Gündem

Barış Pınarı Harekâtı'nda 7. gün | Menbiç'te 2 asker şehit oldu

15 Ekim 2019 16:00

Türkiye’nin Suriye’deki 3. kapsamlı askeri operasyonu olan ‘Barış Pınarı Harekâtı' 9 Ekim saat 16:00'da başladı. Harekâtta bugüne kadar 6 asker şehit olurken 21 sivil de hayatını kaybetti. Millî Savunma Bakanlığı, 30-35 kilometre derinliğe inildiğini, M-4 karayolunun kontrol altına alındığını duyurdu. Bakanlık Twitter hesabı üzerinden "Etkisiz hale getirilen toplam PKK/PYD-YPG’li terörist sayısı 637 oldu" mesajını paylaştı. 

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, harekâtın kapsamını ve hedefini "Türk Silahlı Kuvvetleri'miz Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve DEAŞ terör örgütlerine karşı Barış Pınarı Harekâtı'nı başlatmıştır. Amacımız güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmektir" sözleriyle açıkladı.

Barış Pınarı Harekâtı, uluslararası kamuoyunda çoğunlukla tepkiyle karşılanırken; Almanya ve Fransa gibi Avrupa ülkelerinin Türkiye'ye silah ihracatını askıya almasının ardından ABD de pazartesi gecesi bir süredir üzerinde konuşulan yaptırımları yürürlüğe soktu, Türkiye'den üç bakan ve iki bakanlık yaptırım listesine alındı.

İşte operasyonun yedinci gününden dakika dakika gelişmeler...

16:45 Suriye'nin kuzeyinden Cizre'ye atılan havan mermisi, Katran köyündeki yerleşim yerine isabet etti. Saldırıda 3 kişi yaralanırken, ihbar üzerine sağlık ve jandarma ekipleri, bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık görevlilerince ilk müdahalelerinin ardından ambulanslarla Cizre Devlet Hastanesi’ne götürüldü.

15.40 ABD heyetinin uçağı Esenboğa Havalimanı'na indi.

12.00 ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien'ın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşeceği saat belli oldu. O'Brien'ın Türkiye'ye gelmesinin ardından bugün 15.45'te görüşme gerçekleşecek. 

11.30: Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin sosyal medyada propaganda yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 186 kişiden 24'ü tutuklandı.

11.15 Rusya Dışişleri Bakanlığı, "Rusya, Suriye ile Türkiye arasında, sınırdaki güvenlik iş birliğini destekleyecektir" açıklamasında bulundu.

09.50 İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ABD'nin yaptırım kararıyla ilgili konuştu. Soylu, "İlk yaptırımdan sonra mal değişiminde herhangi bir değişim yoktur, arz ederim" dedi.

09.11 Kanada hükümeti, Suriye'nin kuzeyine yönelik askeri harekatı gerekçe göstererek Türkiye'ye silah ihracatını askıya aldığını duyurdu. Kanada Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'ye askeri teçhizatlar için yeni ihracat lisansı verilmeyeceği kaydedildi.

Yapılan açıklamada, "Kanada, Türkiye'nin Suriye'ye yaptığı askeri saldırıyı kesin olarak kınadı" ifadeleri kullanıldı.

Türkiye'ye silah satışını askıya alan ülkeler arasında Britanya, Fransa, Almanya, İtalya, Finlandiya ve Çekya da bulunuyor. 

07.25: Milli Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre; Barış Pınarı Harekatı’nda etkisiz hale getirilen PKK/YPG'li sayısı toplam 637 oldu.

23.39 Kremlin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rus mevkidaşı Vladimir Putin’i arayarak Fırat’ın doğusu dahil Suriye’deki durumu görüştüğünü belirtti.

TIKLAYIN - Erdoğan ile Putin telefonda görüştü

22.55 Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ABD Başkan Yardımcısı Pence'in perşembe günü Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşeceği açıklandı.

TIKLAYIN - ABD Başkan Yardımcısı Pence Türkiye'ye geliyor

22.31 ABD yönetiminin Türkiye'den üç bakana ve iki bakanlığa Türkiye'nin Suriye'deki askeri operasyonundan dolayı yaptırım getirdiğinin açıklanmasının ardından Hazine Bakanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak'ın ABD seyahatini iptal ettiği bilgisi geldi.

TIKLAYIN - Reuters: Berat Albayrak ABD seyahatini iptal etti

19.46 Millî Savunma Bakanlığı, harekât kapsamında '611 terörist etkisiz hale getirildi' bilgisini paylaştı. Bakanlığın Twitter hesabından şu mesaj paylaşıldı:

"Fırat’ın doğusunda planlandığı gibi başarılı şekilde devam eden Barış Pınarı Harekâtı’nda etkisiz hale getirilen toplam PKK/PYD-YPG’li terörist sayısı 550 oldu."

18.21 Britanya Başbakanı Boris Johnson'ın sözcüsü, Johnson ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yaptığı askeri harekatı sonlandırması gerektiği konusunda "anlaştığını" açıkladı.

TIKLAYIN - Britanya Başbakanı Johnson ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Türkiye, Suriye'nin kuzeyine yaptığı harekâtı sonlandırmalı

17.31 AFP'nin diplomatlardan aktardığına göre Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) yarın Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine düzenlediği harekât sebebiyle tekrar bir araya gelecek.

TIKLAYIN - AFP: Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi yarın tekrar Türkiye gündemiyle toplanıyor

17.23 Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Norveçli mevkîdaşı Solberg, Türkiye’ye askeri harekâta son verme çağrısı yaptı.

TIKLAYIN - Merkel’den Türkiye’ye "harekâta son verin” çağrısı

16.39 Menbiç'te 13.00 sularında havan ve roket saldırılarının ardından Millî Savunma Bakanlığı 1 askerin şehit, 8 askerin de yaralandığını açıklamıştı. Şehit sayısının 2'ye yükseldiği belirtildi. 

16.00 TBMM Başkanı Mustafa Şentop Belgrad'da süren Parlamentolar Arası Birlik (PAB) Genel Kurul toplantıları kapsamında Rusya Federasyon Konsey Başkanı Valentina Matviyenko ile bir araya geldi, heyetlerarası görüşmeye katıldı. Şentop, Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin, "Bölgede devam eden harekat, amaçlarına uygun şekilde sürüyor ve kısa zamanda da bu amaçlara uygun şekilde tamamlanacağını düşünüyorum" dedi.

16.00 Karkamış'tan harekat bölgesine sevkiyat başladı.

TIKLAYIN: Barış Pınarı Harekâtı'nda 6. gün | ABD'den yaptırım ve NATO müttefiklerine baskı kararı