani krizin büyümesinin önüne geçeceğine inanıyorum. Aynı zamanda ortak düşmanımız olan IŞİD'e karşı savaşımızda birleşmemiz gerektiğini hatırlatmak istiyorum" diyerek IŞİD'e karşı yürütülen mücadelede edinilen kazanımlardan geri kalmamak gerektiğini belirtti.

21.17 Fransa Dışişleri Bakanı, IŞİD Karşıtı Koalisyonu acil toplantıya çağırdı. CNN International’a konuşan bir Fransız diplomatik kaynak Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığı’na çağırdığını söyledi.

21.11 ABD ve Rusya ayrı durdu; BM Güvenlik Konseyi'nde 6 ülkeden ortak Türkiye açıklaması: Tek taraflı askeri hamleler sonlanmalı!

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturmak için başlattığı Barış Pınarı Harekâtı'nı kınama oylaması yapıldı. Harekâta karşı açıklamalarda bulunan ABD ve Rusya, BM Güvenlik Konseyi'nin Türkiye'yi kınama kararını veto etti.

21.09 Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad, Suriye’nin kuzeyindeki Kürt güçlerine ‘hükümet saflarına geri dönme’ çağrısı yapmasından 2 gün sonra bu kez de “ABD destekli Kürt güçlerinin ülkelerine ihanet ettiğini” söyledi. Mikdad, “Kürt güçlerin ayrılıkçı ajandalarının Türkiye’ye ülkesinin bağımsızlığını ihlal etmek için gereken zemini verdiğini” savundu.

TIKLAYIN - Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı: Washington’ın ajanlarına Suriye toprakları üzerinde adım atacak yer yok

20.43 Hollanda parlamentosundan Türkiye’ye yaptırım önerisi

Hollanda Radyo ve Televizyon Şirketi'nin aktardığına Hollanda Parlamentosu'nda görüşülen Türkiye’ye yönelik yaptırım önerisi, iktidar koalisyonunundan ve muhalif partilerden destek gördü. Parlamentodaki görüşmede Türkiye'nin Suriye'ye düzenlediği harekât sert sözlerle eleştirilirken, milletvekilleri hükümeti Avrupa bağlamında mali kısıtlamalar gibi karşı önlemler almaya çağırdı. Hollanda Dış Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanı Sigrid Kaag da hükümetin ‘geniş bir yaptırım yelpazesinin’ üzerinde durduğunu bildirdi. 

Yunanistan: Türkiye'nin Suriye’nin kuzeydoğusundaki askeri eylemlerine derhal son vermesi çağrısında bulunuyoruz

20.15 Yunanistan, Türkiye’nin Suriye’de başlattığı askeri operasyonu kınayan bir açıklama yaptı ve operasyona derhal son verilmesi çağrısında bulundu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

“Yunanistan, Avrupa Birliği’nin duruşunu tamamen destekliyor, Türkiye’nin bağımsız ülkenin topraklarındaki yeni tek taraflı askeri eylemlerini kınıyor ve Suriye’nin kuzeydoğusundaki askeri eylemlerine derhal son verilmesi çağrısını yapıyor. Uluslararası hukuku ihlal eden operasyonlar bölgedeki istikrarı bozuyor ve Birleşmiş Milletler’in Suriye krizini çözme çabalarını tehlikeye atıyor” ifadelerine yer verildi. Türkiye, Suriye’deki operasyonunun olası insani sonuçlarından dolayı uluslararası toplum karşısında sorumluluk taşıyor."

20.10 Milli Savunma Bakanlığı "Barış Pınarı Harekâtı kapsamında Rasulayn’daki bir sığınağa düzenlenen hava harekâtında 19 PKK/PYD-YPG’li terörist etkisiz hale getirildi. Böylelikle harekâtın başından itibaren etkisiz hale getirilen toplam terörist sayısı 174 oldu" açıklaması yaptı.

İtalya, Türkiye büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı

19.50 BBC Türkçe'den Övgü Pınar'ın aktardığına göre, Barış Pınarı Harekâtı nedeniyle Türkiye büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı’na çağıran ülkeler arasına İtalya da katıldı. İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio sosyal medyada yaptığı açıklamada, "İtalya, Ankara'nın girişimini kınamaktadır ve bu nedenle Türk büyükelçinin Dışişleri Bakanlığı'na çağrılması için talimat verdim" dedi.

19.42 Norveç, 'önlem olarak' Türkiye'ye yeni silah satışını durdurduğunu açıkladı

Türkiye'nin NATO'daki müttefiklerinden olan Norveç, Türkiye'ye her türlü silah ihracatını durdurduğunu açıkladı. Norveç Dışişleri Bakanı Ine Eriksen Soreide, AFP'ye gönderdiği mailinde, "Durumun karmaşık olduğunu ve sürekli değiştiğini göz önüne alırsak, dışişleri bakanlığı bir önlem olarak Türkiye'ye savunma ya da farklı amaçlı kullanımlar için yeni ihracat taleplerine yanıt vermeme kararı aldı." dedi.

18.30 Macron: Türkiye’nin Suriye’deki askeri operasyonu IŞİD’in halifeliğini yeniden kurması riskini destekliyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye’nin Suriye’nin kuzey doğusunda başlattığı askeri harekâtın, IŞİD’in halifeliğini yeniden kurması riskini desteklediğini iddia etti.

