Gündem

Barış Pınarı Harekâtı'nda 8. gün

16 Ekim 2019 16:00

Türkiye’nin Suriye’deki 3. kapsamlı askeri operasyonu olan ‘Barış Pınarı Harekâtı' 9 Ekim saat 16:00'da başladı. Harekâtta bugüne kadar 6 asker şehit olurken 21 sivil de hayatını kaybetti. Millî Savunma Bakanlığı, 30-35 kilometre derinliğe inildiğini, M-4 karayolunun kontrol altına alındığını duyurdu. Bakanlık Twitter hesabı üzerinden "Etkisiz hale getirilen toplam PKK/PYD-YPG’li terörist sayısı 673 oldu" mesajını paylaştı. 

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, harekâtın kapsamını ve hedefini "Türk Silahlı Kuvvetleri'miz Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve DEAŞ terör örgütlerine karşı Barış Pınarı Harekâtı'nı başlatmıştır. Amacımız güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmektir" sözleriyle açıkladı.

Barış Pınarı Harekâtı, uluslararası kamuoyunda çoğunlukla tepkiyle karşılanırken; Almanya ve Fransa gibi Avrupa ülkelerinin Türkiye'ye silah ihracatını askıya almasının ardından ABD de pazartesi gecesi bir süredir üzerinde konuşulan yaptırımları yürürlüğe soktu, Türkiye'den üç bakan ve iki bakanlık yaptırım listesine alındı. Yaptırımlar hakkında konuşan Erdoğan, "Bizi ekonomik yaptırımla tehdit edenlere de azdan az çoktan çok gider diyoruz. Biz Çanakkale'de bir tas çorbayı paylaşan milletin torunlarıyız. Onunla Çanakkale destanını yazanların torunlarıyız. Bizde açtığınız her yaranın çok daha büyüğü sizin ekonominizde açılır. Bizim kesilen sakalımız çok daha gür yerine gelir ama sizin kayıplarınızın telafisi kolay olmaz" dedi.

İşte operasyonun sekizinci gününden dakika dakika gelişmeler...

15.47 ABD Başkan Yardımcısı Pence  ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşmesi Beştepe'de başladı. 

12.32 Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "TSK'nın envanterinde kimyasal silah olmadığı herkes tarafından bilinen bir gerçek. Terör örgütünün kimyasal silah kullanıp suçu Silahlı Kuvvetlerimize atmaya, bununla ilgili algı oluşturmaya çalışacağına dair bilgiler geliyor" açıklamasında bulundu. Akar, "Sadece ülkemizin ve milletimizin güvenliğine değil, aynı zamanda bölgede yaşayan Kürtler, Araplar, Asuriler, Hristiyanlar, Aramiler, Yezidiler, Keldaniler gibi diğer dini ve etnik grupların da güvenliğine çok büyük önem atfediyoruz" dedi.

12.30 Suriye'den terör örgütü PYD/YPG'nin attığı havan mermisi Şanlıurfa'nın Birecik ilçesine bağlı Bilekli Köyü'ndeki okula isabet etti. Havan mermisi okulun çatısına isabet ederken, kiremitlerin yere düştüğü görüldü. Güvenlik gerekçesiyle tatil edilen okulda öğretmen ve öğrenciler bulunmuyordu. Havan mermili saldırı sonrası güvenlik güçleri köyde yaşayanların köyü boşaltmalarını istedi. 

11.30 Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, eğitime ara verilen okullardaki öğrencilerin geçici olarak başka okullara nakil işlemi gerçekleştirebileceğini açıkladı. Selçuk, bu okullardaki öğrencilerin ders eksiklerini gidermek için de ara ve yarı yıl tatillerinde telafi programına katılacaklarını duyurdu.

08.00  Milli Savunma Bakanlığı: Barış Pınarı Harekatı’nda etkisiz hale getirilen PKK/YPG'li terörist sayısı toplam 673 oldu.

22.10 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya'ya yapacağı ziyaretin tarihi belli oldu. Erdoğan 22 Ekim'de Soçi'ye gidecek.

22.08 ABD Temsilciler Meclisi, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'den Amerikan askerinin çekilmesine karşı olan tasarıyı onayladı. Temsilciler Meclisi, bugün yapılan oylamada tasarıyı 60'a karşı 354 oyla kabul etti. Tasarıya göre, askerlerin geri çekilmesi Suriye, İran ve Rusya da dahil olmak üzere ABD'nin rakiplerine fayda sağlıyor. Ayrıca tasarı, Türkiye'yi Suriye'nin kuzeyinde başlatılan askeri harekâtı "derhal durdurmaya" çağırıyor.

20.34 İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'yla görüşmesi sonrası basın açıklaması yapan ABD Başkanı Donald Trump "Dostumuz olmayan Suriye için NATO müttefikimizle mi çatışalım? PKK pek çok yönden IŞİD’den daha tehlikeli bir terör örgütü. Yarı-karmaşık bir sorun. Zekiyseniz çok karmaşık değil" dedi.