18.00 Eski başbakanlardan 'destek' telefonu

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski başbakanlar Binali Yıldırım, Tansu Çiller, Mesut Yılmaz ve Yıldırım Akbulut ile telefonda görüştü. Eski başbakanlar, görüşmede, Erdoğan'a 'Barış Pınarı Harekatı'nın başarıyla sonuçlanması dileğinde bulundu ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) yanında olduklarını dile getirdi.

17.50 İletişim Başkanı Altun'dan Netanyahu'ya: Gözden düşmüş bir politikacının boş sözleri

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Türkiye’nin Suriye’deki askeri harekâtına dair yaptığı “İsrail Türkiye’nin Suriye’deki Kürt bölgelerini işgal etti” yorumuna tepki gösterdi. Kişisel Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Altun, şunları söyledi:

"Yolsuzluk, dolandırıcılık ve emniyeti suistimal suçlarından dolayı hapishanedeki yıllarına bakan ve gözden düşmüş bir politikacının boş sözleri. Suriyeli Kürtler, Türkiye'deki sürgünde bulunan 300 bin kişiyle, Türkiye'nin koruması altındadır. Bölgedeki tüm teröristleri yok edeceğiz ve Suriyelilerin evlerine dönmelerine yardım edeceğiz."

17.42 Milli Savunma Bakanlığı'ndan açıklama: Şehitlerimizin kanı yerde kalmadı

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde 2 sivilin hayatını kaybetmesinin ardından Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"2 Terör örgütü PKK/PYD-YPG bugün kabul edilemez bir insanlık suçu daha işledi. Eli kanlı terör örgütü Akçakale’ye attığı havan mermisiyle biri bebek olmak üzere 2 masum sivili şehit etti. Bebek katili PKK eşittir Bebek Katili PYD/YPG!

Akçakale’de masum sivilleri katleden PKK/PYD-YPG’li teröristler ve mevzileri tespit edilerek ateş destek vasıtaları ile imha edildi. Şehitlerimizin kanı yerde kalmadı, bundan sonra da kalmayacak! Milletimizin başı sağ olsun..."

Türkiye'den ilk sivil kayıplar; Mardin'de 3, Şanlıurfa'da 3 kişi hayatını kaybetti

17.40 Mardin Valiliği'nden açıklama: 3 kişi hayatını kaybetti, 24 kişi yaralandı 

16.45 Şanlıurfa Valiliği'nden açıklama: Biri bebek iki kişi şehit oldu, 46 vatandaşımız yaralı

Valilik açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "09.10.2019 tarihinde başlatılan Barış Pınarı Harekatı ile birlikte Suriye tarafından atılan havan ve roket mermilerinin İlimiz Akçakale ve Ceylanpınar ilçelerimize isabet etmesi sonucu; Barış Pınarı Harekatının ilk şehidi Suriye uyruklu 9 aylık bebek Muhammed Omar ve Akçakale ilçemizde görevli Vergi Dairesi Başkanlığına bağlı maliye memurumuz Cihan Güneş şehit olmuştur. Atılan roket ve havan mermilerinin isabeti sonucu 46 vatandaşımız da yaralanmıştır. Yaralı vatandaşlarımız Akçakale Devlet Hastanesi ve diğer hastanelerimize sevk edilerek tedavi altına alınıştır. Şehit olan vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Valiliğin açıklamasının ardından Ceylanpınar'a atılan mühimmatın patlaması sonucu göğsüne isabet eden şarapnelle yaralanan ve Ceylanpınar Devlet Hastanesinde tedavi altına alınan 11 yaşındaki Elif Terim de hayatını kaybetti; Şanlıurfa'da hayatını kaybedenlerin sayısı 3'e çıktı.

TIKLAYIN - Valilikler açıkladı; Şanlıurfa ve Mardin'de 6 kişi hayatını kaybetti

16.27 - Donald Trump: Türkiye kurallara göre oynamazsa finansal olarak ve yaptırımlar ile sert bir şekilde vurulsun

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye ile ilgili yeni bir Twitter paylaşımında bulundu;

"Türkiye, Kürtlere saldırmayı uzun zamandır planlıyordu. Ezelden beri savaşıyorlar. Bizim, saldırı alanı yakınlarında askerimiz ya da ordumuz yok. Ben SONSUZ SAVAŞLARI sona erdirmeye çalışıyorum. İki tarafla da konuşuyorum. Bazıları bölgeye 10 binlerce asker gönderip yeni baştan bir savaş başlatmamızı istiyor.

Türkiye NATO üyesi bir ülke. Diğerleri diyor ki DIŞARIDA KAL, Kürtlerin kendi savaşını savunmasın izin ver (bizim finansal desteğimizle de olsa). Ben diyorum ki Türkiye kurallara göre oynamazsa finansal olarak ve yaptırımlar ile sert bir şekilde vurulsun. Yakından izliyorum"

16.21 - AA: Barış Pınarı Harekatı kapsamında Tel Abyad'daki Müşeyrfe ve Dedat ile Rasulayn'daki Kişto köyü terörden arındırıldı.


TIKLAYIN- Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik 'Barış Pınarı Harekâtı