20.00 Milli Savunma Bakanlığı "Barış Pınarı Harekâtı’nda etkisiz hale getirilen PKK/YPG’li terörist sayısı toplam 653 oldu" açıklaması yaptı.

19.27 Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası Suriye'de yürütülen Barış Pınarı Harekâtı'na ilişkin açıklamalarda bulundu. Kalın, "Trump, telefon görüşmesinde ateşkesten bahsetmişti, Cumhurbaşkanı'mız terörle mücadele eden bir ülkeyle ateşkes yapılmayacağını net bir şekilde ifade etmişti. Hedeflerine ulaşana kadar harekât devam edecektir" dedi.

18.50 ABD'nin IŞİD'le mücadele koalisyonunda yer alan Türkiye'ye bu kanaldan da Suriye'deki operasyonları nedeniyle yaptırım uyguladığı bildirildi. Alman haber portalı Spiegel Online'ın edindiği bilgilere göre Türk birlikleri, koalisyonun Katar'daki El Udeid hava üssünde bulunan ana karargâhında koalisyonun keşif ve operasyon bilgilerine artık ulaşamıyor.

TIKLAYIN - IŞİD'le mücadele misyonunda Türkiye'ye yaptırım; bilgi paylaşımı durduruldu

18.32 Cumhuriyetçi Kongre üyesi Liz Cheney, gazetecilere yaptığı açıklamada Cumhuriyetçilerin Türkiye'ye yaptırım uygulanması amacıyla hazırladığı yasa taslağının bugün Temsilciler Meclisi'ne geleceğini söyledi.

TIKLAYIN - ABD'nin Türkiye'ye yaptırım yasası bugün Temsilciler Meclisi'ne gelecek

18.03 ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da gazetecilerin sorularını yanıtlarken asıl çatışmanın Türkiye ve Suriye arasında olduğunu, Rusya'nın ise müttefiki Suriye'ye yardım etmesinin anlaşılır olduğunu söyledi. Trump, "Kürtler gayet iyi korunuyor, hem onlar da melek değil" derken, New York Times gazetesinin 'Suriye gerilimi nedeniyle Pentagon'un İncirlik'teki nükleer silahları geri çekmeyi gözden geçirdiği'ne ilişkin haberi hakkında, "Türkiye'deki Amerikan nükleer silahlarının güvenliğinden eminim" ifadelerini kullandı.

TIKLAYIN - ABD Başkanı Trump: Kürtler gayet iyi korunuyor, hem onlar da melek değil

17.11 'Barış Pınarı Harekatı' ile ilgili güvenlik önlemleri kapsamında, Mardin'in 3 ilçesindeki 156 okulda eğitime 2 gün süreyle ara verildi.

Mardin Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, "Mardin ilimiz Nusaybin ilçesindeki tüm okullarımız ile Artuklu ve Kızıltepe ilçelerinin Suriye sınırına yakın yerleşim yerlerindeki toplam 156 okulumuzda 17-18 Ekim 2019 tarihlerinde 2 gün süre ile eğitime ara verilmiştir" denildi.

16.55 Şırnak’ın Cizre ilçesine bağlı Katran köyüne, Suriye tarafından 5 adet havan mermisi atıldı. Olayda 1’i ağır 3 kişi yaralandı. Haber verilmesi üzerine olay yerine gelen 112 Acil Servis ekipleri, ilk müdahaleyi yaptıkları yaralıları Cizre Devlet Hastanesine kaldırdı. Yaşanan olayın ardından güvenlik güçleri, vatandaşlardan köyü boşaltmalarını istedi. Güvenlik güçlerinin uyarısı ile köylüler, Katran köyü yakınlarında bulunan başka bir köye geçti.

16.46 Fox Business Network'e açıklamalarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, "Bölgedeki istikrarsızlıktan Erdoğan sorumludur" dedi.

TIKLAYIN - Pompeo: Bölgedeki istikrarsızlıktan Erdoğan sorumludur

16.26 Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace ile telefonda görüştü. Görüşmede Suriye başta olmak üzere savunma ve güvenlik konularında görüş alışverişinde bulunuldu.

TIKLAYIN - Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik 'Barış Pınarı Harekâtı başladı!

TIKLAYIN - Barış Pınarı Harekâtı'nda 2. gün | 7 sivil öldü, 3 asker şehit oldu

TIKLAYIN - Barış Pınarı Harekâtı'nda 3. gün | MSB: Rasulayn kontrol altına alındı

TIKLAYIN - Barış Pınarı Harekâtı'nda 4. gün | Cerablus'ta 3 sivil yaşamını yitirdi

TIKLAYIN - Barış Pınarı Harekâtı'nda 5. gün | MSB: M-4 karayolu kontrol altına alındı

TIKLAYIN - Barış Pınarı Harekâtı'nda 6. gün | ABD'den yaptırım ve NATO müttefiklerine baskı kararı

TIKLAYIN - Barış Pınarı Harekâtı'nda 7. gün | Menbiç'te 2 asker şehit oldu